Guvernul, avertizat că duce economia spre prăpastie

18 Septembrie 2018

Atac extrem de dur la Guvernul PSD-ALDE din mediul de afaceri. Executivul taie banii de la lucrările de infrastructură și îi bagă în consumul produselor provenite din alte state

Romanian Business Leaders (RBL) trage un semnal de alarmă asupra unei facturi iminente pentru România, apărută din cauza rectificării bugetare adoptate la 5 septembrie, astfel că face un apel către Guvern, entităţile politice raţionale şi partenerii din societate, potrivit unui comunicat emis marţi.

„Rectificarea bugetară din luna septembrie 2018 bagă economia şi societatea românească pe ultima fază a paradigmei de creştere bazată pe consumul produselor provenite din alte state, dar pe care le plătim cu banii împrumutaţi, iar, în paralel, Produsul Intern Brut (PIB) potenţial este compromis de restrângerea la minime istorice a investiţiilor. RBL solicită Guvernului să cheltuiască cu cap banii pe care îi colectează de la români şi, totodată, de la companiile care produc valoare în România. Antreprenorii, managerii şi angajaţii noştri vor ca banii pe care îi plătesc la stat, prin impozite şi taxe, să fie folosiţi cu discernământ, transparent şi într-un mod responsabil de Guvern, primării şi consilii judeţene şi, astfel, să contribuie la dezvoltarea pe termen lung a comunităţilor locale şi a României", se menţionează într-un comunicat emis de RBL.

Astfel, rectificarea bugetară scade cu 41,5 milioane de euro alocările pentru infrastructura de transport, conform RBL. „Mediul de afaceri suportă cu stoicism profundele dezavantaje ale lipsei de infrastructură, dar acest lucru nu poate dura la infinit, fără să compromită, pe termen lung, competitivitatea, deoarece marile investiţii ocolesc România din cauza infrastructurii, iar situaţia poate ajunge într-un punct ireversibil: statele vecine, cu un potenţial inferior faţă de cel al României, se vor desprinde decisiv în competiţia regional", menţionează sursa citată.

De asemenea, un alt argument pe care liderii mediului de afaceri din România îl aduc este reprezentat de alocările bugetare supradimensionate către consum (prin creşterea pensiilor, creşterea fără fundament economic a salariilor din domeniul public, pensii speciale sau venituri speciale nejustificate, economic şi etic), care se fac într-un moment economic „absolut inadecvat şi chiar toxic din toate punctele de vedere al consumului care îşi epuizează potenţialul de creştere economică, s-a intrat deja în spirala dezechilibrelor comerciale adânci, deficitul comercial şi deficitul de cont curent consumă deja din rezervele financiare strategice ale României".

Stimularea profundei inechităţi în veniturile din societate distorsionează raporturile de muncă între diferitele sectoare ale societăţii, cu efecte pe termen lung, atât în mentalitatea generală, cât şi în relaţiile dintre salariaţi şi angajatori şi chiar relaţiile din interiorul aceluiaşi domeniu de activitate", spun reprezentanţii RBL.

Aceştia atrag atenţia asupra faptului că este nesănătos şi toxic ca în mediul privat veniturile să crească exclusiv în baza creşterii productivităţii, în timp ce în domeniul public (non-business) acestea să crească arbitrar, prin decizii politice. „Ne apropiem de momentul în care mediul privat nu va mai putea susţine la infinit deciziile discreţionare de creştere a veniturilor în zona publică sau în zona de protecţie socială. Statisticile oficiale arată că diferenţa între salariile de la stat şi cele din mediul privat s-a triplat în ultimii 3 ani, un angajat la stat câştigând cu 60% mai mult decât un angajat la privat", au subliniat reprezentanţii RBL.

În plus, în ceea ce priveşte sistemul de educaţie, în loc să se alinieze la economia viitorului iminent, România face importanţi paşi înapoi, potrivit RBL. „Mediul de afaceri a ajuns deja în situaţia în care capitalul uman e mai greu de obţinut decât capitalurile financiare", mai susţin reprezentanţii RBL, potrivit Mediafax.

Pentru a evita un derapaj major, antreprenorii şi managerii din RBL cer Guvernului: să prioritizeze de urgenţă investiţiile în infrastructura de transport, educaţie, sănătate şi digitalizarea administraţiei publice; să elimine pensiile speciale, să crească vârsta de pensionare pentru meseriile ocupaţionale şi să întărească sistemul de pensii contributive (Pilon II şi Pilon III), complementar sistemului public; să ia măsuri urgente de stopare a emigraţiei.

Subiecte pe aceeași temăSursă: REALITATEA.NET

Adaugă părerea ta

  • Connect
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
print


Iti place noua modalitate de votare pe Realitatea.net?