De ce este bine să stai mai mult în picioare

15 Decembrie 2014

Raportul dintre timpul petrecut în pozițiile șezând și în picioare influențează riscul de mortalitate prematură, îndeosebi din cauze cardiovasculare, a demonstrat un studiu american, potrivit AGERPRES.

'S-a demonstrat clar că viața sedentară are efecte negative asupra sănătății și că exercițiile fizice, chiar moderate, sunt benefice', spune dr Rodi Courie (Journal international de medecine), citat de passionsante.be.

Știind că majoritatea oamenilor stau așezați o mare parte a zilei, cercetători americani s-au întrebat dacă înlocuirea perioadelor când stăm în poziția șezând cu unele în care să fim în picioare au vreun efect asupra riscului de mortalitate prematură. Circa 17.000 de persoane, cu vârste cuprinse între 18 și 90 de ani, au fost observate din 1981. La începutul studiului și apoi periodic au fost culese o serie de date, cum ar fi timpul zilnic petrecut în picioare, consumul de alcool și fumatul, practicarea unei activități fizice etc. S-a înregistrat și numărul de decese — mortalitatea globală (din orice cauză), cea de origine cardiovasculară și cea din cauza cancerului.Rezultatele arată că nivelul mortalității (în perioada de observație) scade odată cu creșterea timpului petrecut în picioare, lucru valabil pentru mortalitatea generală și cea din cauze cardiovasculare, dar nu și pentru cancer.

Persoanele sedentare trebuie să încerce pe cât posibil să realizeze în picioare unele activități pe care în mod normal le îndeplinesc din poziția șezând. Birotica propune deja câteva soluții în acest sens, cum ar fi mesele și birourile adaptate. Foarte utile sunt și ridicarea de la birou și efectuarea câtorva pași cel puțin o dată pe oră, arată dr Courie.

Subiecte pe aceeași temăSursă: AGERPRES

Adaugă părerea ta

  • Connect
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

Comentarii existente

0 0
Ioan Plischi
15 Dec 18:49
daca stai prea mult in picioare - dar in pozitie statica - te lovesti de alte necazuri, in timp, deoarece intreaga greutate a trupului apasa pe articulatiile de la picioare, in special pe cele de la labele picioarelor, ceea ce la batranete lasa urme. cand astept tramvai, troleibuz, nicio clipa nu stau pe loc, ci ma plimb asteptandu-l. asta in afara de cele 60 de minute de mers in pas vioi pentru sanatate.
Răspunde
Afișează mai multe comentarii
print


Iti place noua modalitate de votare pe Realitatea.net?