Focar de pestă porcină africană în România. Un virus mortal, identificat de autorități

15 Martie 2018

Un nou focar de pestă porcină africană a fost depistat, miercuri, în județul Satu Mare. Astfel, s-a stabilit o zonă de protecţie în jurul focarului din Bercu Roşu, cu o rază de 3 km, incluzând localităţile Bercu Nou, Micula Nouă, Micula, Bercu şi fondurile de vânătoare: FV 15 Micula, FV 16 Noroieni.

După această descoperire, de asemenea s-a stabilit și o zonă de supraveghere în jurul focarului, cu o rază de 10 km, incluzând localităţile: Nisipeni, Cidreag, Porumbeşti, Halmeu, Dabolţ, Mesteacăn, Agriş, Ciuperceni, Micula, Lazuri, Noroieni, Peleş, Pelişor şi fondurile de vânătoare: FV 14 Halmeu, FV 17 Lazuri.

Deplasarea şi transportul porcilor pe drumuri publice sau private sunt interzise, cu excepţia cazului în care sunt avizate de autoritatea veterinară locală. Niciun animal domestic nu poate intra sau ieşi dintr-o exploataţie în cursul primelor şapte zile fără autorizarea autorităţii veterinare locale.

Orice îmbolnăvire sau mortalitate dintr-o exploatație trebuie de îndată anunţată la Direcţia Sanitar-Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Satu Mare , iar animalele sau cadavrele se vor izola până la investigarea, intervenţia, recoltarea probelor şi dispunerea măsurilor de către autoritatea veterinară.

Conform presasm.ro, pesta porcină africană este o boală cauzată de un virus foarte rezistent în mediu şi alimente, afectând toţi porcii domestici şi sălbatici, dar boala nu se transmite de la animale la om, prin urmare nu afectează direct omul, deși omul reprezintă un vector important în diseminarea acestei boli exotice fie prin contact direct, fie prin intermediul unor produse, furaje sau alte instrumente.Subiecte pe aceeași temăSursă: REALITATEA.NET

Adaugă părerea ta

  • Connect
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
print


Iti place noua modalitate de votare pe Realitatea.net?