Imagini uimitoare, surprinse de telescopul Hubble, arată procesul de formare a stelelor

1 Ianuarie 2009
Foto: dailymail.co.uk
Foto: dailymail.co.uk
Foto: dailymail.co.uk Foto: dailymail.co.uk Foto: dailymail.co.uk
Telescopul Spatial Hubble, un proiect al Agenţiei Spaţiale Europene şi Nasa, lansat în urmă cu 18 ani, a suprins ciclul de formare a stelelor, potrivit Daily Mail.

Profesoara Julianne Dalcanton, astronom la Universitatea Washington, a declarat că Hubble a trezit interesul oamenilor, de-a lungul timpului, cu o colecţie de aproape 900.000 de fotografii, facute din momentul în care telescopul spaţial a fost lansat în luna aprilie 1990.

Dalcanton a adăugat că aceste imagini au schimbat perspectiva asupra astronomiei, de la simpla acţiune de a urmări ciclul de viaţă a stelelor, până la procesul de a putea demonstra rolul găurii negre în formarea galaxiilor şi testatea modelelor fundamentale de
expansiune a Universului.
Printre cele mai mari realizări ale telescopului Hubble se numără un set de observaţii ale unor supernove care arată că Universul nu doar se extinde, dar o face într-un ritm foarte alert. "Procesele de formare şi evoluţie a stelelor sunt importante pentru a înţelege multe aspecte ale Universului, inclusiv evoluţia galaxiilor, dispersia elementelor chimice, distribuţia si mişcarea gazelor", a spus profesoara Julianne Dalcanton.

O altă contribuţie importantă a telescopului spaţial Hubble în dezvoltarea astronomiei, au fost studiile legate de formarea unor regiuni precum constelaţia Orion. Din ultimele observaţii ale acestei contelaţii, reiese faptul că Orion a fost populată de o grupare de stele tinere înconjurate de discuri dense de gaz şi praf.

Subiecte pe aceeași temăSursă: REALITATEA.NET

Adaugă părerea ta

  • Connect
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
print


Iti place noua modalitate de votare pe Realitatea.net?