Este oficial: Kovesi, acuzată de constituire de grup infracțional organizat

8 Martie 2019

Secția specială de investigare a magistraților a anunțat vineri, în mod oficial, începererea urmăririi penale împotriva fostei șefe a DNA, Laura Codruța Kovesi, într-un al doilea dosar, acuzând-o de două infracțiuni: constituire de grup infracțional organizat și complicitate la represiune nedreaptă.

 
 

Comunicatul oficial al Secției speciale: 

”Procurorii din cadrul Secției pentru investigarea infracțiunilor din justiție au dispus efectuarea în continuare a urmăririi penale față de un fost procuror-șef al Direcției Naționale Anticorupție, sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de constituire de grup infracțional organizat în modalitatea coordonării, prev. de art. 367 alin. 1 si 3 Cod penal și complicitate la represiune nedreaptă sub forma participației improprii, prev. de art. 52 alin. 3 Cod penal, în ref. la art. 48   alin. 1 Cod penal, rap. la art. 283 alin. 1 Cod penal (cinci infracțiuni — 5 persoane vătămate). La data de 7 martie 2019 a fost adusă la cunoștința suspectului efectuarea în continuare a urmăririi penale. Faptele cercetate constau în aceea că, pe durata exercitării mandatului de procuror șef la Direcția Națională Anticorupție, în perioada 2015-2016, ar fi coordonat, prin activitatea efectiv desfășurată, prin ordine si dispoziții date, grupul infracțional inițiat de doi procurori  și un ofițer de poliție judiciară, la care au aderat alți trei procurori și un alt ofițer de poliție judiciară, iar aceștia ar fi acționat, în mod coordonat, în scopul comiterii infracțiunilor de cercetare abuzivă, represiune nedreaptă, influențarea declarațiilor, inducerea în eroare a organelor judiciare, fals intelectual și uz de fals.

Ordinele și dispozițiile avute în vedere constau într-o circulară prin care a admis posibilitatea audierii pe parcursul urmăririi penale a aceleiași persoane, atât în calitate de martor cu identitate protejată, cât si în aceea de martor cu identitate reală, precum si într-un ordin, privind adoptarea unor practici unitare în administrarea probelor audio/video la nivelul Direcției Naționale Anticorupție, ordin prin care ar fi fost încălcate dispozițiile art. 143 alin. 2 si 4 Cod procedură penală, întrucât s-a dispus transmiterea către instanțele de judecată numai a suporturilor care conțin convorbirile relevante în cauză; totodată, prin conduita sa de procuror ierarhic, prin dispozițiile pe care le-a luat cu privire la un act de sesizare al instanței prin ignorarea referatelor procurorilor cu funcții de conducere din cadrul Direcției Naționale Anticorupție — Structura Centrală, l-ar fi determinat pe un procuror șef secție să confirme, fără vinovăție, un rechizitoriu nelegal și netemeinic și să dispună, astfel, trimiterea în judecată a cinci persoane, despre care un număr de patru procurori au precizat în scris că nu se impune trimiterea în judecată.

Precizăm că efectuarea în continuare a urmăririi penale  reprezintă o  etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate în nicio situație să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție”, se arată în comunicatul oficial al Secției speciale. 

Subiecte pe aceeași temăSursă: REALITATEA.NET

Adaugă părerea ta

  • Connect
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

Comentarii existente

0 0
Amalia
08 Mar 18:57
Mare atenție șefi! Puteți fi acuzați că sunteți organizatorii unor grupuri infracționale!,,,,?
Răspunde
0 0
bican
08 Mar 17:11
hotii disperati sunt in stare de orice
Răspunde
0 0
Vlad
08 Mar 16:47
Lasati justitia sa lucreze, nu mai faceti presiuni pe justitie, justitia are intotdeauna dreptate, ! Parca asa erau versurile, nu?

Atunci zic s-o lasam sa lucreze si daca are intotdeauna dreptate, la puscarie penalo!
Răspunde
0 0
Ana
08 Mar 16:41
Aceasta penala puscariabila...
Răspunde
0 0
Ana
08 Mar 15:59
Grup infracțional organizat este Dragnea, Toader, Dancilă.
Răspunde
0 0
VvAd
08 Mar 15:56
Cand te joci cu focul, la un moment dat te vei arde. La multi ani de ziua femeii!
Răspunde
0 0
Gogu
08 Mar 15:38
Mi se pare absolut normal !!Daca dovezile o incrimineaza,atunci...la bulau cu ea !!
Răspunde
0 0
Alibaba
08 Mar 15:25
Pe Dragnea și toți penali de ce nu ii baga la pușcărie, și li se tot amână sentințele, și pe doamna Kovesi o vor băgată la zdup??? Le este frica și încearcă sa scape cu fata curata, acești infractori cu Dragnea în frunte
Răspunde
0 0
El Condor
08 Mar 15:05
RAZBUNAREA MARLANULUI LIBIDINOS JEFUITOR DRAGNEA, CU AI LUI TRADADORI, JEFUITORI ILIESCIENI...
Răspunde
0 0
Vlad
08 Mar 15:02
Sa intelegem ca marlanoil libidinos jefuitor dragnea cu a lui libidinosi marlani hoti corupti din dosarul Tel Drum sunt satifacuti ca dady marlanoiul are influenta de care se tot lauda si uite cum a fabricat si el contra dosar doamnei Kovesi..Cam asta e justitia in Romania incalecata de guvernul penal marlanesc psd, bolsevici spurcati !
Răspunde
Afișează mai multe comentarii
print


Iti place noua modalitate de votare pe Realitatea.net?