Dinozaurii au supravieţuit temperaturilor foarte joase

26 Ianuarie 2009
Foto: sou.edu
Foto: sou.edu
Dinozaurii au putut să supravieţuiască în condiţii mai reci decât se credea până acum, potrivit unei noi cercetări care aruncă dubii asupra teoriilor care spun că dinozaurii au murit din cauza temperaturilor joase, provocate de schimbările climatice.
Paleontologii au descoperit o mare varietate de fosile de dinozaur într-o zonă care ar fi fost una dintre cele mai nordice din lume în perioada în care au murit giganticele reptile, acum 65-68 milioane de ani, informează The Telegraph.

În acea perioadă lumea era mult mai caldă şi continentele încă se mai mişcau spre poziţiile lor actuale. Nord-estul Rusiei, unde au fost găsite fosilele, era doar la 1.609km de Polul Nord, înăuntru a ceea ce acum este chemat Cercul Arctic. Temperatura medie ar fi fost de 10 grade Celsius.Căutătorii de fosile au găsit rămăşiţe de dinozauri cu bot de raţă, dinţi fosilizaţi de triceratop şi chiar de tyrannosaurus rex, dar şi fragmente fosilizate de ouă de dinozaur, aducând astfel prima dovadă că animalele puteau să se reproducă în acest climat relativ rece.

Până acum se credea că dinozaurii erau animale tropicale, dar descoperirea sugerează că ei puteau să supravieţuiască în condiţii mai reci decât se credea.

Profesorul Pascal Godefroit, liderul cercetării asupra dinozaurilor polari, este adpetul teoriei potrivit căreia dinozaurii au murit din cauza unui impactului Pământului cu un meteorit, acum aproximativ 66 milioane de ani.

"Pentru prima oară avem dovezi solide că aceşti dinozauri polari puteau să se reproducă şi să trăiască în acele regiuni relativ reci", a precizat Godefroit.

"Nu avem cum să ştim sigur, dar dinozaurii aveau probabil sânge cald, precum păsările moderne, care sunt descendentele directe ale marilor reptile. Nu avem rămăşiţe de reptile cu sânge rece precum broaştele ţestoase, crocodilienii sau şopârlele din zona respectivă, lucru ce sugerează că era prea frig pentru ele", a adăugat profesorul.

Cele mai nordice fosile de dinozaur, până acum, au fost găsite în Alaska, dar oamenii de ştiinţă au presupus întodeauna că animalele migrau în sud pe timpul iernii pentru a evita perioadele lungi de frig şi întuneric.

Profesorul Godefroit şi echipa lui susţin acum că au găsit dovezile care arată că dinozaurii erau rezidenţi ai zonelor nordice pe tot parcursul anului, hrănindu-se în timpul iernii cu plante perene.

Subiecte pe aceeași temăSursă: REALITATEA.NET

Adaugă părerea ta

  • Connect
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
print


Iti place noua modalitate de votare pe Realitatea.net?