De ce a stagnat economia în primul trimestru din 2018. Explicaţia specialiştilor

16 Mai 2018
Scumpiri pe bandă rulantă
Scumpiri pe bandă rulantă

Stagnare pentru economia României. România este singura ţară din Uniunea Europeană a cărei economie a stagnat în primele trei luni ale anului, raportat la ultimul trimestru al anului trecut.

Stagnare pentru economia României. Creşterea economică s-a domolit pentru că românii nu au mai avut încredere să cheltuiască, fiind bulversaţi de transferul contribuţiilor care a venit la pachet cu scăderi de salarii.

„Am avut un factor local care ne-a frânat creşterea economică şi anume sentimentul consumatorului, care s-a deteriorat masiv pe fondul aşa-zisei revoluţii fiscale, mutarea contribuţiilor de la angajator la angajat, care a generat o incertitudine majoră la nivelul salariatului cu privire la nivelul venitului net pe care-l va avea", a spus Ionuţ Dumitru, preşedintele Consiliului Fiscal.

Stagnarea economiei poate fi pusă şi pe seama unor factori externi, cum ar fi acela că cererea de produse româneşti a încetinit pe fundalul unor rezultate dezamăgitoare privind economia zonei euro, unde România trimite mai bine de două treimi din exporturi.

Consumul îşi va reveni, spun economiştii, alimentat de majorările salariale din martie, adică majorările din educaţie şi sănătate. Dar economia înseamnă mai mult decât consum.

„Riscul pe care în momentul de faţă îl vedem cel mai mare este legat de evoluţia agriculturii, care pentru moment nu se prefigurează a fi una bună", spune Ionuț Dumitru, citat de digi24.ro.

Reprezentanţii Guvernului spun însă că datele din primele 3 luni nu contează atât de mult în avansul Produsului Intern Brut pe întregul an.

„Nu au o contribuție decât de 19%, dacă ne raportăm la întregul an. Trebuie să observăm că primul trimestru e influențat de condiții incerte într-o măsură mai mare decât celelalte trimestre", a spus vicepremierul Viorel Ștefan.

Subiecte pe aceeași temăSursă: REALITATEA.NET

Adaugă părerea ta

  • Connect
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
print


Iti place noua modalitate de votare pe Realitatea.net?