Infografic: Copiii cu probleme ai României

31 Octombrie 2017

Strada e ”acasă” pentru mulţi copii din România. În 2014, aproape 800 de copii trăiau pe străzi. Circa jumătate din aceştia munceau şi se reîntorceau seara la familie, 20 la sută locuiau singuri afară, în timp ce 32 la sută trăiau în stradă cu familia. Aproximativ 40 la sută dintre ei au sub 10 ani, în timp ce restul depăşesc această vârstă. Peste jumătate, (58%) sunt băieţi.

Unii copii sunt ceva mai norocoşi şi au o casă. Însă, sunt crescuţi de un singur părinte, de bunici sau de rude apropiate, pentru că părinţii le sunt plecaţi în străinătate. Ultimele date furnizate de Organizaţia ,,Salvaţi Copiii" arată că sunt 212 mii de puşti ai căror părinţi muncesc peste hotare, faţă de 95 de mii, cifrele oficiale existente în 2016. Datele sunt furnizate atât de cei de la Protecţia Copilului, cât şi de oficialii de la Ministerul Educaţiei, care îşi culeg informaţiile de la profesorii celor mici. Însă datele exacte nu sunt cunoscute de nimeni, având în vedere că mulţi copii nu au vârsta necesară pentru a merge la şcoală, ori pur si simplu nu sunt înscrişi.

Potrivit statisticilor Ministerului Muncii şi Justiţiei Sociale, aproape 57 de mii (56.866) de copii erau înregistraţi în sistemul de protecţie socială la finele anului trecut. Dintre aceştia, aproximativ 19 mii (19.369) se aflau în orfelinate, iar aproape 38 de mii (37,497) erau plasaţi în familii, dintre care aproape 19 mii (18.664) la asistenţi maternali, puţin peste 14 mii (14.089) la rude de până la gradul patru şi aproape cinci mii (4.744) la alte familii sau persoane.

Suport pentru copiii cu probleme oferă şi ONG-urile. Spre exemplu, Telefonul Copilului, 116 111, e un serviciu disponibil zilnic, între 8 dimineaţa şi 12 noaptea. Aşa cum arată datele asociaţiei, cei mai mulţi care şi-au făcut anul trecut curaj să sune au fost băieţii, în proporţie de 40 la sută. 34 la sută dintre apeluri au provenit de la fete şi numai 25 la sută de la părinţi sau de la alţi adulţi.

 


Subiecte pe aceeași temăSursă: REALITATEA.NET

Adaugă părerea ta

  • Connect
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
print


Iti place noua modalitate de votare pe Realitatea.net?