Euro explodează. Un nou maxim istoric: 4.7648 lei

25 Ianuarie 2019
Întârzierea termenelor din programul de privatizare convenit cu FMI deoarece disputele dintre Guvern şi Preşedinţie lasă prea puţin timp pentru guvernare ar putea afecta cursul de schimb valutar
Întârzierea termenelor din programul de privatizare convenit cu FMI deoarece disputele dintre Guvern şi Preşedinţie lasă prea puţin timp pentru guvernare ar putea afecta cursul de schimb valutar
FOTO: Grup RC

Euro explodează. BNR a cotat euro cu 4.7648, în creștere cu 0,17% față de miercuri. A fost a 11-a ședință consecutivă în care moneda europeană a doborât un record.  

Leul s-a depreciat şi în faţa dolarului, depăşind pragul de 4.2034, în creștere cu 0,36% față de miercuri.

Prăbușirea monedei naționale atrage o avalanșă de scumpiri. Chiriile au crescut deja, la fel și facturile de telefonie mobilă. Mai mult, economiștii spun că, de luna viitoare, vom plăti în plus și pentru mâncare. 

De luna viitoare mâncarea va fi mai scumpă cu 5 până la 6%, spun specialiștii din Industria Alimentară. 

BNR explică de ce s-a prăbușit leulDeprecierea leului este rezultatul lipsei de credibilitate a investitorilor straini, a fundamentelor economice interne si a unei interventii limitate a BNR asupra cursului spune Adrian Vasilescu, consilierul lui guvernatorului Mugur Isărescu.

Scaderea zilnică a leului față de euro de la începutul anului, imediat după intrarea în vigoare a "ordonantei lacomiei", a dus la recorduri stabilite în fiecare zi, fapt ce a dat naștere unui val de speculații privind un presupus atac speculativ.

,,Nu putem să facem descrieri ale acestor intervenții. Aici e o regula internațională,  nici o bancă internațională nu își descrie intervențiile din piată. Banca centrala intervine însă continuu. Daca nu ar face asta, cursul ar fi sus și azi(...)Nu se poate lovi dintr-o dată, pentru că ecourile pieței internaționale sunt implacabile'', spune Adrian Vasilescu, consilierul lui guvernatorului Mugur Isărescu.

Subiecte pe aceeași temăSursă: REALITATEA.NET

Adaugă părerea ta

  • Connect
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

Comentarii existente

0 0
Amalia
25 Jan 14:03
Este o logică economică foarte simplă, bazată pe cerere și ofertă, pe lângă cele menționate de BNR.Adica,lumea cumpăra tot mai multă valută, fiindcă au nevoie de bani pentru: excursii în străinătate,numărul acestora crește foarte mult,pentru a-și cumpăra mașini, pentru a-și cumpăra locuințe și alte bunuri de valoare mare,se cumpără valută pentru capitalizarea banilor-castigul este sigur și mai mare decât dobânzile bancare- toate acestea au la bază cantitatea mare de bani în circulație destinate consumului (în special datorită faptului că statul nu a investit banii) .etc...
Răspunde
Afișează mai multe comentarii
print


Iti place noua modalitate de votare pe Realitatea.net?