Deficitul bugetar a ajuns la 14,3 miliarde de lei

2 August 2009
Foto: shutterstock.com
Foto: shutterstock.com
La jumătatea anului, Guvernul a reuşit să se încadreze în ţinta de deficit bugetar negociată cu Fondul Monetar Internaţional, însă reducerea cheltuielilor rămâne doar un deziderat.

Guvernul Boc a reuşit în an de criză să cheltuiască în primele şase luni cu 5,6% mai mult faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. Şi asta în condiţiile în care veniturile au fost mai mici cu 5,1%.

Cheltuielile de personal în primul semestru au fost cu 12 procente mai mari decât anul trecut chiar dacă 4.535 au fost disponibilizate. La fel, cheltuielile cu plata dobânzilor au înregistrat o creştere cu 55% din cauza celor peste 40 de împrumuturi luate de stat în 2009.

Deşi are cheltuieli mai mari, Guvernul a făcut economie la investiţii. La jumătatea anului, Executivul a investit doar o treime din suma estimată pentru tot anul şi cu un sfert mai puţin decât în 2008. Banii care s-au strâns totuşi au ca sursă impozitul pe venit. Acesta a adus cu 8% mai mulţi bani la buget decât în primele şase luni din 2008, în timp ce suma strânsă din impozitul pe profit s-a micşorat cu acelaşi procent.

Încasările din TVA sunt şi ele mai mici cu 15 procente faţă de anul trecut. Deficitul bugetar a ajuns la 14,3 miliarde de lei şi nu depăşeşte valoarea de 14,5 miliarde negociată cu FMI.Subiecte pe aceeași temăSursă: Realitatea TV

Adaugă părerea ta

  • Connect
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
print


Iti place noua modalitate de votare pe Realitatea.net?