De ce l-a enervat pe Vladimir Putin serialul ”Cernobîl”, de la HBO

6 Iunie 2019

Vladimir Putin a decis să se ocupe de serialul Cernobîl de pe HBO. Faptul că un post de televiziune american și nu unul rus, a spus povestea despre eroii noștri este văzut ca o rușine de mass-media pro-Kremlin, consideră Moscow Times, citat de RFI Romania.

Deși HBO se difuzează doar online, contra cost, serialul a făcut senzație națională în Rusia, unde mass-media pro-Kremlin a lansat o mini-cruciadă împotriva sa.

Komsomolskaya Pravda formulează suspiciunea că serialul este folosit de concurenții companiei de stat Rosatom pentru a afecta imaginea țării ca putere nucleară.

Argumenty i Fakty, un ziar popular printre persoanele în vârstă, consideră serialul "o caricatură, care nu spune adevărul".

"Singurele lucruri care lipsesc sunt urșii și acordeoanele!", spune Stanislav Natanzon, vocea principală a unuia dintre principalele canale de știri ale țării, Rossia 24.El a afirmat într-unul dintre popularele sale show-uri că HBO greșește când sugerează că autorităților sovietice le-a fost frică să-și recunoască greșelile și că această reticență a dus la consecințe teribile.

Iar comentatorul ultra-sovietic Anatolie Vasserman s-a exprimat direct: "Dacă anglo-saxonii spun ceva despre ruși, atunci cu siguranță asta nu va corespunde adevărului".

De ce, totuși, această opoziție?- se întreabă Moscow Times.

La mijloc este un fel de gelozie: "Numai noi avem dreptul să discutăm despre istoria noastră. Deci, nu vă băgați!".

Totuși, datorită seriei HBO, mulți au acum o viziune diferită asupra accidentului de la Cernobîl. Dacă cele mai multe filme despre dezastru culminau cu catastrofa, de data aceasta doar primul episod este dedicat exploziei.

Toate episoadele ulterioare se concentrează asupra luptei pline de greșeli și foarte costisitoare pe care poporul sovietic a dus-o împotriva consecințelor exploziei. Iar acești oameni au salvat Europa, cu prețul propriei lor vieți sau sănătăți.

Rusia, totuși, nu-i onorează pe acești oameni ca eroi care au salvat Europa.

Canalul NTV din Rusia a anunțat deja că realizează propria sa versiune a serialului "Cernobîl", bazată pe premisa că CIA a trimis un agent în zonă pentru a efectua acte de sabotaj.

Ca justificare, regizorul filmului, Alexei Muradov, i-a citat pe teoreticienii conspirației: "O teorie susține că americanii au infiltrat centrala nucleară de la Cernobîl și mulți istorici nu neagă faptul că, în ziua exploziei, un agent al serviciilor de informații ale inamicului a fost prezente în stație ".

În locul unui tribut adus bărbaților și femeilor care au sacrificat totul pentru a limita dezastrul, Moscova ne va da, așadar, un film de spionaj bazat pe o teorie a conspirației, în care un ofițer KGB se luptă să contracareze spionii americani.

Dar, conchide Moscow Times, faptul că un post de televiziune american și nu unul rus, ne vorbește despre eroii noștri rămâne o sursă de rușine, cu care, evident, mass-media pro-Kremlin nu poate trăi. Și acesta este motivul real pentru care serialul "Cernobîl" de la HBO este considerat vinovat.

Subiecte pe aceeași temăSursă: REALITATEA.NET

Adaugă părerea ta

  • Connect
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

Comentarii existente

0 0
Minciuna e politica statului paralel !
06 Jun 12:51
Lucruri banale stiute de toata lumea civilizata, in statele conduse de state paralele sint teorii ale conspiratiei !!!
Răspunde
0 0
Vai de mama lor ...
06 Jun 12:47
Ii prosteste statul paralel ca pe copii mici. ''Guvernatorii'' baga sute de milioane prin cluburi de fotbal si cei de rind viseaza la un tratament medical decent ! Oligarhii umbla prin toata lumea cu iahturile si ciolovecul de rind se bucura daca ii vine salariul si poate sa isi schimbe rabla cu alta rabla ... Ca si in Ro, acolo toti angajatii statului sint foarte mindri si nationalisti dar cind se imbolnavesc se duc in austria la tratament si cind au concediu rup statiunile din strainatate ... patriotism de carton !
Răspunde
Afișează mai multe comentarii
print


Iti place noua modalitate de votare pe Realitatea.net?