De ce nu scăpăm de vremea rea: un nor s-a blocat deasupra României

26 Iulie 2018
De ce nu scăpăm de vremea rea: un nor s-a blocat deasupra României
De ce nu scăpăm de vremea rea: un nor s-a blocat deasupra României

Vremea face în continuare probleme. Meteorologii au prelungit Codul galben de ploi torenţiale pentru 22 judeţe din sudul, nord-estul şi sud-estul ţării, până joi seară. Dar ploile vor continua şi în zilele următoare.

Specialişti Administraţiei Naţionale de Meteorologie (ANM) vorbesc de o vară atipică, cea mai ploioasă din ultimii 60 de ani. De vină ar fi aerul mai rece care a rămas blocat în ţara noastră.   

"Cauza principală o reprezintă distribuţia maselor de aer, care în ultima perioadă a fost una neobişnuită. Pe de o parte, masele de aer foarte cald au reuşit să avanseze până în nordul extrem al continentului, dincolo de Cercul Polar, iar pe de altă parte în partea de sud-est a Europei au persistat mase de aer ceva mai reci, dar cu un conţinut de umezeală foarte ridicat. Este o structură de blocaj, în sensul în care câmpul de presiune ridicată a staţionat în partea de vest, blocând posibilitatea ciclonilor din Marea Mediterană de a se deplasa. Astfel de structuri au mai existat, însă în această vară masele de aer au stagnat foarte mult. În context mai vast, această evoluţie ţine de climatologie. Adică, suntem într-un climat de tranziţie. Tot vorbim despre modificările climatice. Clima se schimbă şi nu şi-a găsit încă un nou echilibru. Ne îndreptăm către ceva diferit faţă de ce am avut cu câteva decenii în urmă. Iar această tranziţie nu este una liniştită, asistăm la o creştere a numărului de fenomene extreme şi la intensitate mai mare", a explicat, pentru "Adevărul", Florinela Georgescu, directorul executiv al ANM.Subiecte pe aceeași temăSursă: REALITATEA.NET

Adaugă părerea ta

  • Connect
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
print


Iti place noua modalitate de votare pe Realitatea.net?