Ecluza de la Agigea

21 August 2009
Foto: REALITATEA.NET
Foto: REALITATEA.NET
Dunărea, regele fluviilor din Europa, cum o numea Napoleon Bonaparte. Din vremuri vechi, visul celor care navigau pe marele fluviu a fost să găsească o cale mai scurtă către mare. Au găsit-o de-abia în timpurile moderne.
Ideea unui canal navigabil între Dunăre şi mare a fost avansată încă din 1837, dar specialiştii şi-au dat seama că proiectul depăşea posibilităţile tehnice ale momentului. De-abia peste 100 de ani, se transforma în realitate.

Până în anul 1949 între Dunăre şi Marea Neagră era un mare câmp. În `49 s-au început lucrările la Canalul Dunăre Cernavodă- Năvodari. În 75 s-au început lucrările între Cernavodă şi Agigea iar în `84 s-a inaugurat Ecluza Agigea.Ecluza Agigea s-a construit pentru că, din cauza diferenței de nivel, vasele nu puteau să treacă de pe Dunăre spre Marea Neagră. Toate bărcile, vapoarele sau barjele care vor să ajungă din Dunăre în mare sau invers trec prin ecluză. Pentru asta, nivelul apei de aici trebuie egalizat.

Specificul canalului este de a scurta drumul de la Dunăre la Marea Neagră, pe aici tranzitând nave de mârfuri şi de pasageri, turişti străini, turişti români care sunt intreesaţi de specificul ecluzei, despre funcţionarea acesteia.

Ecluza Agigea se află la 12 kilometri de oraşul Constanţa. Se ajunge acolo pe drumul ce duce spre Eforie Nord şi Vama Veche. Mulţi turişti opresc aici ca să facă fotografii și să afle mai multe despre procedeul de ecluzare.

Întreg procesul de ecluzare durează aproximativ o oră.

Subiecte pe aceeași temăSursă: Realitatea TV

Adaugă părerea ta

  • Connect
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
print


Iti place noua modalitate de votare pe Realitatea.net?