Închisoare pentru neplata amenzilor? Propunerea unui deputat ar putea deveni realitate

2 Iunie 2018
Închisoare pentru neplata amenzilor? Propunerea unui deputat ar putea deveni realitate
Închisoare pentru neplata amenzilor? Propunerea unui deputat ar putea deveni realitate

Persoanele care primesc amenzi şi care nu le plătesc în termen 90 de zile riscă muncă în folosul comunităţii şi ulterior închisoare, potrivit unui proiect înregistrat la Senat, în procedură de urgenţă, de către deputatul PSD Neculai Iftimie.

 

 

Prin iniţiativa legislativă, social-democratul propune modificarea art. 39 din Ordonanţa Guvernului nr. 2/2001 privind regimul juridic al contravenţiilor.

"(1) În cazul în care contravenientul nu a achitat amenda în termen de 30 de zile de la rămânerea definitivă a sancţiunii şi în următoarele 60 de zile nu şi-a manifestat intenţia de achitare a contravenţiei, prin plăţi parţiale şi/sau plăţi eşalonate, cu acordul primarului, în calitatea sa de ordonator de credite, organele de urmărire din cadrul unităţilor administrativ-teritoriale se vor adresa instanţei din circumpscripţia în care contravenientul are domiciliul stabil, în vederea înlocuirii cu sancţiunea prestării unei activităţi în folosul comunităţii.

(2) În cazul în care contravenientul, citat de instanţă, nu a achitat amenda în termenul prevăzut la alin. (1), instanţa procedează la înlocuirea amenzii cu sancţiunea prestării unei activităţi în folosul comunităţii, în regim strict de supraveghere de către poliţia locală.

(3) Hotărârea prin care s-a aplicat sancţiunea prestării unei activităţi în folosul comunităţii este supusă recursului.(4) În cazul neprezentării contravenientului la primăria unităţii administrativ-teritoriale, unde îşi are domiciliul stabil, în termen de 48 de ore de la comunicarea sentinţei definitive, primarul se adresează instanţei de judecată care a pronunţat hotărârea, în vederea transformării pedepsei cu închisoarea", se arată în proiectul de lege.

În expunerea de motive, deputatul PSD Neculai Iftimie susţine că o astfel de măsură ar avea ca efect reducerea cheltuielilor cu urmărirea şi executarea silită a contravenienţilor. De asemenea, ar fi reduse şi chetuielilor cu întocmirea dosarelor de insolvabilitate şi a cheltuielilor cu evidenţa specială a acestor dosare. Totodată, social-democratul mai spune că ar creşte încasările la bugetul local, deoarece persoanele ar plăti amenzile de frică să nu facă închisoare.

În plus, Iftimie afirmă că şi numărul amenzilor ar scădea, "cel puţin pe perioada cât o parte dintre contravenienţi îşi execută pedeapsa; mărirea timpului alocat, de către organele de urmărire din cadrul UAT-rilor, activităţilor de urmărire şi executare silită a impozitelor şi taxelor locale", potrivit sursei citate.

Proiectul de lege a fost înregistrat pe 30 mai la Senat, primă cameră sesizată şi va fi dezbătut în procedură de urgenţă.

Sursa

Subiecte pe aceeași temăSursă: REALITATEA.NET

Adaugă părerea ta

  • Connect
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

Comentarii existente

0 0
mdea
03 Jun 00:27
Ne intoarcem in secolul 19? Inchisoarea datornicilor...
Răspunde
0 0
CIUMAROSIEAREVENIT
02 Jun 23:54
Un deputat psd propune inchisoare pentru neplata amenzilor?Dar inchisoare pentru penali in functii inalte de stat nu se poate??Eu cred ca aici se ascunde ceva mult mai sinistru...dupa ce vor termina cu justitia se vor ocupa de oamenii care vor mai avea curajul sa-i critice (vedem ce abuzuri face jandarmeria cu unii jurnalisti),protestatarii vor fi amendati abuziv,evident nu vor putea plati si gata inchisoare sa li se inchida gura.ADIO DEMOCRATIE!!
Răspunde
0 0
Laurentiu
02 Jun 14:45
E de bun simt propunerea. Trimitem coruptii acasa ca "sunt puscariile pline si ne amendeaza CEDO" si le umplem ochi cu oameni care nu si-au platit Rovinieta. Mi se pare normal.
Răspunde
0 0
Paul
03 Jun 08:49
2 De bun simt ar fi sa umplem puscariile cu voi canaliilor,analfabeti,scursuri ale acestei tari,votati tot de scursuri analfabete ca si voi...si sa dam foc puscariilor.cu siguranță va piere cheful de furat si de bagat oameni in puscarie pentru ca nu mai aveti de unde fura.Cei care mai aveti un gram de minte, înțelegeți ca animalele astea stiu doar de frică
Afișează mai multe comentarii
print


Iti place noua modalitate de votare pe Realitatea.net?