Dăncilă taie de la SRI, SIE și Cotroceni, Bani în plus pentru primării, Sănătate și Educație

1 August 2018

Viorica Dăncilă a anunţat, joi seară, cine primeşte bani în plus şi cine pierde la prima rectificare bugetară din 2018. Astfel, cei mai mulţi bani îi primesc autorităţile locale, Sănătatea, Educaţia, Transporturile. Totodată, Guvernul Dancilă a dat bani şi pentru construcţia Cartierului Justitiei, dar şi pentru mai multe proiecte de ajutoare sociale. În schimb, serviciile, Administraţia Prezidenţială, dar şi câteva ministere, mai ales cele conduse de ALDE, au pierdut din fonduri. Reamintim că şefii Senatului și Camerei Deputaților, Călin Popescu Tăriceanu și Liviu Dragnea, s-au aflat joi la prânz la Palatul Victoria unde au discutat cu premierul Dăncilă și cu ministrul Finanțelor despre modul în care se împart banii de la buget.

Premierul Viorica Dăncilă a anunţat, în declaraţia susţinută la Palatul Victoria, cine pierde şi cine câştigă bani în plus la rectificarea bugetară: 

Guvernul va aloca bani în plus pentru:

Bugetul de pensii: 850 milioane lei

Sănătate: 891 milioane leiEducație: 178 milioane lei

Autoritățile locale: 1,1 miliarde lei

Transporturi: 170,5 milioane lei

Interne: 366,3 milioane lei

Cine are fonduri tăiate:

Serviciu Român de Informaţii

Ministerul Dezvoltării

Ministerul Apelor şi Pădurilor

Serviciul de Informaţii Externe Serviciul de Protecţie şi Pază

Serviciul de Telecomunicaţii Speciale

Ministerul Cercetării şi Inovării

Ministerul Energiei

Ministerul Afacerilor Externe

Ministerul Mediului

Ministerul Turismului Ministerul Tineretului şi Sportului

Administraţia Prezidenţială

Viorica Dăncilă a detaliat calculele făcute

"Este prima recificare pe anul 2018. Cea mai importanta informatie este ca avem o rectificare pozitiva, deci avem o creştere a economiei. In ce priveşte evoluţia PIB, dupa primele 7 luni, specialistii apreciza ca vom avea creştere pozitivă. La deficitul bugetar ne menţinem la pragul de sub 3%. Sunt suficienţi bani pentru pensii şi salarii. Banii din excedent merg  către Sănătate, Educaţii investitii. Sănătatea a beneficiat de o majorare salarial: vor fi cumpărate incubatoare pentru nou nascuti". 

Primarii, cei mai mulţi bani. Apoi, Sănătatea, Educaţia, Transporturi

Bugetul de pensii a fost suplimentat cu 852,1 milioane de lei, în condiţiile în care Guvernul a luat în calcul şi ultimele modificări legislative cu privire la recalcularea pensiilor pentru cei care au lucrat în grupele speciale de muncă.

Sănătatea primeşte bani în special pentru achiziţia de echipamente medicale, a anunţat premierul.

”Sănătatea, domeniu prioritar în viziunea noastră de guvernare, a beneficiat de o suplimentare consistentă, de 891 milioane lei, cea mai mare parte din această sumă fiind alocată pentru achiziţia de echipamente medicale. Din acest surplus, vom achiziţiona 300 de incubatoare pentru maternităţi, 300 aparate de testare auditivă la nou-născuţi şi alte echipamente pentru mame şi copii”, a anunţat Dăncilă.

În domeniul sănătăţii, banii suplimentari au fost dirijaţi către programele de sănătate publică, echipamente pentru unităţile de urgenţă, RMN, CT-uri, screening pentru bolnavii de cancer (program derulat cu Banca Mondială) şi pentru pentru proiecte cu finanţare externă nerambursabile.

Educaţia a primit în plus 178,1 milioane lei. Banii se vor duce către burse pentru elevi şi studenţi, investiţii la unităţile de învăţământ, granturi pentru învăţământul secundar (program derulat cu Banca Mondială), aula şi sala de conferinţă la Universitatea Politehnică Bucureşti, finalizarea Corpului C al Facultăţii de Drept şi al Facultăţii de Ştiinţe Umaniste la Universitatea Valahia din Târgovişte, finalizarea sediului central al Universităţii din Piteşti - Corp B.

Agricultura şi ANSVA primesc în plus 185 milioane lei. Banii vor fi folosiţi pentru plata motorinei pentru lucrările agricole, investiţii în 37 de staţii de pompare pentru irigaţii, eradicarea pestei porcine - despăgubiri pentru animalele sacrificate.

Administraţiile locale vor primi 1,126 miliarde lei pentru menţinerea veniturilor comunităţilor locale la nivelul din 2017 şi asigurarea sumelor pentru programul hrană pentru elevi. În plus, au fost alocaţi 300 milioane lei pentru Programul Naţional de Dezvoltare Locală (PNDL I + II) - prin Ministerul Dezvoltării.

Transporturile primesc 170,5 milioane lei suplimentari. Banii vor fi utilizaţi pentru finalizare-modernizare a unui tronson de 90 km din DN 18 Baia Mare - Sighetul M. – Iacobeni, finalizarea reabilitării Podului Agigea-Constanţa, costrucţie pod peste râul Vedea, achiziţia unui simulator de zbor pentru Şcoala de Aviaţie şi începerea lucrărilor la calea ferată Râmnicul Vâlcea – Vâlcele.

Ministerul de Interne primeşte în plus 366,3 milioane de lei pentru achiziţia de echipamente şi mijloace de intervenţie şi de mobilitate terestră pentru Jandarmerie şi Poliţie. O parte din bani vor fi folosiţi la plata salariilor pentru 7.792 posturi pentru promoţiile de agenţi şi subofiţeri.

Totodată, Guvernul va aloca 29 milioane de lei suplimentar pentru pregătirea programelor de investiţii prin parteneriat public privat. Sunt vizate aici 21 de proiecte în domeniile infrastructură de transport, sănătate, agricultură şi turism.

În plus, Executivul a alocat alte 230 milioane lei pentru programul Rabla, încă 30.000 de autoturisme, şi pentru programul care vizează înnoirea aparaturii electrocasnice.

Executivul alocă alte 250 milioane de lei pentru scheme de ajutor de stat: ajutor de stat pentru investiţii mai mari de 3 milioane euro, programul „Investeşte în tine” şi restituirea accizei la motorină pentru transportatori.

Totodată, sunt alocate 1,8 miliarde lei pentru credite de angajament în programul Start-up Nation, programul pentru sprijinirea industriei cinematografice, programul „gROwth” - investim în copii, investim în viitor, programul „gROwth” - investim în locuinţe de serviciu, programul “gROwth - Rezidenţe 5*”, programul „gROwth - Contul de economisire Junior”şi programul de investiţii în zonele cu şomaj ridicat.

Guvernul alocă alte 278 milioane de lei pentru ANAF: modernizarea sistemului informatic, echipamente pentru personalul vamal şi reabilitare şi modernizare a punctelor vamale (Republica Moldova, Serbia, Ucraina).

Dragnea şi Tăriceanu au mers joi la prânz la Guvern, pentru a discuta despre bani

Liderii coaliției de guvernare, Liviu Dragnea și Călin Popescu Tăriceanu s-au aflat într-o vizită-surpriză, joi la prânz, la Palatul Victoria unde au discutat cu premierul Dăncilă și cu ministrul Finanțelor despre modul în care se împart banii de la buget. 

Premierul Viorica Dăncilă a anunţat joi că prima rectificare bugetară din acest an va fi pozitivă, actul normativ în acest sens urmând a fi adoptat în a doua jumătate a lunii august.

"Avem o rectificare bugetară pozitivă, avem venituri în plus la bugetul general consolidat per sold de aproape şase miliarde de lei. La ora 19,00 voi prezenta detaliile rectificării bugetare. Ordonanţa de rectificare va fi adoptată în a doua jumătate a lunii august", a declarat Viorica Dăncilă în deschiderea şedinţei de guvern.

Potrivit unor surse citate de presă încă de miercuri, rectificarea bugetară va veni cu o tăiere severă a bugetelor serviciilor secrete, fiind vizate SRI, SIE şi SPP.

Guvernul planifică tăieri din bugetele serviciilor secrete la toate capitolele bugetare (salarii, bugete operative, investiţii etc). Tăierile vin pe fondul conflictului deschis dintre liderul PSD, Liviu Dragnea cu şeful SPP, Lucian Pahonţu şi şeful SRI, Eduard Hellvig.

În privința SRI, pare o schimbare de strategie surprinzătoare, în condițiile în care SRI a primit anul acesta un buget de 2,3 miliarde de lei, o creştere cu peste 13% comparativ cu anul trecut - tot sub guvernarea PSD-ALDE.

Ședința de Executiv de joi trebuia să înceapă la ora 13.00, dar a fost amânată cu 30 de minute de discuțiile avute împreună cu liderii coaliției de guvernare.

"Doamna prim ministru i-a invitat pe domnii Dragnea şi Tăriceanu pentru o discuţie pe tema rectificării", au declarat surse guvernamentale pentru Mediafax. La discuţii participă şi ministrul de Finanţe, Eugen Teodorovici, dar şi vicepremierii Paul Stănescu şi Viorel Ştefan.

Guvernul a anunțat ce acte normative se află pe ordinea de zi a ședinței de joi, 2 august. În discuțiile Executivului intră și o Ordonanță de Urgență, pe teme legate de fonduri europene. 

La Guvern au existat mai multe întâlniri cu miniștrii și în zilele trecute, după ce rectificarea a fost discutată și în biroul liderului PSD, Liviu Dragnea. Guvernanții au anunțat că va fi o rectficare pozitivă, însă Executivul are de acoperit mai multe cheltuieli, care au explodat în prima jumătate a anului.

Primarii cer bani pentru ca au pierdut ca urmare a scaderii impozitului pe venit de la 16% la 10% si pentru că si au majorat salariile ca urmare a legii salarizarii. Mai mult, Paul Stanescu chiar isi exprima speranta ca vor fi bani pentru plata salariilor. Inca nu sunt facute calculele astfel incat sa iasa si pozitiva si sa multumeasca si pe toata lumea.

La începutul lunii iulie, ministrul de Finanţe, Eugen Teodorovici, declara că, în ultima săptămână a lunii iulie, va avea loc prima rectificare bugetară din acest an.

„Nu este problemă în asigurarea cheltuielilor în derulare sau la nivel local, sau de funcţionare. Aceasta este prima concluzie la care am ajuns cu structurile la nivel central sau local. Nu s-a pus problema să nu existe bani de salarii”, arăta Teodorovici.

Până la această oră, Ministerul Finanțelor Publice nu a pus în dezbatere publică vreun proiect de ordonanță de urgență privind rectificarea bugetară. În 2017, prima rectificare bugetară a fost operată de Guvern în septembrie, iar a doua în noiembrie.

Subiecte pe aceeași temăSursă: REALITATEA.NET

Adaugă părerea ta

  • Connect
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

Comentarii existente

0 0
DODO
02 Aug 13:17
astia au cumva vre-o atributie la guvern ? pai cine naiba mai conduce acest pseudoguvern ?
Răspunde
Afișează mai multe comentarii
print


Iti place noua modalitate de votare pe Realitatea.net?