Franța taxează NATO pentru lipsa de reacție în invazia din Siria: „Alianța este în moarte clinică”

7 Noiembrie 2019

Președintele Franței, Emmanuel Macron susține că „suntem pe punctul de a asista la moartea cerebrală a NATO”. Macron își explică opinia prin dezangajarea SUA şi comportamentul Turciei, stat membru al Alianţei Nord-Atlantice, la invazia din Siria.

Trebuie să „clarificăm acum care sunt scopurile strategice ale NATO”, a afirmat Macron, care a avertizat că Europa se află „pe marginea unei prăpastii” și că, în acest context, trebuie să se raporteze la ea ca la o putere strategică, altfel „nu ne vom mai controla propriul destin”, potrivit AFP, preluat de Agerpres.

Preşedintele francez Emmanuel Macron susţine că „suntem pe punctul de a asista la moartea cerebrală a NATO", explicându-şi opinia prin dezangajarea SUA şi comportamentul Turciei, stat membru al Alianţei Nord-Atlantice, în invazia din Siria.

Nu există nicio coordonare a deciziei strategice a Statelor Unite cu partenerii din NATO și asistăm la o agresiune efectuată de un alt partener al NATO, Turcia, într-o zonă unde interesele noastre sunt în joc, fără coordonare”, a punctat Macron, în interviul acordat săptămânalului The Economist, ediție apărută joi.

Ceea ce se întâmplă este o problemă enormă pentru NATO”, a mai spus el.Președintele francez a pus sub semnul întrebării articolul 5 din Tratatul NATO, piatra de temelie a ”apărării colective”, care prevede o solidaritate militară între membrii Alianței dacă unul dintre ei este atacat. ”Ce va fi articolul 5 mâine?”, s-a întrebat Macron.

„Ne-am angajat pentru a lupta împotriva DAESH (acronimul arab al organizaţiei Statul Islamic - n.r.). Paradoxul e că decizia americană şi ofensiva turcă în cele două cazuri au acelaşi rezultat: sacrificarea partenerilor noştri pe teren care s-au luptat împotriva DAESH, Forţele Democrate Kurde (FDS)", a adăugat el.

Afirmațiile liderului de la Palatul Elysee vin în contextul în care Statele Unite au pregătit calea pentru o intervenție militară unilaterală a Turciei în nord-estul Siriei, Washington și Ankara căzând de acord ulterior, la 19 octombrie, referitor la situația din această zonă. Turcia a declanșat pe 9 octombrie invazia în Siria, îndreptată împotriva kurzilor. FDS, dominate de combatanţi kurzi, au fost sprijinite de o coaliţie internaţională condusă de SUA pentru a combate Statul Islamic, înainte de retragerea  SUA din Siria.

Turcia și SUA, ambele țări membre NATO, au adoptat aceste decizii fără a se consulta cu partenerii lor din Alianță, gest care a provocat furia lui Macron.

„Preşedintele Trump ridică chestiunea unui NATO ca proiect comercial, şi respect mult asta. În opinia sa, este un proiect unde SUA asigură o formă de umbrelă geopolitică, însă în contrapartidă trebuie să existe o exclusivitate comercială, este un motiv pentru achiziţii de la SUA. Franţa nu a semnat pentru asta", a avertizat el.

Macron a invocat în repetare rânduri nevoia ca aliații europeni să accelereze eforturile pentru o „autonomie strategică”, menită să pună capăt dependenței militare a Europei de Statele Unite, care să remodeleze arhitectura de securitate de după al Doilea Război Mondial și post Război Rece.

Declarațiile lui Macron vin înainte cu o lună de reuniunea aniversară a NATO. Șefii de stat sau de guvern ai țărilor membre NATO se vor întâlni anul acesta într-un summit aniversar, la 70 de ani de la înființarea Alianței, găzduit de Londra în perioada 3-4 decembrie.Sursă: REALITATEA.NET

Adaugă părerea ta

  • Connect
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
print


Iti place noua modalitate de votare pe Realitatea.net?