Gazele pentru consumatorii casnici, mai scumpe cu 2%, începând de astăzi

1 Aprilie 2017

De astăzi, gazele naturale se scumpesc în medie cu 2 la sută pentru consumatorii casnici, potrivit deciziilor luate în ultima şedinţă a Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei. 

Şi asta datorită liberalizării pieţei gazelor naturale. Măsura, în opinia ministrului Energiei, ar fi necesară pentru a se crea un mediu competitiv, transparent și echitabil, atât pentru operatorii din piață, cât și pentru consumatori. Chiar şi aşa, ANRE are în continuare obligaţia de a stabili preţuri reglementate pentru clienţii casnici şi de a monitoriza evoluţia pieţei concurenţiale de gaze naturale.

Tot în ultima şedinţă a ANRE au fost aprobate tarifele de distribuţie la Distrigaz Sud Reţele, în scădere, în medie, cu 4,16 la sută.

Justificarea şefului ANRE pentru scumpire 

„La gaze naturale este o creștere prevăzută în calendarul convenit cu forurile internaționale și e vorba de 2% pentru consumatorii casnici. Pentru consumatorii industrali din piața reglementată prețurile vor crește cu aproximativ 5%. Piața reglementată constituie un nucleu de 15%, în general consumatori mai mici, nu e vorba de marile industrii, care pot să aleagă: pot să rămână în cadrul pieței reglementate, plătind tarifele care sunt în calendar, sau pot să aleagă să meargă în piața liberă și să negocieze direct un alt preț”, a spus Niculae Havrileţ, preşedintele ANRE, în martie.Acesta a mai adăugat:  "De la 1 aprilie, conform Ordonanței de Urgență 64 (din 2016 — n.r.), care este în dezbatere în Parlament și considerăm că va fi aprobată, începe procedura de liberalizare totală a pieței de gaze naturale din România, cu referire exactă către piață casnică. De la 1 aprilie nu va mai exista un preț reglementat pentru producția de gaze și vor rămâne reglementate doar celelalte elemente ale prețului final: tarifele de rețea, de furnizare și elementele care sunt considerate monopol naturale", a spus Havrileț, potrivit Agerpres.Sursă: REALITATEA.NET

Adaugă părerea ta

  • Connect
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
print


Iti place noua modalitate de votare pe Realitatea.net?