Forumul Judecătorilor: Trei deputați incompatibili au votat pentru Codul Penal

6 Iulie 2018
Vot final în Camera Deputaților
Vot final în Camera Deputaților

Forumul Judecătorilor din România (FJR) îi solicită președintelui Klaus Iohannis să sesizeze Curtea Constituțională pe Codul Penal. În cererea de sesizare, notează G4Media.roForumul Judecătorilor invocă între alte motive argumentul referitor la faptul că trei dintre deputații care au votat modificările la Cod au decizii definitive în instanță de incompatilitate sau conflict de interese și se află sub interdicția de a ocupa funcții publice.

”Legea a fost adoptată cu doar două voturi peste minimul necesar, însă trei dintre deputații care au votat pentru adoptare aveau interdicția de a ocupa timp de trei ani funcții publice, constatată definitiv prin hotărâre judecătorească, respectiv deputații Steluța Cătăniciu, Roman Ioan Sorin și Suciu Matei, fiind încălcate dispozițiile art. 76 alin. (1) și art.124 alin.(1) din Constituția României”, se arată în documentul transmis de magistrați președintelui României.

Argumentele FJR:

”Hotărârea judecătorească fiind înzestrată cu autoritate de lucru judecat, răspunde nevoii de securitate juridică, părţile având obligaţia să se supună efectelor obligatorii ale actului jurisdicţional, fără posibilitatea de a mai pune în discuţie ceea ce sa tranşat deja pe calea judecăţii. Prin urmare, hotărârea judecătorească produce efecte din momentul pronunţării, iar după rămânerea irevocabilă se situează în sfera actelor de autoritate publică, fiind învestită cu o eficienţă specifică de către ordinea normativă constituţională. Pe de altă parte, un efect intrinsec al hotărârii judecătoreşti îl constituie forţa executorie a acesteia, care trebuie respectată şi executată atât de către cetăţeni, cât şi de autorităţile publice. Or, a lipsi o hotărâre definitivă şi irevocabilă de caracterul ei executoriu reprezintă o încălcare a ordinii juridice a statului de drept şi o obstrucţionare a bunei funcţionări a justiţiei.”

Sursă: REALITATEA.NET

Adaugă părerea ta

  • Connect
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

Comentarii existente

0 0
PADUREAN IOAN
08 Jul 13:05
SA SE ANULEZE VOTURILE DE CATRE CURTE CONSTITUTIONALA SA ORGANELE INDRITUITE.
Răspunde
Afișează mai multe comentarii
print


Iti place noua modalitate de votare pe Realitatea.net?