Dispozitivul revoluționar care ar putea transforma aproape orice apă într-una bună de băut

5 Iunie 2019

După cum știi, accesul la apă potabilă este o mare problemă pentru multe națiuni care se află în curs de dezvoltare. În acest sens, oamenii de știință vin în ajutorul lor cu un dispozitiv care folosește lumina Soarelui pentru a produce apă potabilă. Poate face până și apa din Marea Moartă să fie potabilă. Un astfel de dipozitiv ar putea salva zeci de mii de vieți în fiecare an. Cum funcționează? 

De asemenea, accesul la apă potabilă poate fi oricând restricționat din cauza dezastrelor naturale. Însă, cu ajutorul acestei tehnologii care elimină impuritățile din apă, acest lucru nu va mai fi o problemă.

Dispozitivul care purifică apa cu ajutorul luminii solare

O echipă de cercetători condusă de Guihua Yu de la Universitatea Texas, din Austin, a dezvoltat o tehnologie ieftină care foloseşte materiale hibrid pentru desalinizarea apei. Rezultatele studiului au fost publicate în jurnalul „Nature Nanotechnology".

„Desalinizarea apei prin distilare este o metodă comună pentru producerea în masă a apei potabile", a declarat cercetătorul Fei Zhao de la Universitatea din Texas. „Cu toate acestea, tehnologiile curente de distilare au nevoie de mai multe etape, necesită infrastructuri mai mari și consum mare de energie".

Capacitatea de desalinizare a acestor hidrogeluri a fost testată în mostrele de apă din Marea Moartă, cunoscută pentru salinitatea extrem de ridicată. Cercetătorii au reuşit, cu ajutorul noii metode, să reducă semnificativ salinitatea din mostrele de apă, chiar încadrându-se în standardele acceptate de apă potabilă ale Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii.„Multe grupuri care lucrează la tehnologii solare de evaporare încearcă să dezvolte materiale avansate, cum ar fi nanomateriale plasmonice metalice și bazate pe carbon. Noi ne-am concentrat pe folosirea unor materiale foarte ieftine și tot am reușit să atingem o performanță record", a explicat Qiaoqiang Gan, cercetător.

Sursa

Subiecte pe aceeași temăSursă: REALITATEA.NET

Adaugă părerea ta

  • Connect
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
print


Iti place noua modalitate de votare pe Realitatea.net?