Șeful PSD îl urmează pe Trump. Dragnea vrea mutarea ambasadei României la Ierusalim

22 Decembrie 2017
Liviu Dragnea în Israel
Liviu Dragnea în Israel

Președintele PSD Liviu Dragnea a declarat că România ar trebui să mute ambasada de la Tel Aviv la Ierusalim. Anunțul vine la puțin timp după ce Donald Trump a recunoscut Ierusalimul drept capitala Israelului și a cerut Departamentului de Stat să înceapă demersurile pentru mutarea ambasadei în acest oraș. 

Președintele PSD Liviu Dragnea a anunțat ieri o neașteptată mutare pe plan extern, precizând că România ar trebui să își mute ambasada la Ierusalim.

”Eu cred că România ar trebui să se gândească serios să mute ambasada României în Ierusalim. Ar trebui să ne gândim foarte serios. Sunt și chestiuni practice, toate instituțiile centrale ale Israelului sunt în Ierusalim și personalul ambasadei trebuie să facă naveta”, a explicat Dragnea. 

Poziția lui Dragnea o contrazice însă pe cea oficială a României, care susține relansarea dialogului direct în vederea deblocării procesului de pace din Orientul Mijlociu și evityarea unor soluții unilaterale. 

Adunarea Generală a ONU a adoptat joi o rezoluţie care solicită Statelor Unite să-şi retragă decizia de a recunoaşte Ierusalimul drept capitală a statului Israel.Rezoluţia a fost adoptată cu votul favorabil a 128 de ţări membre, nouă voturi contra şi 35 de abţineri.

România s-a obținut de la vot, iar ulterior, MAE a motivat această decizie.

”Ministerul Afacerilor Externe reafirmă poziția cunoscută cu privire la implementarea „soluției celor două state”, Israel și Palestina, care să co-existe în pace și securitate, și la necesitatea de a pune capăt acestui conflict.

MAE reiterează angajamentul constant al României față de eforturile comunității internaționale de a contribui la o rezolvare justă și de durată a conflictului israeliano-palestinian, care să corespundă intereselor ambelor părţi, și la asigurarea păcii și stabilității în Orientul Mijlociu.

MAE apreciază că promovarea astăzi, 21 decembrie 2017, a proiectului de rezoluție pe tema statutului Ierusalimului survine într-un moment în care ar trebui manifestată prudență. MAE consideră mai degrabă necesară, în această etapă, relansarea dialogului direct în vederea deblocării procesului de pace. În consecință, România a exprimat vot de „abținere” în cadrul AG ONU”, a precizat MAE.

La 6 decembrie, preşedintele american Donald Trump a anunţat că SUA recunosc Ierusalimul drept capitală a statului Israel, anunţ ce a marcat o schimbare majoră a politicii Washingtonului în Orientul Mijlociu. Totodată, Trump a cerut Departamentului de Stat al SUA să înceapă pregătirile pentru a muta ambasada SUA de la Tel Aviv la Ierusalim. Liderul de la Casa Albă a subliniat că Ierusalimul trebuie să rămână locul sfânt pentru trei religii importante (creştină, mozaică şi musulmană, n.r.) şi că Israelul are dreptul de a-şi decide propria capitală.

Subiecte pe aceeași temăSursă: REALITATEA.NET

Adaugă părerea ta

  • Connect
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
print


Iti place noua modalitate de votare pe Realitatea.net?