Infografic - Regele Mihai

6 Decembrie 2017

Regele Mihai a murit la reşedinţa sa din Elveția. Anunţul a fost făcut marți, 5 decembrie 2017, la ora 13:00. Regele avea 96 de ani, împliniți pe 25 octombrie, și de mai bine de un an și jumătate era grav bolnav. Regele Mihai I al României rămăsese ultimul lider în viață din timpul celui de-al Doilea Război Mondial.

A fost cel de-al 4-lea monarh al României, cu 2 perioade de domnie: din iulie 1927 până în iunie 1930 și din septembrie 1940 până în decembrie 1947. Născut la Sinaia, Regele Mihai a fost fiul Regelui Carol al II-lea şi al principesei Elena a Greciei.

Una dintre deciziile majore din cariera politică a Regelui Mihai a fost întoarcerea armelor împotriva armatelor Axei, pe 23 august 1944, decizie considerată de majoritatea istoricilor ca o măsură ce a scurtat Al Doilea Războiul Mondial.

Regele Mihai a abdicat pe 30 decembrie 1947, la presiunea guvernului comunist condus de Petru Groza, și și-a petrecut peste 40 de ani în exil, revenind oficial la București în 1992.

Căsătorit timp de 68 de ani cu principesa Ana de Bourbon-Parma, Regele Mihai a avut 5 fiice: Margareta, Elena, Irina, Sofia și Maria. Potrivit liniei de succesiune la tron, Prințesa Margareta este cea care va conduce Casa Regală.În 2011, Mihai a rupt legăturile dinastice cu Casa princiară de Hohenzollern-Sigmaringen.

Irina Walker, a treia fiică a Regelui, a fost exclusă în 2014 din ordinea de succesiune, împreună cu toţi descendenţii săi. Iar un an mai târziu, în 2015, Regele l-a înlăturat şi pe nepotul său, Nicolae, fiul Principesei Elena.

Până în 2007, la şefia Casei Regale nu ar fi putut fi o femeie, pentru că Legea salică din constituţia din 1923 prevedea că moştenitorul Tronului trebuie să fie un bărbat. În 2007 însă, Regele Mihai a modificat statutul Casei Regale şi succesorul dinastic poate fi acum o femeie.

 

Subiecte pe aceeași temăSursă: REALITATEA.NET

Adaugă părerea ta

  • Connect
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
print


Iti place noua modalitate de votare pe Realitatea.net?