De Ziua Justiției, Klaus Iohannis lansează un atac dur la adresa guvernării PSD-ALDE

7 Iulie 2019
Klaus Iohannis
Klaus Iohannis

Președintele Klaus Iohannis a lansat un mesaj dur de Ziua Justiției, criticând încercările repetate ”de a subordona justiția politicului”, și lăudând reacția promptă a cetățenilor, a magistraților,

„În societățile democratice, justiția independentă este garanția fundamentală pentru înfăptuirea dreptății și menținerea echilibrului social. Esența principiului statului de drept constă în respectarea legilor și în asigurarea unei justiții corecte și aplicate egal tuturor cetățenilor.

Pentru a putea fi însă îndeplinite aceste deziderate, este nevoie ca legile să fie accesibile, clare și predictibile. În caz contrar, când sunt făcute schimbări constante, fără o direcție unitară, respectul pentru lege are de suferit.

Ultimii ani au fost marcați de încercări repetate de a subordona justiția politicului, prin modificări intempestive ale legislației de organizare a sistemului judiciar, ale statutului magistraților și ale legislației penale. Acest asalt a determinat reacția promptă a cetățenilor, a magistraților, care și-au apărat cu demnitate valorile care le definesc misiunea, a forțelor politice atașate principiilor democratice, precum și a instituțiilor europene.

Participarea impresionantă la referendumul din 26 mai a demonstrat, dincolo de orice îndoială, că românii susțin valorile europene, statul de drept și își doresc să trăiască într-o țară în care legea este egală pentru toți. Voința exprimată de cetățeni îi obligă pe decidenții politici să acționeze pentru consolidarea parcursului european al României și pentru o justiție dreaptă. Totodată, acest semnal transmis prin vot trebuie să îi responsabilizeze și pe toți cei care sunt implicați în asigurarea actului de justiție.Încrederea se construiește prin fiecare interacțiune a unui justițiabil cu sistemul judiciar. Inițiative precum «Zilele porților deschise», activități de educație juridică în societate sau dezbateri publice autentice conduc la reducerea distanței dintre cetățeni și instituții și consolidează democrația.

Reformele de substanță realizate de România în domeniul justiției, progresele remarcabile care au fost înregistrate în lupta împotriva corupției nu trebuie puse sub semnul întrebării prin demersurile actuale de natură legislativă sau administrativă menite să le relativizeze. În același timp, societatea românească are nevoie de o dezbatere autentică despre actualele provocări cu care se confruntă sistemul judiciar, de la încărcătura instanțelor, lipsa dotărilor logistice, lipsa de investiții în infrastructură, la nevoia de informatizare, cu un impact direct asupra celerității soluționării cauzelor. Această întreagă dezbatere trebuie să aibă mereu în centrul preocupărilor sale respectarea drepturilor și libertăților cetățeanului, precum și o viziune pe termen lung, fără de care acest serviciu public, care este justiția, nu își poate înfăptui misiunea.

Felicitări tuturor celor care, prin efort și dedicare, contribuie la înfăptuirea actului de justiție în România și la respectul față de lege, ca premisă pentru o societate mai bună!”

Subiecte pe aceeași temăSursă: REALITATEA.NET

Adaugă părerea ta

  • Connect
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

Comentarii existente

0 0
Radio Evevan !
08 Jul 11:49
Justiția înstrinată de misiune ,e o realitae scandaloasă 07 Jul 14:54 - nea kaghebistule, tovarashul tau a fost condamnat pe PROBE ! Mai lasa-ne cu infractorul ala ... mai are si alte dosare la care trebuie sa raspunda ... la teldrum iau confiscat 27 de milioane de euroi !??? DE UNDE !? Tu si tot neamul tau de slugoi nu o sa vedeti nici 1% dintr-o astfel de suma !!!
Răspunde
0 0
Radio Evevan !
08 Jul 11:46
Justiția înstrinată de misiune ,e o realitae scandaloasă 07 Jul 14:54 - NU MAI MINTITI ! governul actual a fost votat de 20-25% din populatie ! ATIT ! Pentru atit nu ar trebui sa isi permita si sa i se permita sa demoleze tara si sa alunge poporul !!! In tara nikipercizata si jordanizata se poate muri mai usor si mai stupid decit in epoca de piatra cind erai atacat si omorit si pentru ca aveai ceva ce placea altuia pe linga care treceai ... Ca in epoca de piatra, NIMENI nu facea dreptate nimanui, ca si atunci functioneaza doar LEGEA JUNGLEI, LEGEA CELUI MAI AGRESIV ... asta e tara governata de nikiperci, serbeturi si jordici ...
Răspunde
0 0
Justiția înstrinată de misiune ,e o realitae scandaloasă
07 Jul 14:54
Dl Nasch,poporul l-a numit,că asa scrie la lege.Dar cine l-a condamnat pe Antonescu,Pătrăscanu,Ceuasescu.CEX,Năstse si Dragnea si numai un judecător s-a sinucis ?CCR,CSM spun ca la ICCJ s-au incălcat legi,ca sa condamne pe Dl Dragnea,dosarul la prima instantă este o batjocura la lege, fapta s-a comis in 2008 si e prescrisă în 2016,autorii de la abuz sunt achitați si instigatorul condamnat,un deputat este arestat fără încuviințarea parlamentuli si noi batem apa-n piuă,ca sa ..Ca sa ce ?
Răspunde
0 0
Nash
07 Jul 14:43
Si cine a numit guvernul psd-alde?
Răspunde
0 0
BRACON Ioan
07 Jul 14:41
Să ne respectam reciproc și să nu ne jignim, să respectăn conducerea tării, pentru că de la Dumnezeu a fost oranduita.
Răspunde
0 0
BRACON Ioan
07 Jul 14:35
Judecătorii sunt liberi să aplice legea, dar unii nu o cunosc, așa de exemplu:
• judecătoarea Aniela Flavia, de la Judecătoria Vaslui, a tergiversat îndreptarea unei erori materiale simple, 4 luni și în final a aplicat dispoziții abrogate.
• Judecătorii, Anca Ionela Zanfiroi, Ioan Dănut Cailean, Daniela Mihaela Manole, de la Tribunalul Vaslui, pentru aceiasi îndreptare de eroare, s-au constituit nelegal în complet de recurs, în loc de apel , au tergiversat judecarea îndreptării 5 luni apoi au anulat cererea .

• Pentru necompetență și compromiterea actului judiciar, aviz organelor de drept .
Răspunde
0 0
este nevoie ca legile să fie accesibile, clare și predictibile.
07 Jul 13:07
Asa sint domnule presedinte, dar pentru INFRACTORI ! Victimele, statul roman si cetatenii lui, sint in haos si dezbinare, iar ''nationalistii'' si patriotii'' se bucura ! O crima aici, un ''accident'' dincolo, totul ''investigat'' ani de zile, cu ''prezumtivul'' infractor in libertate intrucit ca si unic supravietuitor explica cu victima si-a ''cautat-o'' si nu e cazul sa se mai cheltuie bani ca el e plin de remuscari si se ''re-educa'' ...
Răspunde
0 0
Rezistenta
07 Jul 12:41
Iohanis este bocitoarea de serviciu a Romaniei. Atat de impotent incat are nevoie de sustinatori din afara tarii sa rezolve problemele Ro.
Răspunde
0 0
Enache ionel
07 Jul 12:35
Buna ziua ! Presedintele K.ion , ar face si tmbe sa mai fie ales un mandat. Nu asa se face politica, turnandu-ti de fiecare cenusa in cap.
Răspunde
Afișează mai multe comentarii
print


Iti place noua modalitate de votare pe Realitatea.net?