Închisoarea la domiciliu, votată în Senat. Soluţie de avarie pentru Liviu Dragnea

29 Octombrie 2018

Aleşii merg înainte cu proiectul de lege pentru executarea pedepselor la domiciliu, în ciuda unui verdict de neconstituţionalitate dat de CCR şi a opoziţiei puternice venite din partea societăţii civile. Dacă legea va trece şi de Camera Deputaţilor, ar putea cădea ca o mănuşă pentru Liviu Dragnea în situaţia în care Curtea Supremă va păstra sentinţa din prima instanţă de condamnare cu executare de 3,5 ani în dosarul "Bombonica".

Senatul a adoptat, luni, modificările aduse proiectului de lege pentru executarea pedepselor şi a măsurilor privative de libertate dispuse de organele judiciare în cursul procesului penal, ca urmare a reexaminării legii în urma deciziei CCR cu privire la unele articole neconstituţionale.

Inițiată de PSD, posibilitatea introducerii executării la domicili a pedepsei cu închisoarea a fost adoptată inițial de Parlament pe 6 iunie, dar măsura a fost contestată la CCR de Înalta Curte de Casație și Justiție și declarată parțial neconstituțională.

După verdictul CCR, proiectul a fost modificat şi adoptat în Senat, ca primă cameră sesizată, cu 102 voturi „pentru", 14 voturi „împotrivă" şi trei abţineri.

Cea mai importantă modificare adusă legii, la inițiativa senatorilor PSD, prevede că și infractorii care primesc până la 5 ani de închisoare cu executare pot sta acasă, fără niciun fel de supraveghere.

Astfel, la articolul 38 al legii a fost introdus alineatul 12:

Judecătorul de supraveghere a privării de libertate poate dispune executarea detenției la domiciliu fără sistem electronic de supraveghere în cazul în care persoana condamnată:
a) nu are rapoarte de abateri disciplinare;
b) are o pedeapsă care nu depășește 5 (cinci) ani.

Liderul PSD, Liviu Dragnea, a fost condamnat, pe 21 iunie, în primă instanță la 3 ani și jumătate de închisoare cu executare în dosarul angajărilor fictive de la Protecția Copilului Teleorman.

De asemenea, senatorii au mai decis ca infractorii condamnați la închisoare de până în 18 luni vor executa pedeapsa la domiciliu. Prevederea inițială era de un an.

Una dintre modificările adoptate se referă la persoanele condamnate la pedeapsa închisorii, care au în întreţinere minori.

„Regimul detenţiei la domiciuliu se aplică şi persoanelor cu închisoarea de până la 10 ani, aplicate femeilor însărcinate, persoanelor care au în întreţinere minori, dacă acestor persoane nu li s-au interzis drepturile părinteşti înaintea pronunţării unei hotărâri de condamnare definitive. În sensul prezentei legi, prin persoana care are în întreţinere minori se înţelege persoana care se află în următoarele situaţii: este părintele unui minor, celălalt părinte fiind necunoscut, decedat, declarat dispărut prin hotărâre judecătorească, pus sub interdicţie, decăzut din exerciţiul drepturilor părinteşti sau căruia i s-a aplicat pedeapsa complementară a interzicerii drepturilor părinteşti; este părintele unui minor care i-a fost încredinţat prin hotărâre judecătorească definitivă; este părintele unui minor cu privire la care exercită singur atitudinea părintească, în temeiul unei hotărâri judecătoreşti definitive; este părintele unui minor al cărui locuinţă a fost stabilită la acest părinte, prin hotărâre judecătorească definitivă sau prin act notarial, chiar dacă autoritatea părintească este exercitată de către ambii părinţi", prevede modificarea adusă proiectului de lege.

Subiecte pe aceeași temăSursă: REALITATEA.NET

Adaugă părerea ta

  • Connect
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

Comentarii existente

0 0
Dezso Levi
01 Nov 00:35
Domnilor PUSCARIASI nu a-ti putea sa LEGIFERATI si urmatorul aspect?
De azi inainte TOTI PUSCARIASII CARE SUNT CONDAMNATI LA DOMICILIU sa aiba DIN OFICIU
24 din 24 ore MASEUZE LA DISCRETIE, SOFERI LA SCARA. GARDA DE CORP,DOCTORI DOCENTI PE DIFERITE PROBLEME DE SANATATE,PLATITE DIN P.I.B.-ul ROMANIEI(DIN BANII NOSTRII). AVERILE VOASTRE dobandite ILEGAL sa nu fie confiscate si sa TRAITI CA PUIUL IN BUDA pina la adanci batraneti. BAI HOTILOR unde sunt AUTOSTRAZILE, SPITALELE, SCOLILE PROMISE in PROGRAMUL VOSTRU DE GUVERNARE? UNDE ESTE BUNASTAREA POPORULUI ROMAN? UNDE ESTE STATUL DE DREPT? UNDE ESTE JUSTITIA CEA DREAPTA? VANZATORI DE GOGOSI CALDE CE SUNTETI VOI.
Răspunde
0 0
serban
30 Oct 09:42
Cu legea asta , nu mai vad nici un sens sa-i mai condamne .Scapam si de procese (bani cheltuiti degeaba) si-i alegem pe viata .Vine un individ - Slugarel Minciunel Tudorel- care in functie de starea matinala combinata cu comanda politica horareste singur functiile majore in justitie . Pana si pe vremea comunismului destituirile se faceau in cadrul unor sedinte cu votarea deciziei.Asa arata democratia in Romania 2018.
Răspunde
0 0
serban
30 Oct 09:41
Cu legea asta , nu mai vad nici un sens sa-i mai condamne .Scapam si de procese (bani cheltuiti degeaba) si-i alegem pe viata .Vine un individ - Slugarel Minciunel Tudorel- care in functie de starea matinala combinata cu comanda politica horareste singur functiile majore in justitie . Pana si pe vremea comunismului destituirile se faceau in cadrul unor sedinte cu votarea deciziei.Asa arata democratia in Romania 2018.
Răspunde
0 0
Stan
30 Oct 09:08
Cata coruptie la jefuitorii si penalii Romaniei...Poporul doreste pedeapsa cu moartea pentru voi criminalilor tradatori jefuitori iliescieni.
Răspunde
0 0
Vladimir
29 Oct 22:34
Încă odată se fac tot felul de legi pentru infractori! Romanii trebuie sa-i scuture mai tare pe parlamentari dintre care unii nici nu știu pentru ce sunt acolo! Jalnica prestație la unii parlamentari sunt complet anonimi, ii plătim de pomana sau simt cumva ca este un fel de concediu prelungit și culmea le mai da și pensie! Chiar nu ca este Rușine ?
Răspunde
0 0
Gheorghe
29 Oct 22:13
In tara asta numai infractorii au prioritate continua ... gloata de p$dei nu au alte activitati decit propasirea si indestularea infractorilor si a retardatilor hoti ...
Răspunde
Afișează mai multe comentarii
print


Iti place noua modalitate de votare pe Realitatea.net?