IA românească: povestea "reginei" portului popular. Câte luni se munceşte la o ie

2 Mai 2016

Ia este îmbrăcată cu mândrie în aceste zile de sărbătoare. Bluza tradiţională are o istorie veche de milenii şi este unul dintre cele mai apreciate obiecte vestimentare atât la noi, cât şi în străinătate. Strǎvechea artǎ popularǎ a broderiei manuale este pǎstratǎ cu sfinţenie şi în satele din Moldova, relatează Realitatea TV.

Tanti Ana, originară dintr-o comună băcăuană, a confecţionat sute de ii care au fost vândute apoi în toată ţara. Ca să termine o ie tradiţională trebuie să muncească cel puţin 4 luni. Cea mai veche ie din colecţia sa are peste 60 de ani.

"Este o ie făcuta de la bunici, pe care o păstrăm în amintire şi noi învăţăm tot timpul să ducem tradiţia. Această ie, să nu exagerez, cred că are 60 ani. Ia era folosită la aniversări, la sărbători", explică femeia.

Meşteşugul se transmite din generaţie în generaţie. Fie că e confecţionată din pânză de in sau de cânepă, din borangic sau mătase, semnul central al cămăşii a fost întotdeauna crucea. Fiecare pas din procesul de creaţie trebuie respectat cu exactitate. Bineinteles precizia se îmbină cu multă pasiune.

În trecut, iile făceau parte din costumul de nuntă al românilor. Cămăşile purtate apoi de femeile măritate se deosebeau de cele purtate de tinerele necăsătorite.

Sursă: REALITATEA TV

Adaugă părerea ta

  • Connect
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
print


Iti place noua modalitate de votare pe Realitatea.net?