Descoperire şocantă făcută de oamenii de ştiinţă: mega-rechinul

9 August 2018
Descoperire şocantă făcută de oamenii de ştiinţă: mega-rechinul
Descoperire şocantă făcută de oamenii de ştiinţă: mega-rechinul

O echipă de oameni de ştiinţă din Australia a descoperit dinţi fosilizaţi ai unor rechini preistorici şi un maxilar de mega-rechin, o dovadă rară ce atestă că asemenea vietăţi cu dimensiunea dublă faţă de cea a marelui rechin alb au populat odată oceanele.

Paleontologii de la Muzeul Victoria, ajutaţi de un pasionat de fosile, au descoperit rămăşiţe de dinţi aparţinând mega-rechinului preistoric Carcharocles angustidens într-o rocă din zona Jan Juc din Victoria, la o sută de kilometri sud de Melbourne. De asemenea, au fost găsiţi dinţi de la mai mulţi rechini Sixgill, despre care cercetătorii susţin că s-au ospătat cu rechinul gigant după ce acesta a murit.

Grupul de rămăşiţe fosilizate, constând în patruzeci de dinţi, reprezintă prima descoperire de acest gen realizată în Australia. Setul de dinţi uriaşi, cu o lungime de până la şapte centimetri, este "unul dintre cele doar trei asociate cu aceste grupuri din lume".Mega-rechinul, care a trăit în urmă cu circa 25 de milioane de ani, a fost unul dintre cei mai feroce prădători şi se hrănea cu balene mici. Aceste exemplare puteau ajunge la peste nouă metri lungime, o dimensiune de aproape de două ori mai mare decât cea a marelui rechin alb.

Muzeul a notat că descoperirea mai multor dinţi de la acelaşi rechin este extrem de rară.

Tim Ziegler, paleontolog la Muzeul Victoria, a declarat că dinţii de rechin Sixgill s-ar fi dislocat de pe maxilare în timp ce exemplarele se hrăneau din carcasa gigantică a mega-rechinului.

"Rechinii Sixgill trăiesc şi în prezent în largul coastelor Victorian unde se hrănesc cu resturile balenelor şi a altor vieţuitoare", a explicat cercetătorul.

"Această descoperire sugerează că ei şi-au păstrat acelaşi stil de viaţă în această zonă timp de zeci de milioane de ani", a notat Ziegler.

 

Sursa

Subiecte pe aceeași temăSursă: REALITATEA.NET

Adaugă părerea ta

  • Connect
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
print


Iti place noua modalitate de votare pe Realitatea.net?