Șapte alpiniști au murit într-o aglomerație de nedescris pe Everest, într-o singură săptămână

24 Mai 2019
Aglomerație pe Everest
Aglomerație pe Everest

Mai mulți alpiniști amatori au murit pe Everest, în contextul unei aglomerații fără precedent care s-a creat pe cel mai înalt vârf din lume. 

Un american și o femeie din India au murit miercuri pe Everest, din cauza epuizării și a răului de altitudine. Cei doi alpiniști reușiseră să atingă vârful, dar au petrecut prea mult timp în ”zona morții”, zona aflată la peste 8.000 de metri altitudine, unde organismul este solicitat în mod extrem.

Motivul? Aglomerația de nedescris de pe uriașul din Himalaya.

Reprezentanții companiei ”Pioneer Adventures”, organizatoarea excursiei care l-a dus pe munte pe americanul Donald Cash, de 54 de ani, au precizat că au fost nevoiți să aștepte timp de două ore pentru a coborî din vârf.

Situația a fost similară în cazul femeii din India. ”A trebuit să aștepte vreme îndelungată pentru a atinge vârful și pentru a coborî. Nu se mai putea mișca singură și a murit în timp ce șerpașii încercau să o aducă jos”, au precizat oficialii companiei Arun Treks.Un alt alpinist indian fusese descoperit mort într-un cort, iar un al patrulea, un irlandez, a fost dat dispărut și este considerat mort. Cauza morții acestora nu este cunoscută.

Vineri, o nouă veste a anunțat că alți trei alpiniști au murit, în timp ce coborau, joi, de pe munte. Este vorba despre doi indieni și un austriac, care a murit pe partea tibetană a Everestului.

Nihal Bagwan, unul dintre indieni, care avea doar 27 de ani, a murit după ce a fost blocat în aglomerație în jur de 12 ore. 

Din cauza vremii, fereastra în care alpiniștii pot urca pe Everest este una scurtă, de doar câteva săptămâni, în general în a doua jumătate a lunii mai.

Dar mii de oameni, unii mai puțin pregătiți decât alții, vin în fiecare an pentru a-și încerca norocul.

Este și motivul pentru care escaladarea Everestului a devenit o adevărată industrie, o ascensiune pe munte costându-i pe alpiniștii amatori până la câteva zeci de mii de euro.

În ultimele zile, sute de oameni au reușit să atingă vârful, dar aglomerația a generat timpi mari de așteptare, în special în fața celui mai important obstacol al urcușului din zona superioară - Treapta lui Hillary.

O fotografie postată pe 22 mai de un alpinist nepalez cu șirul lung de oameni care urcă spre vârf s-a viralizat pe rețelele sociale.

Muntele Everest are 8848 de metri înălțime și a fost escaladat pentru prima oară în 1953 de neozeelandezul Edmund Hillary și nepalezul Tenzing Norgay.Sursă: REALITATEA.NET

Adaugă părerea ta

  • Connect
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

Comentarii existente

0 0
Gelu
24 May 16:57
Oameni nebuni, asa ceva vezi doar in firmele cu prosti.
Stati dreaq in casele voastre si in mediile in care v-ati nascut, dar se pare ca unii sau nascut degeaba.
Răspunde
Afișează mai multe comentarii
print


Iti place noua modalitate de votare pe Realitatea.net?