Frigul, extrem de periculos pentru cardiaci. Cum trebuie să vă protejaţi

21 Decembrie 2015
Frigul, extrem de periculos pentru cardiaci. Cum trebuie să vă protejaţi
Frigul, extrem de periculos pentru cardiaci. Cum trebuie să vă protejaţi

Frigul pune la grea încercare inima şi vasele de sânge ale persoanelor cardiace. În anotimpul rece, se înregistrează o creştere cu aproape 20% a numărului pacienţilor care ajung la camera de gardă cu suspiciune de infarct, avertizează medicii.

Expunerea îndelungată la frig şi trecerea bruscă de la atmosfera din interior la temperaturile scăzute de afară creează modificări la nivelul parametrilor de funcţionare a organismului, explică dr. Silvia Nica, medic primar medicină de urgenţă, potrivit Adevărul.

Frigul determină fenomenul de vasoconstricţie. Pentru a conserva căldura corpului, vasele de sânge se contractă, iar odată cu îngustarea lor creşte presiunea sângelui. Astfel se explică de ce cardiacilor le creşte tensiunea arterială atunci când se expun la frig. De aici apare riscul mare de a suferi un spasm coronarian, adică un preinfarct sau infarct. Cei mai expuşi acestui risc sunt pacienţii care se ştiu cu hipertensiune, cei cu diabet sau cu boli renale cronice.

Pentru a se feri de efectele dăunătoare ale frigului, pacienţii cu boli cardiovasculare trebuie să evite ieşirea din casă la primele ore ale dimineţii şi seara târziu.

Dacă sunt nevoiţi totuşi să iasă din casă, este indicată o trecere intermediară la frig, pacienţii pot sta câteva momente în scara blocului pentru a se obişnui treptat cu mediul exterior. De asemenea, este nevoie să se protejeze cu un fular în jurul gâtului, dar asta nu înseamnă că trebuie să se înfololească. Sursă: REALITATEA.NET

Adaugă părerea ta

  • Connect
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
print


Iti place noua modalitate de votare pe Realitatea.net?