Ce decizie a luat CSM pe tema protestelor judecătorilor

11 Martie 2019

Secția pentru judecători din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii a discutat, luni, despre apelurile unor preşedinţi şi vicepreşedinţi ai unor curţi de apel şi de tribunale cu privire la încetarea protestelor din justiţie.

Secţia pentru judecători a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) a transmis luni că va analiza atât problemele ridicate în adunările generale ale instanțelor care au decis să protesteze, cât și cele două scrisori ale unor președinți și vicepreședinți de tribunale și curți de apel care au cerut măsuri împotriva magistraților protestatari.

De asemenea, judecătorii din CSM au lansat un "apel la responsabilitate și echilibru către întregul corp al judecătorilor".

"Având în vedere întregul context actual reprezentat de poziția publică a unor magistrați referitoare la desemnarea unei delegații de aproximativ 30 de judecători și procurori care să se deplaseze la Bruxelles pentru a discuta cu membrii Comisiei Europene, pozițiile exprimate de judecători în cadrul adunărilor generale, precum și cele două scrisori publice adresate Consiliului Superior al Magistraturii de către conducerile tribunalelor și curților de apel din țară,

Secția pentru judecători subliniază rolul constituțional și legal al Consiliului Superior al Magistraturii, în calitatea sa de garant al independenței justiției și autoritate reprezentativă a sistemului de justiție în raport cu alte instituții ori autorități publice, atât naționale, cât și internaționale", au transmis judec[tori din CSM.Ei au amânat însă o decizie, dând asigurări că vor analiza toate problemele ridicate în adunările generale ale instanțelor, care fac obiectul hotărârilor adoptate de acestea în ultima perioadă, precum și problemele ridicate de președinți de tribunale și curți de apel în cele două scrisori transmise CSM.

Secția pentru judecători din CSM susține că va face toate demersurile legale pentru apărarea și garantarea independenței justiției și adresează "un apel la responsabilitate și echilibru către întregul corp al judecătorilor, chemându-i pe aceștia să susțină Consiliul Superior al Magistraturii în adoptarea unei poziții comune și unitare în vederea îndeplinirii rolului său constituțional".

CSM a dat aviz negativ Ordonanței 7

Secția pentru judecători din cadrul CSM s-a reunit luni pentru o discuție pe tema protestelor judecătorilor. Ședința vine după apelurile lansate de preşedinţii şi vicepreşedinţii de curţi de apel şi de tribunale, cu privire la oprirea protestelor din justiţie.

"Adoptarea unei poziţii a Secţiei pentru judecători a Consiliului Superior al Magistraturii cu referire la:

a) scrisoarea deschisă şi solicitarea preşedinţilor şi vicepreşedinţilor curţilor de apel, precum şi a preşedinţilor şi vicepreşedinţilor tribunalelor, vizând efectele unor manifestări din interiorul sistemului de justiţie, apărarea independenţei justiţiei, atât la nivel intern, cât şi internaţional;

b) aspecte deduse din solicitările exprimate în cadrul adunărilor generale ale judecătorilor organizate la nivelul instanţelor", se arată în ordinea de zi a şedinţei Secţiei pentru judecători a CSM.

Ședință de urgență la CSM pe tema protestelor judecătorilor

Un număr de 30 de președinți și vicepreședinți ai curților de apel din țară adresează CSM o scrisoare prin care își exprimă dezacordul față de demersul unor judecători care merg la Bruxelles pentru a prezenta oficialilor situația din România, subliniind că ei nu susțin astfel de inițiative politice.

Scrisoarea se alătură și celei semnate de 39 de președinți și vicepreședinți ai tribunalelor din România prin care au cerut, Secției pentru judecători a CSM, să restabilească de urgență cadrul în care judecătorii se pot manifesta, făcând referire la acțiunile de protest și suspendare a activității din ultima perioadă.

 

Subiecte pe aceeași temăSursă: REALITATEA.NET

Adaugă părerea ta

  • Connect
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

Comentarii existente

0 0
Vanache Adriana
12 Mar 08:13
lasati l pe Ministrul Justitiei sa corecteze prin modificarile legilor
corectii ale abuzurilor si practicilor staliniste mafiote
romani nevinovati sa nu mai sufere
lasati statul de drept sa functioneze
in justitie se petrec cele mai mari incalcari ale legii
Răspunde
0 0
Dinca Vasile
11 Mar 22:22
Procurorilor si judecatorilor le este frica pentru ca cineva le urmareste activitatea! Acesta este si motivul pentru care au comis abuzuri! Nimeni nu i tragea la raspundere! Sunt vinovati toti, de la pocurorul general in jos!!! O rusine de Justitie!!!
Răspunde
0 0
Haos
11 Mar 20:35
Judecatorii nu au dreptul sa se manifeste sau sa nu raspunda la telefon sau or sa ajunga in gulag ...
Răspunde
Afișează mai multe comentarii
print


Iti place noua modalitate de votare pe Realitatea.net?