Forțele de securitate ucrainene au descins la Centrul Cultural Român din Cernăuți

12 Iunie 2018
Forțele de securitate ucrainene au descins la Centrul Cultural Român „Eudoxiu Hurmuzache” din Cernăuți 
Forțele de securitate ucrainene au descins la Centrul Cultural Român „Eudoxiu Hurmuzache” din Cernăuți 
Forțele de securitate ucrainene au descins la Centrul Cultural Român „Eudoxiu Hurmuzache” din Cernăuți  Harta României mari care a supărat autoritățile ucrainene

Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU) a descins luni la Centrul Cultural Român „Eudoxiu Hurmuzache” din Cernăuți, organizația fiind suspectată de acțiuni separatiste, scrie Deschide.md.

Ofițerii SBU au găsit în sediul instituției materiale pregătite în contextul centenarului Marii Uniri, mai exact Harta României Mari, în care regiunea Cernăuți nu este parte a Ucrainei, notează tsn.ua.

Centrul Cultural Român „Eudoxiu Hurmuzache” din Cernăuți este una dintre principalele instituții de cultură românească din Bucovina de Nord, fiind susținută de Guvernul României.

În cadrul unui dosar penal, intentat în baza articolului 110 al Codului Penal al Ucrainei, se verifică informațiile cu privire la prezentarea în centrul orașului Cernăuți a unei hărți a României Mari.Luni seară, preşedintele Centrului Eudoxiu Hurmuzachi, Vasile Tărâţeanu, a fost eliberat de securitatea ucrainiană.

Conform Cernivtsi Times, citat de Adevarul.ro: "Angajaţii Serviciului de Securitate al Ucrainei au găsit plăci imprimate făcute pentru a promova „celebrarea“ în Ucraina a 100 de ani de la crearea „României Mari“. Colaboratorii organelor de drept au înregistrat, de asemenea, că membrii ONG-ului au distribuit literatura de specialitate, care pot conţine apeluri pentru restaurarea aşa-numitei „dreptăţi istorice“, prin anularea dreptului internaţional şi a documentelor internaţionale şi „întoarcere“ zona Bucovinei de Nord, Basarabia de Nord şi Basarabia de Sud existente în statul român".

Relațiile dintre București și Kiev s-au încordat după ce autoritățile ucrainene au adoptat noua Lege a educației, care prevede că învățământul va trece, în etape, la limba ucraineană, ceea ce a provocat reacții în mai multe țări din regiune în special România și Ungaria.

Subiecte pe aceeași temăSursă: REALITATEA.NET

Adaugă părerea ta

  • Connect
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
print


Iti place noua modalitate de votare pe Realitatea.net?