Everest nu este cel mai înalt munte de pe Terra. Descoperirea care distruge tot ce se știa până acum

18 Mai 2016

Everestul nu ar fi cel mai înalt munte de pe Pământ. Măsurând din centrul Pământului, cel mai "înalt" munte este Chimborazo, din Ecuador.

Asta se explică prin forma Pământului. Everestul, care măsoară 8.848 de metri înălțime iese primul când se măsoară de la nivelul mării. Dacă măsurătoarea se realizează din centrul Pământului, atunci Chimborazo este mai înalt, scrie metro.co.uk.

Explicația e aceea că Pământul nu este o sferă perfectă, ci una turtită, aplatizată în partea de sus și jos și bombată ușor la mijloc.

Așa se explică de ce munții aflați aproape de Ecuator, unde diametrul este mai mare din centrul Pământului până la ultimul strat de sol, sunt mai înalți.

Versantul Chimborazo măsoară 6.268 de metri de la nivelul mării, având însă 2.400 de metri peste Everest dacă luam în calcul distanța din centrul Pământului. 

Subiecte pe aceeași temăSursă: REALITATEA.NET

Adaugă părerea ta

  • Connect
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
print


Iti place noua modalitate de votare pe Realitatea.net?