FMI trage alarma! Opriţi excesele, România se îndreaptă spre criză

7 Iunie 2019
FMI, verdict după vizita în România
FMI, verdict după vizita în România

Specialiştii FMI avertizează guvernul că România este pe marginea prăpastiei, din cauza dezechilibrelor majore, provocate în special din cauza majorării artificiale a veniturilor, peste capacitatea reală a economiei de a le produce. Deficitul de cont curent şi cel fiscal s-au adâncit, inflaţia este în creştere iar dacă politicile nu-şi vor putea schimba direcţia ţara se poate confrunta inclusiv cu o scădere a veniturilor care va afecta în special săracii, avertizează Fondul Monetar Internaţional.

Măsuri precum majorarea pensiilor, OUG 114 şi programul "Prima Casă" sunt indicate drept factori de dezechilibu.  Potrivit FMI, consolidarea fiscală trebuie însoţită de înăsprirea politicii monetare şi o flexibilitate mai mare a cursului de schimb. 

„În timp ce veniturile oamenilor au crescut rapid spre un nivel apropiat de cel al ţărilor avansate din Uniunea Europeană, creşterea economică bazată pe consum a creat dezechilibre macoeconomice. Presiunea inflaţionistă a revenit la suprafaţă, afectând în mod disproprţionat veniturile reale ale oamenilor săraci şi subminând competitivitatea”, a afirmat Jaewoo Lee, şeful misiunii Fondului Monetar Internaţional în România, citat de Agerpre.

Oficialul FMI a precizat că anul acesta creşterea economică ar putea rămâne în România la circa 4%, deficitul de cont curent va depăşi nivelul de 5% din PIB.aewoo Lee la conferința de presă de vineri.

"Creşterea condusă de consum a rămas solidă, majorând veniturile populaţiei spre cele din Europa Occidentală. Totuşi, s-au accentuat de asemenea dezechilibrele macroeconomice: deficitul fiscal şi cel de cont curent s-au adâncit iar presiunile inflaţioniste sunt din nou în creştere. Dacă politicile nu-şi vor schimba direcţia, progresele în realizarea convergenţei se vor diminua, ceea ce va duce la deteriorarea veniturilor reale ale pensionarilor şi vor fi afectaţi semnificativ în special săracii. Un mix de politici mult mai echilibrat este necesar pentru a reduce probabilitatea unei astfel de evoluţii: în primul rând şi cel mai important, consolidarea fiscală însoţită de înăsprirea politicii monetare şi o flexibilitate mai mare a cursului de schimb valutar. În plus, politicile trebuie să devină mai predictibile şi guvernanţa trebuie să se îmbunătăţească, pentru a creşte perspectivele pe termen mediu privind convergenţa veniturilor", se arată în declaraţia echipei FMI în România.Subiecte pe aceeași temăSursă: REALITATEA.NET

Adaugă părerea ta

  • Connect
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

Comentarii existente

0 0
Ana
07 Jun 21:23
Ce credeti ca fmi cere oprirea exceselor lui Popoviciu, Tiriac sau Udrea?
Răspunde
0 0
Mihai
07 Jun 20:24
Si pdl a ascultat de ăștia cu excesele în 2010 și acum partidul lor este istorie.
Răspunde
0 0
Mihalache
07 Jun 19:33
Nu este clar despre ce fel de excese este vorba: că sau mărit salariile să nu moară nimeni de foame in tara sau în spitale?
Răspunde
0 0
Oana Chelaru
07 Jun 18:59
Avea dreptate Dragnea cînd spunea că ăștia ne-au văndut tara pe nimic si pentru asta a fost băgat la pușcărie.
Răspunde
0 0
Hamilton
07 Jun 18:43
Ăștia sunt aia care le confiscă banii romănilor din salarii si pensii la fel ca în 2010.
Răspunde
0 0
Roman
07 Jun 17:13
Ăștia sunt bandiți din FMI care ne trateaźa ca pe o țară bananieră. Arătatile usa și dații afara din țară.
Răspunde
0 0
bican
07 Jun 14:17
expllica votontilos psd asta
Răspunde
0 0
Adultii romani nu se mai gindesc la copii si nepotii lor !
07 Jun 14:16
Pur si simplu, toti jefuiesc cit pot ca disperatii vor ca in occident dar fara sa produca nimic !!! Doar vir si santajeaza la vot, pur si simplu isi nenorocesc copii si nepotii !!!
Răspunde
0 0
Lengyel Stefan Adrian
07 Jun 14:13
Singura solutie este incetarea colaborarii cu talharii de la FMI!!!
Răspunde
Afișează mai multe comentarii
print


Iti place noua modalitate de votare pe Realitatea.net?