Desființarea Secției speciale pentru magistrați, respinsă de Comisia Juridică

22 Octombrie 2019

În ziua în care se aşteaptă raportul MCV, Parlamentul mai dă un semnal negativ. Proiectul USR care prevede desfiinţarea secţiei speciale a magistraţilor a fost respins în comisia juridică a Camerei Deputaţilor. Decizia a fost luată cu 12 voturi de PSD.

Împotriva desfințării Secției au votat toți de 12 deputați ai PSD, în vreme ce aleșii PNL, USR și ai minorităților au votat pentru desființare. Reprezentanții UDMR și ALDE au absentat de la lucrările comisiei juridice.

Proiectul va merge în plen cu aviz negativ, adică recomandare de a vota împotriva proiectului de desființare a secției speciale.

Secția specială este văzută drept o amenințare la adresa independenței justiției, iar GRECO este pur și simplu uimit că autoritățile române refuză să o desființeze, așa cum suna recomandarea făcută anul trecut.

Respingerea are loc chiar în ziua în care România așteaptă raportul MCV.În cadrul dezbaterilor, deputații PSD Florin Iordache, Eugen Nicolicea și Nicușor Halici au luat apărarea Secției Speciale.

”Unul dintre marile câștiguri ale modificării legilor justiției este înființarea acestei Secții. Ultimul raport al Inspecției Judiciare a demonstrat monstruozitatea sistemului de justiție. Sunt sute de dosare cu judecători și procurori care nu sunt în lucru pentru că respectivii să poată fi șantajați. Vreți ca DNA să facă din nou presiuni pe justiție? Ar trebui un număr mai mare de procurori la această Secție. Sper ca viitorul ministru al justiției să susțină în fața CSM să avem un șef la SIIJ”, a susținut deputatul PSD Florin Iordache, citat de G4media.ro.

”Domnule Iordache, noul ministru al justiției va susține desființarea acestei secții. Să nu aveți niciun fel de dubii, să nu vă puneți întrebări (…) Nu vă mai este utilă această secție, dacă nu mai sunteți la putere la ce vă mai trebuie? V-a trebuit ca să vă consolidați puterea în mod ilegitim”, i-a răspuns deputatul PNL Ioan Cupșa.

La rândul său, deputatul USR Stelian Ion, unul dintre inițiatorii legii de desființare a Secției speciale, a făcut un bilanț al unității de parchet.

”A renunțat la căi de atac pentru Viorel Hrebenciuc, Sebastian Ghiță și pentru unii procurori care fac parte din Secție. Acolo e stat în stat.  Dacă această Secție nu ar fi fost oprită de Înalta Curte de Casație și Justiție, probabil că astăzi Uniunea Europeană ar fi avut un alt procuror-șef european, pentru că unul dintre scopurile sale a fost să o oprească pe doamna Kovesi să devină procuror-șef european. Multe anchete aflate la DNA s-au dus în mod artifical către această Secție. Această Secție este o pacoste, ea trebui desființată cât mai curând. Există presiuni pe judecători și pe procurori”, a afirmat Stelian Ion.

 

 Sursă: REALITATEA.NET

Adaugă părerea ta

  • Connect
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

Comentarii existente

0 0
Vai ce secție si la Camera Deputaților ,nu au si ei inexprimabilie sa le tremure de USR ,ca guvernul ?
22 Oct 15:24
Dl ,MCV vă citesc si nu cred ochilor,cine e ălă ,domnule,UE,care ne dă sfaturi egale cu ale USR.Or unul joacă cu hora inainte ,or unul e pe-aci.Dar va vad asa mai implicat,dle MCV.ce vreti sa puneti in loc?Ca daca procurorii nu raspund de nimic mă fac procuror .Sau ziceti ca răspund in fata Cruduției ?Dar doamna joacă altă partitură.
Răspunde
0 0
MCV
22 Oct 15:13
Aceasta sectie trebuie desfiinta nu zic eu zice EU.
Răspunde
0 0
Csaba K.
22 Oct 14:47
Mai tineti mult guvernul groazei si va reveni si la Ordonanta13. Asa vrea USR-ulo, PSD sa mai stea 6 luni la guvernare.
Răspunde
0 0
bican
22 Oct 14:44
partidul hotilor nu vrea independenta justitiei
Răspunde
Afișează mai multe comentarii
print


Iti place noua modalitate de votare pe Realitatea.net?