Fără guvern, Italia se află în pragul alegerilor anticipate

30 Mai 2018
Sergio Mattarella
Sergio Mattarella

Principalele partide din Italia sunt favorabile organizării alegerilor parlamentare anticipate la sfârşitul lunii iulie, în contextul impasului politic generat de disensiunile între formaţiunile populiste şi preşedintele ţării, afirmă surse citate de publicaţiile La Repubblica şi Il Sole 24 Ore, citate de Mediafax.

Preşedintele Sergio Mattarella a iniţiat consultările cu premierul pe care l-a desemnat, tehnocratul Carlo Cottarelli, pentru formarea unui guvern neutru politic, dar este improbabil ca acest Cabinet să primească votul de încredere al Parlamentului.

Conform unor surse citate de cotidianul Il Sole 24 Ore, principalele partide vor alegeri parlamentare anticipate, care ar putea avea loc pe 29 iulie.

Preşedintele Italiei, Sergio Mattarella, l-a desemnat luni pe tehnocratul Carlo Cottarelli pentru funcţia de prim-ministru. "Mă prezint în Palarment cu un program care include proiectul de buget, cu intenţia organizării alegerilor parlamentare anticipate în 2019, în cazul în care voi primi încrederea majorităţii parlamentare; în cazul în care nu voi primi votul de încredere, alegerile anticipate vor fi convocate după luna august", a declarat Carlo Cottarelli luni, la finalul întrevederii cu preşedintele Sergio Mattarella. "Voi prezenta în scurt timp lista miniştrilor. Guvernul va fi neutru, va gestiona prudent finanţele publice şi va considera esenţială participarea Italiei la zona euro. Eu nu voi candida în alegeri", a spus Cottarelli.

Mişcarea Cinci Stele (eurosceptică, antisistem) şi partidul de extremă-dreapta Liga Nordului îl propuseseră pe Giuseppe Conte pentru funcţia de premier al Italiei. Acesta a renunţat la mandat duminică seară.

Carlo Cottarelli, în vârstă de 64 de ani, este profesor de Economie şi a lucrat la Fondul Monetar Internaţional. În 2003, a fost comisar special al Italiei pentru revizuirea balanţei bugetare.Sursă: REALITATEA.NET

Adaugă părerea ta

  • Connect
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
print


Iti place noua modalitate de votare pe Realitatea.net?