Cum îi apără Dăncilă pe infractori! Răspunsul şocant transmis lui Timmermans

8 Noiembrie 2018

Răspunsuri şocante trimise de premierul României, Viorica Dăncilă, vicepreşedintelui Comisiei Europene, Frans Timmermans la întrebările acestuia privind modificările aduse codurilor penale. Delapidarea, de exemplu, nu este infracţiune de corupţie, ci doar "diminuarea, prin fapta unui funcţionar, a patrimoniului pe care îl gestionează".

Premierul Viorica Dăncilă i-a răspuns pe 1 noiembrie prim-vicepreşedintelui Comisiei Europene la scrisoarea în 18 puncte pe care acesta i-a transmis-o în legătură cu modificările aduse legislaţiei penale.

Dăncilă a apărat toate modificările, inclusiv cele declarate neconstituţionale, iar răspunsul său arată ca o veritabilă pledoarie pentru infractori, potrivit Adevarul.ro.

Una dintre infracţiunile asupra căreia comisarul european cere clarificări este delapidarea. Acesta întreabă de ce, conform noilor amendamente, urmărirea penală se poate declanşa doar la cererea prealabilă a conducătorului instituţiei prejudiciate şi nu şi din oficiu, ca până acum.

Dăncilă răspunde că delapidarea nu este o infracţiune de corupţie, ci reprezintă diminuarea, prin fapta unui funcţionar, a patrimoniului pe care îl gestionează.Prin urmare, răspunde premierul, responsabilitatea gestionării patrimoniului revine conducătorului unităţii prejudiciate, care poate hotărî dacă există temei pentru o cercetare penală sau dacă se poate aplica doar o sancţiune administrativă sau disciplinară.

Viorica Dăncilă omite însă să precizeze ce se întâmplă dacă delapidarea are loc cu asentimentul şefului de instituţie sau dacă cel care a comis delapidarea este chiar conducătorul instituţiei prejudiciate.

În cazul noii definiţii a abuzului în serviciu, Frans Timmermans întreabă de ce beneficiul necuvenit obţinut în urma comiterii faptei se limitează doar la beneficii materiale, din moment ce directivele europene vorbesc de „beneficii de orice natură", şi de ce, pentru ca fapta să fie infracţiune, beneficiarul trebuie să fie doar funcţionarul inculpat sau un membru apropiat de familie, şi nu un oricare alt terţ, cum prevedea legea până acum.

Dăncilă răspunde că abuzul în serviciu nu este o infracţiune de corupţie, ci e o infracţiune de serviciu, determinată de un raport de muncă, care poate fi sancţionată şi disciplinar sau contravenţional, şi doar cazurile grave să fie sancţionate penal.

Premierul reiterează ideea că abuzul în serviciu nu are legătură cu combaterea fraudelor cu fonduri europene, care sunt incriminate în Legea 78/2000. Ea evită să spună de ce amendamentul s-a limitat doar la „beneficii materiale", şi nu la „orice fel de beneficii" şi spune că eliminarea terţilor dintre beneficiari „vine ca o consecinţă firească a faptului că trebuie sancţionată obţinerea de foloase pentru sine şi pentru propria familie".

Dar nu spune de ce n-ar trebui incriminată obţinerea de foloase pentru oricine altcineva decât membrii familiei.

Subiecte pe aceeași temăSursă: REALITATEA.NET

Adaugă părerea ta

  • Connect
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

Comentarii existente

0 0
Juristii fac legi si Relitea le interpretează plângând !
09 Nov 15:02
Dl X ca si Realitatea tv,au terminat la ff,facultaeta de drept.Abuzul in serviciu e o armă KGB-istă,preluată de DNA,de a controla puterea.Desi,intr-un stat de dept,puterile sunt separate si controlul este ierhic.Dacă se aduce o pagubă unei persoane fizice,există calea acțiunii civile -talionul a fost desfiintat din secolul 5,boieri dv-dacă se face un abuz de putere ,adica pervertesc puterea publică,incălcând legea,asta e abuzul .el trebuie săvârsit cu intentie si sa aducă atingere unui interes fundamental al societății,nu orice incălcare de dispozitie duce la Jilava..Daca un primar nu da teren sătenilor sa pasca o capră,DNA zice ca e abuz,eu mă crucesc.Si la intrebarea dacă prin abuz aduc folose unui tert,unei firme americane ,de ex,vreti să bagati omul la puscărie?Deci dl Timmerman e curios ca doamna Macovei,dar de ce să incurcân borcanele,ca societaea se apără prin mijloace administrative,civile si ,in final penale ,iar daca suntem noi,nu mai apelam la DNA sa ne apere proprietatea ,că demitaea si partidul sau Tel Drum sunt in afara legii române
Răspunde
0 0
Ipu
09 Nov 19:32
3 Bai poponeț, vise mari ai. Tot hot vrei sa fii ca tătucul Dragnea. Nu e mai potriveşete. I-ați papornița și la Teleorman cui tine!
0 0
Alin
08 Nov 11:47
Mă ofer să-i administrez averea doamnei Dăncilă (împreună și cu a familiei Dragnea) în mod gratuit, fără nici un onorariu. Le voi vinde toate bunurile pentru un leu primului venit de pe stradă și nu voi putea fi acuzat de nimic, corect?
Răspunde
Afișează mai multe comentarii
print


Iti place noua modalitate de votare pe Realitatea.net?