Darius Vâlcov, audiat la DNA. Fostul ministru a dat explicaţii pentru cele 100 de tablouri

27 Martie 2015
Darius Vâlcov, audiat la DNA
Darius Vâlcov, audiat la DNA

Fostul ministru de Finanţe Darius Vâlcov a fost audiat, vineri dimineaţă, la DNA. Joi, procurorii Direcţiei au făcut mai multe percheziţii în Bucureşti şi la Slatina şi au ridicat nu mai puţin de 100 de tablouri ce i-ar aparţine acestuia. UPDATE: În jurul orei 12:30, Vâlcov a părăsit sediul DNA.

Procurorii au făcut, joi, mai multe percheziţii atât în Bucureşti, cât şi la Slatina, şi au ridicat 100 de tablouri ce i-ar aparţine lui Darius Vâlcov, acesta având intenția de a-și deschide o galerie de artă în București.

Surse judiciare au declarat, pentru AGERPRES, că procurorii au identificat 100 de tablouri în patru locații din București și Olt, la patru persoane de încredere pentru Darius Vâlcov.

Tablourile sunt semnate de pictori străini, printre care și Pablo Picasso, sau artiști români, Corneliu Baba sau Grigorescu.

Primele imagini cu tablourile lui Darius Vâlcov

Operele de artă ar fi fost achiziționate de la două case de licitații din București iar Darius Vâlcov intenționa să deschidă o galerie de artă în Capitală.În acest scop, Vâlcov luase și un spațiu în București, demarând amenajarea lui, însă, după începerea anchetei procurorilor, el a luat măsuri urgente de depozitare a tablourilor și ascundere a lor la patru persoane de încredere.

Graba cu care au fost ascunse tablourile este demonstrată și de faptul că ele au fost găsite în locuri improprii, pe sub paturi sau prin dulapuri.

Cele mai multe dintre tablouri au fost cumpărate pentru Vâlcov de Lucian Petruț Sușală (fost șofer al lui Darius Vâlcov, director al SC Imobiliare Consloc SRL, firmă administrată de Primăria Slatina).

Anchetatorii consideră că Darius Vâlcov nu era un cunoscător de artă, însă a identificat în cumpărarea de tablouri o posibilitate de a ascunde proveniența banilor primiți ca mită, care ar fi devenit "curați" odată cu deschiderea galeriei de artă.

Aceste opere de artă se adaugă bunurilor găsite anterior într-un seif și atribuite tot lui Vâlcov: 90.000 de dolari, 1,3 milioane de lei, trei lingouri de aur în greutate totală de trei kilograme, un tablou inscripționat "Renoir", un tablou inscripționat "Jean Cocteau" și o pictură pe lemn inscripționată "Aurel Acasandrei".

Reamintim că magistrații Înaltei Curți de Casație și Justiție au decis, joi, ca fostul ministru de Finanțe Darius Vâlcov să fie cercetat în arest la domiciliu, într-un dosar în care este acuzat de trafic de influență.

Potrivit DNA, în cursul anului 2009, Theodor Berna, administratorul companiei Tehnologica Radion, l-a contactat pe Darius Vâlcov, în calitate de primar al municipiului Slatina, județul Olt, căruia i-a propus ca în schimbul oferirii sprijinului în influențarea factorilor de decizie în vederea câștigării unor licitații de lucrări pentru obiective situate în municipiul Slatina, orașele Scornicești, Piatra Olt și Drăgănești să îi dea 20% din valoarea sumelor încasate (fără TVA).

În urma acestor înțelegeri, Vâlcov a primit, în perioada 2010-2013, aproximativ două milioane de euro, o parte din această sumă fiind primită în mod direct, în numerar, iar 2.480.000 lei a primit-o prin intermediul unor firme.

Subiecte pe aceeași temăSursă: REALITATEA.NET

Adaugă părerea ta

  • Connect
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

Comentarii existente

2 -7
Un om care investeste in valor adevarate, chiar bani negri,merita sa fie trata ca un om , nu ca un borfasi.Bunurile devin ale noastre, el ramane cu ideea.
27 Mar 16:34
Bucurestiul interbelic nu s-a dezvoltat ca Budapesta, de ex. pentru ca petrolul il expoatau americanii iar capitalistii autohtoni jucau poker la Paris.Si capitalistii actuali cumpara ceasuri sau platesc amorul in EU.La nivelul capitalistilor actuali .Iata, avem un domn, care stie ce sa faca cu banii.Acumuleaza averi in valori, care pot deveni nationale.Banii, chiar negrii, daca i-a albit pentru sporirea averiii spirituale a poporului, merita clementa noastra si admiratai.Luvru si Ermitaj au fost construite din jaf, si lumea a uitat asta.
De aceea, nu ar trebui tratat ca un borfas, acest spirit elevat, chair daca a prrimit bani de la excrococi.I-a predat poporului si cu asta s-a spalat de rusine !
Răspunde
Afișează mai multe comentarii
print


Iti place noua modalitate de votare pe Realitatea.net?