Descoperire istorică. Ar putea fi viaţă şi pe o altă planetă din sistemul solar

1 Martie 2015
E posibil să fie viaţă şi aici
E posibil să fie viaţă şi aici

Titan, satelitul natural al planetei Saturn, ar putea acomoda o formă de viaţă dependentă de metan, reiese dintr-un experiment al unor cercetători de la Universitatea Cornell.

Savanţii au modelat o formă "diferită" de viaţă, care nu are nevoie de oxigen, ci de metan şi care se poate reproduce şi metaboliza similar celei de pe Pământ.

Celula teoretică ar avea o membrană din compuşi organici de azot şi ar putea trăi la temperatura metanului lichid, respectiv minus 292 de grade.

Pe Pământ, viaţa este posibilă cu ajutorul unei membrane de bistrat fosfolipidic, o membrană puternică, permeabilă care găzduieşte materia organică a fiecărei celule.

Astronomii caută la ora actuală o formă de viaţă care să prospere graţie prezenţei apei, însă teoria prezentată de cercetătorii de la Cornell sugerează că în galaxia noastră ar putea există forme de viaţă "diferite", având nevoie de alte substanţe pentru a supravieţui. Metanul, spre exemplu, îngheaţă la o temperatură mult mai scăzătă.Inginerii de la Cornell şi-au denumit membrana celulară "azotosome". Azotosome-ul este făcut din molecule de azot, carbon şi hidrogen, despre care se ştie că există în mările criogenizate ale satelitului Titan, dar are aceiaşi stabilitate şi flexibilitate ca membrana celulelor de pe Pământ.

Mai multe pe Descopera.ro.

Subiecte pe aceeași temăSursă: REALITATEA.NET

Adaugă părerea ta

  • Connect
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

Comentarii existente

3 0
Ion Popescu
02 Mar 08:21
Ce temperatura ziceti in articol? Minus 292 grade? Ce fel de grade? Sper ca nu ati vrut sa spuneti minus 292 grade Celsius. Pentru cei care nu stiu (adica pentru cel care semneaza articolului) nimic nu poate sa depaseasca temperatura de "ZERO ABSOLUT" care este egala cu minus 273.15 grade Celsius.
Mult succes in continuare si aveti grija ce scrieti in articole!
Răspunde
0 -1
satan
02 Mar 00:53
Titan este planeta, Satan este racheta. (btw, amice, Titan este o planeta capturata, actualmente satalit. Urmareste regula)
Răspunde
5 0
oaianeagra
01 Mar 16:52
Titan e planeta pentru voi? "Jurnalisti" Pe ce creiterii sunteti angajati?
Răspunde
Afișează mai multe comentarii
print


Iti place noua modalitate de votare pe Realitatea.net?