Gușă: Consecințele revocării lui Kovesi pentru fiecare actor politic. Câștigători și perdanți

9 Iulie 2018

Revocarea Laurei Codruța Kovesi din fruntea DNA nu schimbă cu nimic nici situația lui Dragnea, nici pe a PSD-ului. Câștigător de etapă poate fi Călin Popescu Tăriceanu, de al cărui joc inteligent au ajuns să se teamă și social-democrații. Asta consideră consultantul politic Cozmin Gușă, care a analizat, într-o intervenție la Realitatea TV, plecarea lui Kovesi prin prisma consecințelor pe care le va avea asupra principalelor partide și a președintelui Klaus Iohannis.

Consultantul politic a prezentat consecințele revocării Laurei Codruța Kovesi din fruntea DNA pentru principalii actori de pe scena politică.

”USR de distanțează brusc de Iohannis, dar devin dependenți de Kovesi. Au șanse să acceseze electoratul pe care ea îl are. Din poziționările pe care le-au avut, n-au ce să se aștepte de la români, că nu s-au gândit la români în gesturile lor.

Ponta și Pro România - glumea un prieten mai devreme: 'Ăsta și când are dreptate greșește'. Și el a făcut parte din statul-paralel pe partea lui Maior, a dorit să administereze România într-un interes personal. Jocul lui este util pentru slăbirea coeziunii în jurul lui Dragnea.

PSDragnea - pentru ei, revocarea este o bucurie și nu este, că subiectele pe care le discutau, concentrate în jurul lui Kovesi, nu mai există. Dacă DNA și procurorii își vor face treaba, ei vor avea o argumentație foarte slabă.

Tăriceanu a jucat inteligent, a fost și norocos - a trimis un mesaj de normalitate în ultima vreme. Câștigătorul indirect al deciziei lui Iohannis e Tăriceanu care, opunându-se informal jocului de suspendare, a căpătat confirmarea că nu mai e nevoie de suspendare pe problematica Kovesi și a reușit să domolească furia vectorilor lui Dragnea care s-au apucat să-l denigreze - devenise chiar un trădător.

Liviu Dragnea - decizia de revocare nu schimbă cu nimic situația în cazul liderului PSD, consideră Cozmin Gușă, ci chiar îl încurcă: dosarele sunt tot acolo, corupția e tot acolo, PSD va silui justiția tot prin OUG, nu va aștepta calendarul de toamnă. Social-democrații au pierdut un cal de bătaie și s-au și încurcat politic.

Tăriceanu a știut că o luptă timpurie cu echipa lui Dragnea l-ar fi lăsat și fără scaun de șef al Senatului, și fără mare parte din ALDE. Prin urmare, acum PSD îl va vedea pe Tăriceanu ca pe o amenințare și va încerca să facă ceva ca să-i diminueze potențialul politic inainte de 'decolare', înainte de 2019, anul alegerilor prezidențiale.

PNL trăiește un coșmar - l-au dat afară pe Cataramă, mare realizare, i-a deranjat că fiind om de afaceri mai vorbește, vorbește deschis... a mai zis că PNL nu e condus, dar n-a fost nici sub Turcan, nici sub Gorghiu -nu are aliniament.

Doi-trei liberali s-au supărat pe Kovesi că nu și-a dat demisia, ceea ce arată puținătatea lor de imaginație. Acum, tocmai pentru că Iohannis și-a pierdut încrederea că i-ar putea fi de folos într-un joc de suspendare o să-i lase fără azimut. O să-și caute un nou președinte, că Orban e slab, dar nu văd unul mai breaz. Nu mai au oameni.

PNL se află în clește... nici Iohannis, vectorul lor forte, nu-i mai vrea, n-au coeziune cu un președinte de partid; asta îi face perdanții de serviciu și lasă loc unor mari mișcări. Dacă Tăriceanu va căpăta cuerpo politic, mulți liberali vor pleca acolo. Asta știe și Dragnea.

Klaus Iohannis - așa cum vorbeam de Kovesi și pețirea ei atât de USR, cât și de Cioloș, la fel și Iohannuis va fi pețit. Ca să-și fructifice acel nucleu dur nu poate să facă decât proactiv, cu elocință, demonstrând că-și respectă fișa de președinte; să fie jucător pentru cetățeni”, explică Gușă.

”Amărâții” care-și văd viitorul amanentat și manifestează împotriva corupților trebuie să capete un sprijin - cetățenii responsabili au nevoie de un vector, iar Iohannis e recomandat să fie acest vector, subliniază acesta.

În concluzie, pentru Dragnea revocarea șefei DNA nu este o victorie, că îl lasă fără ”obiectul muncii”. În plus, îi este frică de viitorul altor dosare pe care le are, atrage atenția consultantul politic. 

Laura Codruța Kovesi - pentru fostul procuror-șef al DNA este un final de etapă și începutul a altceva. Ca să poată să existe în viața publică la acest nivel are nevoie de proiect, de calm, de sinceritate, de elocință în fața publicului, de fel de fel de lucruri pe care să le exerseze. De acum, ea nu va mai putea să se exprime prin no comment, consideră Gușă.

”Fiecare dintre personalitățile care se luptă pentru putere are în ranița sa bastonul de mareșal, cu condiția să facă jocul corect, pentru că atât de mult au înțeles românii în ultima vreme din ce se întâmplă, încât va fi foarte greu să-i mai păcălești”, a mai afirmat consultantul politic.

Cozmin Guşă: Laura Codruţa Kovesi este, în acest moment, o bombă cu ceas

Subiecte pe aceeași temăSursă: REALITATEA.NET

Adaugă părerea ta

  • Connect
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
print


Iti place noua modalitate de votare pe Realitatea.net?