George Homoștean, fost ministru de Interne, acuzat de complicitate la infracțiuni contra umanității

19 Ianuarie 2016
George Homoștean / FOTO: www.plaiuluminatu.ro
George Homoștean / FOTO: www.plaiuluminatu.ro

Procurorul General al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție i-a solicitate președintelui României, Klaus Iohannis, formularea cererii de urmărire penală pentru Goerge Homoștean, fost ministru de interne în perioada 4 septembrie 1978 – 3 octombrie 1987, sub aspectul complicității la infracțiuni contra umanității.

Potrivit comunicatului remis de Parchetul General, faptele reținute în sarcina acestuia formează obiectul dosarului cunoscut generic “Moartea dizidentului Ursu Gheorghe Emil”, aflat în instrumentarea procurorilor secției Parchetelor Militare din cadrul Parchetului de pe lângă ÎCCJ.

“Deși faptele ce formează obiectul cauzei au fost comise anterior intrării în vigoare a Legii nr. 115/1999 privind responsabilitatea ministerială, act normativ ce stabilește procedura de urmat în cazul atragerii răspunderii ministeriale, având în vedere că normele de procedură sunt de strictă și imediată aplicare, procedura de sesizare a Președintelui României pentru a cere urmărirea penală a unui membru al Guvernului, ori fost membru al Guvernului este aplicabilă și în prezenta cauză”, se arată în document.

De altfel, mai susțin procurorii, prin Decizia nr. 93 din 16 iunie 1999, Curtea Constituțională a statuat că în privința mandatului de membru al Guvernului, Constituția nu a instituit imunitatea, ci o altă măsură de protecție și anume condiționarea dreptului de a cere urmărirea lui penală pentru faptele săvârșite în exercițiul funcției.

Această măsură de ocrotire a interesului public subzistă și după încetarea mandatului membrilor Guvernului, așa încât este evident că, în privința infracțiunilor comise în exercițiul funcției, punerea sub urmărire penală a membrilor Guvernului trebuie să se realizeze cu respectarea acelorași norme procedurale, au mai precizat oamenii legii. 

 Sursă: REALITATEA.NET

Adaugă părerea ta

  • Connect
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
print


Iti place noua modalitate de votare pe Realitatea.net?