DNA cere închisoare cu executare pentru Liviu Dragnea. Verdictul, pe 29 mai

14 Mai 2018
Liviu Dragnea, în faţa judecătorilor
Liviu Dragnea, în faţa judecătorilor
FOTO: Inquam Photos / George Calin
Liviu Dragnea, în faţa judecătorilor Dragnea, la ultimul termen de judecată în dosarul în care e acuzat de instigare la abuz în serviciu

Dragnea. DNA cere închisoare cu executare pentru Liviu Dragnea

UPDATE: Sentinţele în acest caz vor fi pronunţate pe data pe 29 mai.

Procesul s-a reluat, după o scurtă pauză, cu pledoariile avocaţilor. Primul care vorbeşte este avocatul Marian Nazat, care-l reprezintă pe Liviu Dragnea. El cere achitarea clientului său susţinând că DNA a folosit ca probă directă declaraţia fostei sefe a DGASPC Teleorman, Floarea Alesu. Afirmaţiile acesteia ar fi însă în contradicţie cu declaraţiile făcute de una din secretarele PSD, Anisa Stoica.

Avocatul a atacat şi afirmaţiile făcute de Alesu, despre întâlnirile cu Dragnea în care discută situaţia secretarelor.

"Remarc o preocupare a doamnei de a face vorbire despre aceste pretinse întâlniri în absenţa oricărei persoane, astfel încât să nu fie probate", a spus avocatul.

"Alesu a susţinut ca aceste discutii cu Dragnea au fost in cadrul discutiilor pe marginea organigramei. Dragnea a negat o astfel de discutiei intr-un astfel de context, iar martora Magheru a infirmat o astfel de discutie", a combatut Nazat acuzatiile DNA.

Potrivit acestuia, anchetatorii s-ar fi folosit de simple presupuneri, de indicii.

"Completul de judecata a incercat sa extinda cercetarile, sa administreze toate posibilele mijloace de probe pentru a afla adevarul, probele la dosar nu combat prezumtia de nevinovatie a domnului Dragnea. Niciun martor audiat nu a facut trimitere la o presupusa instigare a domnului Dragnea. Invocarea acestor declaratii de martori nu poate sustine decat nevinovatia. Solicit achitarea domnului Dragnea!", a solicitat Marian Nazat.

In cazul infractiunii de fals intelectual, el spune ca aceasta ar fi descrisa de procurori extrem de vag.

"Nu am observat in niciun document ca s-a inceput urmarirea penala impotriva lui Dragnea si pentru complicitatea la abuz in serviciu. Vi se cere sa-l condamnati pe Dragnea pentru o infractiune pentru care nu s-a pus in miscare urmarirea penala", sustine avocatul.

"În România, deciziile încă sunt luate de judecători", a declarat Liviu Dragnea, în faţa sediului Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie.

Procurorii DNA cer 7 ani şi jumătate de închisoare pentru Liviu Dragnea şi ridicarea suspendării condamnării din dosarul Referendumului."Solicităm condamnarea acestora la pedeapsa închisorii. Solicităm pedeapsa închisorii cu executare în regim privativ de liberare", a spus procurorul de şedinţă.

În ceea ce îi priveşte pe Liviu Dragnea, Floarea Alesu şi un alt inculpat, DNA a cerut pedepse orientate către mediul prevăzut de lege: 7 ani şi 6 luni pentru instigare la abuz în serviciu şi 2 ani şi 6 luni pentru fals.

Referitor la preşedintele PSD, procurorul a solicitat să se constate că faptele judecate sunt concurente cu cele pentru care a fost condamnat în dosarul Referendumului.

În cazul altor trei inculpaţi, DNA a solicitat pedepse sorientate către minimum, 3 ani pentru abuz în serviciu şi 6 luni pentru fals intelectual.

Pentru toţi cei vizaţi de dosar s-au cerut pedepse complementare.

În cazul celor care au apelat la procedura simplificată, procurorii au cerut închisoare cu executare orientate către minimum stabilit de lege, respectiv pentru Adriana Botorogeanu, Anisa Stoica şi Nicuşor Gheorghe.

Procurorul DNA a arătat despre Bombonica Dragnea că nu a întreprins demersuri de sancţionare a celor două angajate, care lucrau în subordinea sa directa, astfel că acestea au primit salarii necuvenite.

Fosta soţie a lui Liviu Dragnea nu a dat declaraţii la DNA, iar în proces şi-a rezervat dreptul la tacere. Împotriva ei ar fi mai multe declaraţii date de angajaţii DGASPC Teleorman.

Procurorul DNA a citat, în acuzare, mai multe declaraţii date de martori şi de inculpaţi în faţa Înaltei Curţi. Acesta a arătat că mai mulţi inculpaţi au recunoscut acuzaţiile, inclusiv cele două secretare PSD.

Una dintre declaraţiile cheie este cea dată de Anisa Stoica, secretara PSD care a făcut mai multe afirmaţii privind rolul lui Liviu Dragnea în angajarea sa.

"Declaraţiile acesteia se coroborează cu declaraţiile fostei sale sefe, Floarea Alesu", a precizat DNA. Procurorul a mai dat detalii şi despre modul în care în cadrul DGASPC Teleorman s-a constituit un Serviciu, condus de Bombonica Prodana, fosta soţie a lui Liviu Dragnea, şi în cadrul căruia au fost angajate cele două secretare PSD.

Pe 25 aprilie, Curtea Supremă a amânat pentru data de 15 mai ultima înfăţişare în dosarul "Bombonica" în care Liviu Dragnea este acuzat de instigare la abuz în serviciu şi instigare la fals intelectual.

Avocaţii a doi dintre inculpaţi, printre care şi Bombonica Prodana, au cerut ca DNA să explice în ce a constat colaborarea dintre Parchet şi SRI în acest caz.

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) a acceptat solicitarea apărării şi au cerut DNA să explice ce rol au avut protocoalele în dosarul "Bombonica".

"Din ştirea mea, sunt deja patru solictări numai la Înalta Curte, toate admise de Curte, cu privire la clarificarea protocoalelor încheiate cu SRI. La instanţele din ţară sunt mult mai multe. Nu ştim ce probe au fost viciate sau dacă au fost viciate în acest dosar. Cerem să ni se prezinte toate documentele care au legătură cu acest protocol şi vom vedea. Vorbim de o justiţie paralelă", a declarat avocatul Toni Neacşu, care o reprezintă pe  Bombonica Prodana.

"Protocolul Ministerul Public- SRI, invocat si in dosarul "Bombonica". Avocatii a doi dintre inculpati, printre care si Bombonica Prodana, cer ca DNA sa explice in ce a constat colaborarea dintre parchet si serviciu in acest caz. Este un semn ca cel mai probabil se va amana ultimul termen in dosarul "Bombonica", a scris jurnalistul Realitatea TV Ionela Arcanu pe Facebook.

În aşa-numitul dosar "Bombonica" au fost 14 înfăţişări până acum, din ianuarie 2017 când a început procesul. DNA va anunţa azi ce pedepse va cere pentru inculpaţi.

Dragnea este acuzat de instigare la abuz în serviciu şi instigare la fals intelectual, alături de fosta sa soţie Bombonica Prodana, dar şi de foşti angajaţi ai Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Teleorman.

Subiecte pe aceeași temăSursă: REALITATEA.NET

Adaugă părerea ta

  • Connect
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

Comentarii existente

0 0
amar
15 May 22:17
Domnul Dragnea este omul nostru .Nu umblaţi cu acuzaţii asupra lui A greşi este omeneşte Dece umblaţi cu acuzaţii de zeci de ani în urmă .Dece ai ascuns şi nu ai spus atuncia . Vii acuma şi vrei să ni-l luaţi .Este omul nostru pus să ne ajute să facă treaba cu salariile şi pensiile .Dece nu-l lăsaţi să lucreze cinstit ,curat şi la obiect cu echipa lui .Dar am văzut că şi l-a cei din echipa lui nu le daţi pace să lucreze . Spuneţi ce urmăriţi ??? Vă spun eu ! Banii urmăriţi să nu nii dea nouă ci să-i luaţi voi asta urmăriţi . Lăsaţi-l pe Domnul Dragnea în pace şi echipa lui să lucreze pentru pensiile şi salariile noastre căci noi am cerut acest lucru prin votul poporului care aşteptăm să finalizeze acest lucru . Nu vă agăţaţi de ei cu tot felul de spuse şi nimicuri din viaţa lui . Trebuea atuncea spus .Nu acuma când noi avem trebă să finalizăm , să ne întrerupi . Ce urmăriţi fondurile cele groase .Credeţi că eu nu ştiu . Ştiu şi văd bine ce mişcări faceţi şi cu Cioloş ce sustrage din surse nişte fonduri . Vedem că sunteţi răi intenţionaţi să nu ne dea nouă ce ni-se revine de drept complectarea la salarii şi pensii Dece puneţi pedică Domnul Iohanis şi Cioloş Aveţi atâta avere .Ce mai umblaţi după alţi bani .Hai să fim oameni serioşi şi să nu mai umblăm cu dedesupturii din astea că a fost , că nu ştiu ce, că să vezi . Aşa cum a spus ISUS LUI IOAN '' LASĂ ACUMA '' când a fost botezat . Aşa şi pentru Domnul Liviu Dragnea .'' LASĂ DOMNULE să-şi facă treaba şi pe urmă a da el socoteală . CE până acuma aţi aşteptat şi acuma gata nu mai aveţi aer , numai decât călare pe el . MĂ să nu vă atingeţi de el , lăsaţi-l să ne dea banii noştri ce ne revin de ani buni . că voi nu aţi fost în stare . Nu vreau să aud că este acuzat .10 ani ce ai făcut până acuma , ai stat pe insulele Azore?? .
Răspunde
0 0
amar
15 May 22:16
Domnul Dragnea este omul nostru .Nu umblaţi cu acuzaţii asupra lui A greşi este omeneşte Dece umblaţi cu acuzaţii de zeci de ani în urmă .Dece ai ascuns şi nu ai spus atuncia . Vii acuma şi vrei să ni-l luaţi .Este omul nostru pus să ne ajute să facă treaba cu salariile şi pensiile .Dece nu-l lăsaţi să lucreze cinstit ,curat şi la obiect cu echipa lui .Dar am văzut că şi l-a cei din echipa lui nu le daţi pace să lucreze . Spuneţi ce urmăriţi ??? Vă spun eu ! Banii urmăriţi să nu nii dea nouă ci să-i luaţi voi asta urmăriţi . Lăsaţi-l pe Domnul Dragnea în pace şi echipa lui să lucreze pentru pensiile şi salariile noastre căci noi am cerut acest lucru prin votul poporului care aşteptăm să finalizeze acest lucru . Nu vă agăţaţi de ei cu tot felul de spuse şi nimicuri din viaţa lui . Trebuea atuncea spus .Nu acuma când noi avem trebă să finalizăm , să ne întrerupi . Ce urmăriţi fondurile cele groase .Credeţi că eu nu ştiu . Ştiu şi văd bine ce mişcări faceţi şi cu Cioloş ce sustrage din surse nişte fonduri . Vedem că sunteţi răi intenţionaţi să nu ne dea nouă ce ni-se revine de drept complectarea la salarii şi pensii Dece puneţi pedică Domnul Iohanis şi Cioloş Aveţi atâta avere .Ce mai umblaţi după alţi bani .Hai să fim oameni serioşi şi să nu mai umblăm cu dedesupturii din astea că a fost , că nu ştiu ce, că să vezi . Aşa cum a spus ISUS LUI IOAN '' LASĂ ACUMA '' când a fost botezat . Aşa şi pentru Domnul Liviu Dragnea .'' LASĂ DOMNULE să-şi facă treaba şi pe urmă a da el socoteală . CE până acuma aţi aşteptat şi acuma gata nu mai aveţi aer , numai decât călare pe el . MĂ să nu vă atingeţi de el , lăsaţi-l să ne dea banii noştri ce ne revin de ani buni . că voi nu aţi fost în stare . Nu vreau să aud că este acuzat .10 ani ce ai făcut până acuma , ai stat pe insulele Azore?? .
Răspunde
0 0
amar
15 May 22:15
Domnul Dragnea este omul nostru .Nu umblaţi cu acuzaţii asupra lui A greşi este omeneşte Dece umblaţi cu acuzaţii de zeci de ani în urmă .Dece ai ascuns şi nu ai spus atuncia . Vii acuma şi vrei să ni-l luaţi .Este omul nostru pus să ne ajute să facă treaba cu salariile şi pensiile .Dece nu-l lăsaţi să lucreze cinstit ,curat şi la obiect cu echipa lui .Dar am văzut că şi l-a cei din echipa lui nu le daţi pace să lucreze . Spuneţi ce urmăriţi ??? Vă spun eu ! Banii urmăriţi să nu nii dea nouă ci să-i luaţi voi asta urmăriţi . Lăsaţi-l pe Domnul Dragnea în pace şi echipa lui să lucreze pentru pensiile şi salariile noastre căci noi am cerut acest lucru prin votul poporului care aşteptăm să finalizeze acest lucru . Nu vă agăţaţi de ei cu tot felul de spuse şi nimicuri din viaţa lui . Trebuea atuncea spus .Nu acuma când noi avem trebă să finalizăm , să ne întrerupi . Ce urmăriţi fondurile cele groase .Credeţi că eu nu ştiu . Ştiu şi văd bine ce mişcări faceţi şi cu Cioloş ce sustrage din surse nişte fonduri . Vedem că sunteţi răi intenţionaţi să nu ne dea nouă ce ni-se revine de drept complectarea la salarii şi pensii Dece puneţi pedică Domnul Iohanis şi Cioloş Aveţi atâta avere .Ce mai umblaţi după alţi bani .Hai să fim oameni serioşi şi să nu mai umblăm cu dedesupturii din astea că a fost , că nu ştiu ce, că să vezi . Aşa cum a spus ISUS LUI IOAN '' LASĂ ACUMA '' când a fost botezat . Aşa şi pentru Domnul Liviu Dragnea .'' LASĂ DOMNULE să-şi facă treaba şi pe urmă a da el socoteală . CE până acuma aţi aşteptat şi acuma gata nu mai aveţi aer , numai decât călare pe el . MĂ să nu vă atingeţi de el , lăsaţi-l să ne dea banii noştri ce ne revin de ani buni . că voi nu aţi fost în stare . Nu vreau să aud că este acuzat .10 ani ce ai făcut până acuma , ai stat pe insulele Azore?? .
Răspunde
0 0
Nica Valeriu
15 May 16:36
Băi BLEI ARNO eu sunt de ACORD cu comentariul lui Machi Runi.În primul şi primul rând L.Dradnea în materie de Relaţii Diplomatice este un Prostălău.Dacă schimbă Ambasada de la Tel Avil la Ierusalim Dragnea STRICĂ NIVELUL RELAŢIILOR DIPLOMATICE pe care ROMÂNIA le-a avut cu Ţările Arabe şi Israelul.CARE VOR FII CONSECINŢELE S-AU REZULTATELE ACESTOR SCHIMBĂRI FĂCUT-E DE DRAGNEA?? V-AŢI PUS ÎNTREBAREA???? Un posibil RĂSPUNS AR PUTEA FII AL PALESTINIENILOR ÎN ROMÂNIA !!!!
Răspunde
0 0
Machi Runi
15 May 11:38
Este adevarat ca Guvernul Romaniei este responsabil de politica externa a Romaniei dar ce au uitat atat Liviu Dragnea cat si Primul Minsitru Vasilicia Viorica dancila, ca liniile directoare ale politici externe o da Cotroceniul in speta Presedintele Klaus Werner Iohannis si Guvernul este responsabil pentru implementarea acestei politic. Din acest motiv Guvernul Romaniei la presiunea lui Liviu Dragnea(este doar presedinte de partid nu are calitati oficiale in Guvern ) care se tot gudura ca un mielusel pe langa Donald Trump (nu are presedintele SUA timp de el )sa faca acel MEMORANDUM secret pentru mutarea Ambasadei Romaniei de la tel Aviv la Ierusalim.Acest destept d eLiviu Dragnea daca ar fi trait macar un an in orient sa vada ca aceasta chestiune este extrem de delicata si o asemenea decizie nu va face decat sa scada nivelul relatiilor diplomatice create de-a lungul timpului intre Romania ,tarile arabe si israelul. Tara noastra a fost un mediator excelent in timpul crizei din orient si vine acum un individ de Liviu dragnea care habr nu are de politica sa mute Ambasada ca vezi doamen au mutat-o americanii. Si daca au mutat-o americanii, care este treaba domnule Liviu Drtanea. Astazi esti la putere maine nu se mai uita nimeni la dumenata, macar sa lasi ceva in urma sa-si aduca oamenii aimnte de dumenata. Cum faceti asemene agafe, Romania este in UE, acolo nu s-a luat inca nicio decizie si vii dumenata hodoron tronc cu mutatul Ambassdei. cand au fost au probelme int ara, de ce nu tea-i dus dumenata cu doamna prim Minsitru. este mai usor la plimbari pe banii contribuabililor romani,o luna sa stati in mediul privat s avedeti cu c eprobelme se confrunta acesti oameni, Nu au niciun fel de sprijin totul este doar pe hartie. asadar mutarea Ambasadei noastre la ierusalim pe o probelma asa de sensibila Nu va face decat sa accentueze si mai mult tensiunile existente in orinetul Mijlociu.
Răspunde
0 0
BLEI ARNO
15 May 12:52
2 Ce doresc este : ca Dl. Rares Bogdan sä facä introduceri mult main scurte . Vorbeste prtea mult la inceput . Un comentator , fie el chiar unul care se considerä deosebit de talentat , trebuie sä captive pe ascultätori . Prea multä vorbärie stricä !!!! .
Afișează mai multe comentarii
print


Iti place noua modalitate de votare pe Realitatea.net?