EcoFin: Romania, eșec în adoptarea măsurilor de corectare a unei abateri bugetare semnificative

5 Decembrie 2017

Consiliul miniștrilor de Finanțe din UE a adoptat marți o decizie care stabilieste că România a eșuat să adopte măsuri eficiente pentru a corectă o abatere bugetară semnificativă. Consiliul a emis o nouă recomandare, revizuind una deja adresată României în cadrul "procedurii de abatere semnificativă". 

 "România este responsabilă pentru o abatere semnificativă de la traiectoria convenită pentru atingerea obiectivului bugetar pe termen mediu", se arată într-un comunicat al Consiliului.

Potrivit estimării de toamnă a Comisiei, șoldul structural al României s-a deteriorat cu 1,1% din PIB în 2017, contrar recomandării de îmbunătățire a acestui șold cu 0,5% din PIB formulată de Consiliu în iulie 2017. Riscul, avertizează Consiliul, este ajungerea la un deficit estimat de 3,3% din PIB în 2017, ceea ce va antrena includerea României în procedura de deficit excesiv.Creșterea cheltuielilor guvernamentale primare nete ale României au crescut la 4,9% din PIB în 2017, mult peste pragul de 3,3% stabilit de Consiliu.

Consiliul cere de la guvernul Tudose măsuri pentru a asigură o creștere nominală a cheltuielilor publice nete nu mai mare de 3,3% în 2018, reprezentând o ajustare structurală de cel puțin 0,8% din PIB, și recomanda că toate veniturile excepționale să fie folosite pentru reducerea deficitului și că măsurile de consolidare bugetară să asigure o îmbunătățire durabilă în structură cheltuielilor publice.

Subiecte pe aceeași temăSursă: REALITATEA.NET

Adaugă părerea ta

  • Connect
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
print


Iti place noua modalitate de votare pe Realitatea.net?