Enigma anului 536: Ce s-a întâmplat atunci cu Pământul?

28 Ianuarie 2014
Enigma anului 536
Enigma anului 536

La răscrucea anilor 535-536 ai erei noastre, pe Pământ s-a petrecut ceva ciudat: planeta a fost lovită de un val de frig neobişnuit de puternic. 

A fost o iarnă cumplită, iar celelalte anotimpuri au fost şi ele mai reci decât de obicei. Fel de fel de fenomene climatice neaşteptate au răscolit existenţa oamenilor, recoltele au fost catastrofal de slabe, iar consecinţa a fost previzibilă şi imediată: foamete în multe părţi ale lumii. Nimeni nu ştie, nici până în ziua de azi, ce anume s-a întâmplat. Oamenii de ştiinţă încă se străduiesc să afle ce anume a produs aceste efecte stranii şi cu consecinţe atât de dramatice pentru omenire.

Puţinele cronici rămase din acele vremuri consemnează, pe alocuri, aceste fenomene, fără ca autorii lor să-şi explicat cauza.

Cea mai importantă relatare aparţine unui anume Procopiu din Caesarea, un cărturar bizantin care, documentând domnia împăratului Justinian, a devenit cel mai important istoric al secolului la VI-lea, o perioadă din care există puţine mărturii scrise, ceea ce face contribuţia lui cu atât mai valoroasă.

El a notat că, în anul 536, soarele n-a mai luminat cu strălucirea lui obişnuită, ci arăta ca şi cum ar fi fost în eclipsă.Un alt învăţat, Michael Syrus, patriarh al Bisericii Ortodoxe Siriace între anii 1166 -1199, a lăsat o cronică extrem de preţioasă - socotită de specialişti drept cea mai cuprinzătoare cronică medievală -, în care, bazându-se pe surse anterioare, mai ales istorii ecleziastice, vorbeşte şi despre evenimente petrecute cu mult timp înaintea vremii lui. Referindu-se la anul 536, scrie aşa:

„Soarele s-a întunecat şi întunecarea lui a ţinut 18 luni. În fiecare zi, lumina timp de vreo 4 ceasuri, şi chiar şi atunci lumina lui era slabă. Toată lumea spunea că soarele nu-şi va mai redobândi niciodată întreaga strălucire. Fructele nu s-au copt şi vinul avea gust de struguri acri.”

Europa a fost grav afectată de aceste fenomene, după cum consemnează unele cronici monastice cunoscute sub numele de Analele irlandeze, din care aflăm că efectele s-au prelungit şi în cei câţiva ani următori: diferite anale vorbesc despre foametea care a survenit atât în anul 536, cât şi în anii 537-539.

Subiecte pe aceeași temăSursă: REALITATEA.NET

Adaugă părerea ta

  • Connect
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

Comentarii existente

6 -2
MARIUS
30 Jan 07:54
ADEVARUL ESTE CA SOARELE ESTE O STEA PE MOARTE SI IN URMATORII 2000 DE ANI SOARELE VA INCETA S A MAI LUMINEZE CU ACEIASI ENERGIE CA PANA ACUM DE ASTA A AVUT SI LIPSA DE ENERGIE SI LUMINOZITATE IN ANI 536 -537 -539 PT CA FORTA SI FUZIUNE SCADE IN INTENSITATE CU SUTELE DE ANI ; VITORUL NE ADUCE MULTE SCHIMBARI SI DESCOPERIRI IN STINTA SI CALATAORI SPATIALE IN 500 DE ANI O SA AVEM PROPULSI RAPIDE DE PESTE VITEZA LUMINI SI O SA AJUNGEM S A COLONIZAM ALTE SISTEME SOLARE SI SA NE MUTAM PT CA PAMANTUL SI VIATA PE PAMANT VA INCETA SA MAI EXISTE IN 2000 DE ANI DIN CAUZA SOARELUI CARE VA MURI , DECI FRATILOR FACETI VA BAGAJELE CA IN 2000 DE ANI COLONIZAM ALTE SISTEM SOLARE BYE BYE EARTH :)))
Răspunde
0 -1
Nume*
30 Jan 14:37
17 Felicitari!

In vreme ce autorii articolului cunosc date extrem de exacte din trecutul extrem de incert al pamintului, mai bine zis, doar din ultimii 2,000 de ani, vii aici cu cunostiinte extrem de precise despre viitor, anuntindu-ne ce se va intimpla cu exactitate peste exact... alti 2,000 de ani!!!

Dupa "teoria" ta, Soarele ar "trai" cam cit o cioara....
2 0
29 Jan 08:48
Poate-or fi fost eruptii vulcanice in acea perioada...
Răspunde
0 -1
Nume*
29 Jan 19:27
7 Povesti pentru adormit copiii! Ce marturii credibile exista in apropierea anului 1000, adica 500 de ani mai tirziu, despre orice domeniu de activitate al omului sau despre orice eveniment al lumii, ce sa mai vorbim atunci?!
Comentariu ascuns datorită voturilor negative ale vizitatorilor. Click aici pentru vizualizare.
6 -10
gogutza
28 Jan 21:20
2 Da ce-ti mai place sa-l pupi in ku.r pe chioru`...
Comentariu ascuns datorită voturilor negative ale vizitatorilor. Click aici pentru vizualizare.
8 -5
ALEXANDER RACKOZY GITENSTEIN
28 Jan 17:35
CRED CA IN PERIOADA RESPECTIVA OAMENI AU ZIS CA E URGIA LUI DUMNEZEU !!! DAR LA ORA ACTUALA SUNT CENTRE GUVERNAMENTALE A MARILOR PUTERI CARE AU TEHNOLOGIA SI ACCESUL LIBER LA SATELITII MILITARI SI SE POT LINISTITI JUCA DE-A DUMNEZEU CU VREMEA !!! IAR LA ACEST LUCRU SE MAI ADAUGA SI FAPTUL CA DETERIORAREA ECOSISTEMULUI NATURAL AL PLANETEI A FOST INTR-UN RITM ACELERAT IN ULTIMII ANI !!! IAR DACA MAI TRAIESTI SI INTR-O TARA CARE SI-A VANDUT ECONOMIA ,ATUNCI E O PERSPECTIVA SUMBRA PENTRU RESPECTIVA TARA !!! SI ROMANIA SE AFLA IN RANDUL ACESTOR TARI ,DAR POATE COMPENSA CU CELE 4 MILIARDE DE EURO ,FONDURI EUROPENE PENTRU PROIECTE PE 2014 SI CU 1 MILIARD DE EURO DATORII DE RECUPERAT DE CATRE ROMANIA DE LA ALTE TARI !!! PLUS AURUL ROMANIEI CAT SI ALTE METALE PRETIOASE RARE SI MAI NOU ZACAMINTELE DE DIAMANTE DESCOPERITE IN ZONA DOBROGEI SI A GALATIULUI,ACOLO UNDE S-AU INREGISTRAT CUTREMURELE !!! ASTA CU CONDITIA CA POLITICIENII DIN ROMANIA SA SE TREZEASCA LA REALITATE SI LA URMATOARELE ALEGERI SA AVEM O NOUA CLASA POLITICA CU COLOANA VERTEBRALA !!!
Răspunde
Afișează mai multe comentarii
print


Iti place noua modalitate de votare pe Realitatea.net?