Dana Gîrbovan, mesaj amplu: "Am soluţii pentru problemele din justiţie". Care sunt cele 12 obiective

25 August 2019

Dana Gîrbovan, propusă de PSD pentru funcția de ministru al Justiției, a revenit pe pagina de Facebook cu alte precizări, referitor la ceea ce intenţionează să facă, dacă preşedintele Klaus Iohannis o va accepta.

Dana Gîrbovan a acordat un singur interviu până acum, din momentul în care s-a anunţat oficial că este varianta PSD pentru înlocuirea Anei Birchall la Ministerul Justiţiei: pentru site-ul realitatea.net.

Vineri, 23 august, Dana Gîrbovan a răspuns în premieră la acuzaţiile că a fost susţinătoarea OUG 13. "Asocierea numelui meu de sustinerea OUG13 e un fake news" a fost reacţia judecătoarei în vârstă de 40 de ani, exclusiv pentru site-ul Realitatea. În rest, toate comunicările au fost făcute prin intermediul paginii de Facebook.

Citește și: Dana Gîrbovan, interviu exclusiv pentru realitatea.net: "Susținerea pentru OUG 13, un fake news"

Apoi, ieri, propunerea PSD pentru ministerul Justiţiei a anunţat public că "Un singur site m-a întrebat despre Ordonanța 13". Era vorba de realitatea.net.

CITEŞTE AICI DETALII!Astăzi, Dana Gîrbovan a revenit cu o altă postare pe Facebook, cea mai lungă din ultima perioadă, în care şi-a expus pe larg "soluţiile pentru problemele din justiţie".

Redăm postarea integrală:

"12 obiective in scopul sporirii eficientei justitiei si intaririi independentei acesteia

Cand am primit propunerea de a ocupa functia de ministru al justitiei am avut deja in minte o serie de solutii la problemele sistemului judiciar, probleme pe care am ajuns sa le cunosc direct atat in urma experientei de 19 ani ca judecator, cat si din pozitia de membru si lider de asociatie profesionala, la nivel national si european.

Am acceptat propunerea pentru ca pozitia de ministru confera capacitatea de a si implementa solutii pentru a imbunatati actul de justitie, impreuna cu Consiliul Superior al Magistraturii. Acesta este si motivul pentru care mi-am conditionat acceptul de asigurarea unei depline independente in exercitarea mandatului. Mi-am asumat sarcina unui ministru tehnocrat, deschis propunerilor si colaborarii cu toti factorii decizionali si societatea civila in scopul imbunatatirii justitiei.

Inainte de a expune pe scurt principalele proiecte de solutii la probleme din justitie pe care as dori sa le initiez ca eventual ministru al justitiei, doresc sa reiterez un principiu fundamental: IN TOATE DEMOCRATIILE OCCIDENTALE OMUL ESTE IN CENTRU, IAR STATUL IL SERVESTE.

Din acest motiv, in Memorandumul privind justitia din 2016, votat de majoritatea covarsitoare a adunarilor generale ale instantelor, chiar la primul punct s-a precizat ca “Justiția trebuie să aibă ca și preocupare esențială protecția, promovarea și garantarea tuturor drepturilor și libertăților cetățenești. În fața judecătorului cetățeanul este egal cu statul.”

Este momentul ca societatea romaneasca sa depaseasca viziunea reductiva asupra justitiei, optiunile extrem de politizate si polarizate, pentru a face loc unei abordari constructive si pragmatice asupra justitiei.

Milioane de oameni vin anual la parchete si in salile de judecata, de aceea este important sa o faca cu increderea ca drepturile procesuale ale fiecaruia sunt respectate si ca nimeni nu este mai presus de lege. Nici macar magistratii.

Situatia cantitativa a justitiei in acest moment, conform raportului privind starea justitiei pe 2018, arata ca pe rolul instantelor in 2018 au fost 2.946.106 dosare.

Incarcatura medie de dosare pe judecatori la nivelul instantelor in 2018 sta in felul urmator:
- ICCJ - 1.152 cauze pe judecator;
- curti de apel – 586 cauze pe judecator;
- tribunale – 655 cauze pe judecator;
- judecatorii – 1.129 cauze pe judecator [judecatoria Birlad a avut o incarcatura de 2.002 dosare pe judecator; judecatoria Oltenia 1.957 dosare pe judecator etc].

In privinta parchetelor, datele arata ca in 2018 au fost inregistrate 3.324.601 lucrari, din care 1.753.540 de dosare penale. Dintre dosarele penale, 92% au fost inregistrate la parchetele de pe langa judecatorii.

Incarcatura medie de dosare penale pe procuror in functie de nivelul parchetului in 2018 este urmatoarea:
- PICCJ – 19 dosare pe procuror (56 de dosare incarcatura raportat la procurorii care au lucrat efectiv dosare);
- DNA – 56 dosare pe procuror (84 de dosare incarcatura raportat la procurorii care au lucrat efectiv dosare);
- DIICOT – 101 dosare pe procuror (107 de dosare incarcatura raportat la procurorii care au lucrat efectiv dosare);
- curti de apel – 56 dosare pe procuror;
- tribunale – 151 dosare pe procuror;
- judecatorii – 1.568 dosare pe procuror.

Datele arata ca instantele si parchetele din primul grad sunt cele mai incarcate si ca, in continuare, exista diferente foarte mari pe volumul de activitate gestionat de judecatorii/procurorii de la acelasi grad de jurisdictie.

In spatele fiecarui dosar din instanta si cauza penala de la parchet sunt destine care-si cauta dreptatea. In spatele numerelor de judecatori si procurori sunt oameni care sunt chemati sa infaptuiasca justitia sau sa participe la aceasta, iar statul trebuie sa le puna la dispozitie toate resursele necesare sa-si poata indeplini obligatiile constitutionale.

De ani de zile, atunci cand s-a vorbit despre justitie, societatea s-a concentrat pe partea spectaculoasa a unor cazuri penale de notorietate, ignorandu-se insa milioanele de cauze din instante si parchete care pe stau pe umerii catorva mii de judecatori si procurori.

De aceea, principalele solutii pe care le am in vedere privesc atat nevoile si asteptarile cetatenilor, cat si ale judecatorilor, procurorilor, avocatilor si grefierilor, dar si ale mediului de afaceri.

Obiectivele vizate au ca scop protectia, promovarea si garantarea drepturilor si libertatilor cetatenesti, a accesului facil si eficient al cetateanului la justitie, precum si asigurarea si garantarea independentei justitiei si a magistratilor. O justitie independenta inseamna insa si o justitie responsabila pentru modul in care isi indeplineste misiunea constitutionala.

1. Degrevarea instantelor

Dupa cum am aratat mai sus, volumul de munca in instante este imens. Sunt judecatori ce pronunta si motiveaza peste o mie de hotarari anual, ceea ce este inuman.

Numarul mare de dosare pe judecator isi pune in mod direct amprenta asupra calitatii actului de justitie.

Conform statisticilor europene, Romania este tara care, in perioada 2015-2017, a inregistrat cel mai mare numar de dosare nou inregistrate in materie civila si comerciala pe suta de locuitori, situandu-se in plutonul fruntas si in privinta cauzelor de contencios administrativ. Cu toate acestea, durata medie de solutionare a cauzelor este una scazuta in raport cu alte tari, fapt ce reflecta un efort sporit al judecatorilor romani.

Cauzele cresterii numarului de litigii este multiplu, le amintesc doar pe cele mai importante:

Cauza 1: Exista un numar mare de litigii in care statul, prin institutiile sale, are calitatea de reclamant sau parat. Numai cauzele de contencios au ajuns sa reprezinte 30% din numarul dosarelor aflate pe rolul curtilor de apel si 48% din dosarele aflate pe rolul ICCJ. Aceste date releva un clivaj tot mai mare intre stat si cetateni, ingrijoratoare din prisma raporturilor de incredere reciproca ce ar trebuie sa existe intre acestia.

Cauza 2: Exista legi care genereaza mii de litigii similare, care nu doar ca incarca rolul instantelor, dar genereaza practica neunitara, fapt ce naste cetatenilor justitiabili un sentiment de frustrare si neincredere in justitie.

O solutie la aceasta problema ar fi instituirea unui proceduri similare cauzei pilot sau legiferarea actiunilor colective. Alte solutii ar fi respectarea de catre administratie a jurisprudentei instantelor si implementarea eficienta a mijloacelor alternative de solutionare a litigiilor, in special a medierii. Exista, de altfel, recomandari europene in acest sens. Exista insa si alte solutii, ce urmeaza a fi discutate cu reprezentanti ai sistemului judiciar.

Nu in ultimul rand, Curtea de conturi trebuie sa isi schimbe abordarea vis a vis de functionarii care exercita automat caile de atac impotriva hotararilor judecatoresti sau pastreaza o practica administrativa contrara hotararilor date de instante. Cheltuirea responsabila a banului public inseamna in primul rand evitarea litigiilor de catre stat, nu incurajarea acestora. Atunci cand practica administrativa este vadit contrara jurisprudentei constante ori deciziilor obligatorii ale ICCJ, inseamna un litigiu pierdut din start si cheltuieli de judecata care, chiar daca sunt platite cetateanului, sunt in fapt suportate din bugetul public, adica tot de cetatean.

2. Masuri impotriva criminalitatii organizate si, in special, impotriva traficului de persoane umane

Am aratat deja ca acesta este unul din obiectivele principale, ce necesita insa o abordare integrata, care sa includa, alaturi de Ministerul Justitiei si Ministerul Public, Ministerul de Interne, Ministerul Muncii, ONG-uri specializate. Dincolo de strategii deja existente, ONG-urile ce lucreaza la firul ierbii, cu victimele traficului, pot oferi informatii esentiale despre problemele reale cu care se confrunta si oferi solutii concrete, de aceea prima intalnire pe care as avea-o ar fi cu acestea.

Pe de alta parte, exista o legatura stransa intre coruptie si criminalitatea organizata, de aceea va fi necesara o analiza cu privire la cauzele instrumentate de DNA si DIICOT avand ca obiect fapte de coruptie si legatura cu crima organizata. In functie de concluziile analizei se vor putea stabili si solutii de prevenire si combatere eficienta pentru viitor.

3. Combaterea coruptiei

Combaterea coruptiei este o necesitate pentru orice stat ce are respect pentru cetatenii sai. Lupta impotriva coruptiei nu trebuie insa transfomata in ideologie, sub umbrela careia sa fie permise derapaje sau abuzuri. Am aratat in mod constant ca toleranta fata de derapaje sau abuzuri nu ajuta lupta impotriva coruptiei, ci o decredibilizeaza. Ca atare, o combatere a coruptiei sustenabila in timp trebuie dusa prin dosare facute profesionist, care sa reziste controlului instantelor de judecata, dublata de focalizarea pe recuperarea prejudiciilor.

In plus, pentru o eficienta combatere a coruptiei, masurile punitive trebuie dublate de masuri preventive, cum sunt cresterea transparentei si reducerea birocratiei.

4. Relatia cu Comisia Europeana

Romania este in continuare sub monitorizarea Comisiei Europene, in cadrul Mecanismului de Cooperare si Verificare. Voi intari componenta de cooperare in cadrul mecanismului atat prin comunicare constanta, cat si prin intalniri directe cu oficialii europeni. Voi facilita, de asemenea, intalnirea oficialilor europeni cu liderii din justitie, pentru ca acestia sa aiba informatii complete si corecte despre sistem.

In relatia cu Comisia Europeana cea mai facila raportare este de a promite declarativ ca implementezi orice recomandare, fara nici o analiza. Ar fi insa o solutie demagogica, cu rezultate contrare, paradoxal, chiar obiectivelor urmarite de Comisie. O recomandare trebuie sa aiba in spate o baza factuala corecta si completa. In lipsa acesteia concluziile sunt, inevitabil, eronate. Din acest motiv dialogul, comunicarea si cooperarea sunt fundamentale in cadrul acestui mecanism.

Am avut mereu o relatie deschisa, franca si onesta cu Comisia Europeana si intentionez sa recastig respectul reciproc si la nivel institutional. Voi actiona perfect transparent, explicand oficialilor europeni problemele din justitie in toata complexitatea lor, propunand si analizand apoi in comun solutiile. Justitia din Romania este o justitie europeana, iar valorile la care toti trebuie sa ne raportam sunt valorile fondatoare ale Uniunii Europene: respectarea demnitatii umane, libertatii, democratiei, egalitatii si statului de drept, precum si respectarea drepturilor omului.

5. Independenta financiara a instantelor

Independenta financiara a instantelor este un element fundamental al independentei justitiei.

Cu exceptia ICCJ bugetele instantelor, care sunt parte a puterii judecatoresti, au continuat sa ramana la Ministerul Justitiei, care e parte a puterii executive. An de an s-a amanat punerea in aplicare a unei prevederi legale care dispunea mutarea bugetului instantelor de la MJ la ICCJ, pentru ca anul trecut prevederea transferului sa fie eliminata cu totul din lege prin ordonanta de urgenta.

Dupa o consultare cu Sectia pentru judecatori a CSM si cu ICCJ, voi propune o initiativa legislativa pentru rezolvarea acestei probleme recurente.

Este absurd ca puterea judecatoreasca, independenta potrivit Constitutiei, sa nu isi gestioneze independent bugetul, in timp de Ministerul Public, IJ, CSM si ICCJ o fac.

6. Procedura transparenta de numire la conducerea parchetelor

Numirea in functii de conducere la varful parchetelor trebuie facuta printr-o procedura transparenta, care sa asigure egalitate de sanse candidatilor si sa permita selectarea in asemenea functii a celor mai buni procurori.

Procurorii stiu cel mai bine care e profilul de sef pe care il considera optim, de aceea voi initia o consultare cu parchetele pentru ca procurorii sa profileze calitatile sefilor pe care si-i doresc.

Dezavuez din start orice intelegeri subterane in privinta numirii procurorilor sefi. In nici un caz, daca voi fi ministru, numirea procurorilor sefi nu va fi rezultatul vreunor intelegeri politice, asa cum din pacate s-a intamplat in trecut, cu efecte vadit nocive pentru justitie.

Sunt multi procurori profesionisti in sistem si este momentul ca acestia sa isi si asume raspunderea de a conduce la varf activitatea parchetelor.

De asemenea, voi readuce in dezbatere problema veche a politiei judiciare si trecerea acesteia sub controlul procurorilor, problema la care solutiile trebuie gasite in comun cu Ministerul Public si Ministerul de Interne.

7. Logistica si infrastructura instantelor si parchetelor

Ministerul Justitiei va trebui sa lucreze cu CSM-ul pentru continuarea masurii de optimizare a hartilor judiciare si de reechilibrare a schemelor de personal pentru instante si parchete.

Logistica in foarte multe instante si parchete este la pamant, acestea functionand, spre exemplu, cu computere vechi de peste 10-12 ani, care mai mult se strica decat functioneaza.

Sunt instante si parchete ce functioneaza in cladiri ce stau sa se darame sau in conditii total improprii activitatii acestora.

Toate proiectele de infrastructura aflate la Minsiterul Justitiei trebuie deblocate. Doresc sa consult toti liderii din justitie si ministerele de resort (finante, fonduri europene, etc) pentru a gasi mijloacele financiare necesare pentru investitii in justitie. Nu se poate cere performanta, calitate si eficienta in justitie fara investitii.

8. Digitalizarea justitiei

Digitalizarea justitiei a devenit norma in foarte multe state deoarece scade costurile si creste eficienta si echitatea.

Unele curti de apel, urmand modelul Curtii de Apel Cluj, au implementat dosarul electronic. Cererea de chemare in judecata se poate depune direct pe siteul Curtii, toate actele sunt scanate, iar partile au acces la ele prin intermediul unei parole. Acest lucru ajuta enorm si avocatii, care nu mai trebuie sa stea la rand la arhiva pentru a citi fizic dosarul.

Sistemul trebuie extins la toate instantele si perfectionat, astfel incat sa permita, printre altele, plata taxei de timbru on line direct pe portal, notificare pe email sau telefon cand s-a primit un nou act la dosar etc.

De asemenea, baza de date imensa reprezentata de hotararile judecatoresti publicate trebuie folosita pentru imbunatatirea actului de justitie, o analiza de profunzime a acesteia oferind informatii importante legate de tendintele jurisprudentiale, practica neunitara, tip de legislatie ce genereaza sistematic litigii etc.

Toate aceste lucruri se pot face cu un sistem IT bine facut, la constructia caruia sunt convinsa ca si-ar aduce aportul exceptionalii IT-isti romani.

9. Transparentizarea justitiei

Ministerul Justitiei trebuie sa devina model de bune practici in materia accesului la informatii de interes public. Voi face demersuri, de asemenea, pentru publicarea ordinelor cu caracter general emise de procurorii sefi, conform recomandarilor europene, precum si pentru aplicarea prevederilor legale ce impun publicarea tuturor actelor extrajudiciare ce au privit sau influentat justitia.

10. Personalul auxiliar din instante si parchete

Personalul auxiliar reprezinta partea mai putin vazuta a justitiei. Aportul acestora la infatuirea actului de justitiei este unul esential, iar eforturile depuse de acestia, in conditii de multe ori suprasolicitante, este unul ce trebuie recunoscut si respectat. Proiectul privind statutul acestora se afla in dezbatere publica si sunt deschisa oricaror propuneri de imbunatatire a acestuia.

11. Problema SIPA

In 2017 a fost adoptata Hotararea de Guvern nr. 410/9 iunie 2017, avand ca obiect “unele masuri referitoare la arhiva fostei Directii Generale de Protectie si Anticoruptie”.

Prin aceasta hotarare, Guvernul a decis constituirea unei Comisii care va inventaria, declasifica sau, acolo unde va fi cazul, va trece la un alt nivel de clasificare sau de secretizare documentele din arhiva DGPA, dupa care le va preda institutiilor cu competente in domeniu.

Hotararea de Guvern instituia si obligatia intocmirii de catre comisiei a unor rapoarte semestriale de activitate, a caror sinteza trebuia publicata pe pagina de internet a MJ.

De la data adoptarii acestei hotarari au trecut mai bine de doi ani, fara ca vreun raport sau informatie privind arhiva SIPA sa fie facut public. Trebuie verificate si facute publice stadiul procedurilor si, in functie de concluziile verificarilor, gasite solutii la problema spinoasa a arhivei, solutii ce trebuie discutate si stabilite in comun cu CSM.

12. Studierea justitiei comuniste si deschiderea arhivelor Ministerului Justitiei

Daca dupa 1989 au existat foarte multe studii despre fosta Securitate, ba chiar avem un Consiliu National pentru Studierea Arhivelor Securitatii, exista insa foarte putine studii tehnice, critice, juridice, istorice cu privire la justitia din perioada comunista. Daca fosta Securitate ii zdrobea pe oameni in anchete, a fost justitia din perioada comunista cea care i-a condamnat.

Pentru un prezent sanatos, eliberat de metehnele trecutului totalitar, este important sa cunoastem modul in care justitia a fost folosita in comunism.

Intentionez de aceea sa deschid arhivele Ministerului Justitiei pentru cercetare si sa ofer orice sprijin necesar cercetatorilor care doresc sa studieze acest aspect al totalitarismului din Romania.

In concluzie, proiectele de solutii pe care le-am prezentat sunt o parte dintre obiectivele pe care l-as urmari, obiective ce au in vedere atat cetateanul, ca destinatar al actului de justitie, cat si pe cei din sistemul de justitie, care infaptuiesc justitia sau contribuie la infaptuirea ei. Atributiile Ministerului Justitiei sunt insa mult mai complexe, incepand cu rolul primordial in domeniu legislativ – in initierea sau avizare de acte – insa nu este locul si rolul acestei postari de a prezenta o strategie exhaustiva.

Rolul primordial al prezentarii este acelea de a deschide o dezbatere constructiva si voi fi deschisa la orice sugestii si idei din partea oricui pentru imbunatatirea actului de justitie si pentru intarirea independentei si profesionalismului sistemului de justitie, astfel incat cetateanul sa vada ca drepturile si libertatile sale sunt respectate si protejate in Romania"Sursă: REALITATEA.NET

Adaugă părerea ta

  • Connect
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

Comentarii existente

0 0
Nimeni nu isi aduce aminte de Dănileș,bre ?
26 Aug 10:03
Dle Ilici Rusnacovici ,ce oameni si psd-istii ăștia,dar era Dănileș acilea pentru funcție si o propun pe dna Dana Gârbovan ,tot de la Cluj,leagănul de adormit democratia.Vreti să repare recursul compensatoriu si sunteți multumit cu condamnarea dlui Dragnea,pentru fapte de care eram gata să ne excludă din UE,nu din NATO,chair dacă refuza să cumpere pentru înarmare 2% din PIB crescut.Zău ,chiar meritați premiul Nobel dacă ați descoperit ca oamenii devin normali numai dacă executa la milimetru pedeapsa dată de un judecător român.Nu vedeti ca si parlamentul e chemat din concediu,ca ardea amnistia si grațierea,instituții care sunt folosite in lumea in care ne-a băgat maiestrii revoluției din 89-Dan Iosiv,,Ion Dincă si dl Mărieș.Avem legi bune,penale,făcute de bOC,si CCR zice că trebuie schimbate .Dv ce ziceti,nu trebuie desființată CCR?Să fie inclusă în programul ministrului.
Răspunde
0 0
Ilici Rusnacovici
25 Aug 23:29
Citeva intrebari simple :
ce face cu recursul compensatoriu ? cu traficul de influenta ? Coruptia ?
ce se intimpla cu plingerile 112 ? ramin tot gargara ...
ce se intimpla cu "impacarile" prin mediere a faptelor penale (incluzind violuri, tilharii, ...) care duc la albirea cazierului ?
cum ramin cu prevederile care limiteaza si restrictioneaza capacitatea militiei de interventie si actiune (militia e unica care poate produce imediat probe prin actiune pro-activa) ?
cum ramine cu situatia actuala ca infractorii sa isi poata schimba declaratiile in faza de urmarirea penala fara a fi acuzati de obstructionarea justitiei si marturie mincinoasa ( hamericanii au faimoasa - ai dreltul sa nu spui nimic, tot ce spui va putea fi folosit impotriva ta) ?
cum ramine cu ... multe alte detalii simple care pot descuraja rapid infractorii !?

e si ea de acord ca tovarashul livake a fost abuzat de colegele ei si condamnat pe nedrept ?

De "reformatori" abramburiti si "statisticieni" e plina tara, practicienii se pare ca devin rar sau inexistenti ...
Răspunde
0 0
Ilici Rusnacovici
25 Aug 23:04
Ce mai, e chiar spaima sooolii ! Daca a ajuns sa fie sustinuta de ciuma rosie e clar ca pierde timpul romanilor ! Ciumatii cunosc toate "solutiile" dar se impiedica cind sa le aplice si incep cu "rezolvarea" sefilor de partid ... Nu vorbeste NIMIC de eliminarea incompetentei, coruptiei, a "procedurlori" politienesti reactive, de trafic de influenta, de "numiti" in loc de cistigatori de concursuri, de legi care se contrazic, sint ineficiente, complicate inutil, discriminatorii fata de victime si favorizante pentru infractori, ... domnita ciripeste despre greutatile judecatorilor ( care se puteau plinge singuri pina acum), ceva generalitati despre legi (cit sa para interesata), ... pare o noua carierista ... nicidecum o heavy duty gen lulutza, ponta sau macovei ... numai prostii si tradatorii cred ca infractionalitatea se combate cu modele playboy ...
Răspunde
0 0
Diaspora
25 Aug 19:47
Spaima USR pe cale sa fie ministru. Iohanis sa fie tantalau sa nu o puna.
Răspunde
0 0
beshede inverseaza rolurile structurilor statului ...
25 Aug 19:43
PARLAMENTUL legifereaza, nu doamna sau domnul menestrel ! Parlamentul trebuie sa aiba oameni cu stiinta de carte, nu un guvern oarecare sau altul. Imbecilismul promovat de ultimele guverne care au demolat si distrus LEGISLATIA nu mai poate continu ! Ce spune dama sint teorii pe care nici un ministru nu le poate si nu trebuie sa se joace cu ele ... activitatea legislativa nu trebuie descarcata in spatele unuia si a altuia ca niste guru oarecare ...
Răspunde
0 0
Vorba Multa Saracia Romanilor
25 Aug 19:15
A inceput in stil beshede, adica are 40 de ani si de 19 e judecator !!! Tot in stil beshede isi inchipuie ca guvernul LEGIFEREAZA prin ordonante in locul parlamentului !!! E curios ce repede corup agentii kakabebe si cit pot fi de disperati ... toderica era mult mai bun, prin comparatie, dar aceiasi mamaliga !!!
Răspunde
0 0
Ne trebuie un politician ,nu solutii de speță
25 Aug 19:07
E ceea ce bănuiam ,un ministru tehnocart,care soluționeaza dosarele primite.Dar ministrul de justiție trebuie sa fie in primul rănd,un om politic-nu o luați in derâdere,nu a fost viata socială fără politică,doar secu s-a crezut in afara politicii, oficiale,că o avea pe a lui secretă..Un om poltic trebuie să sesizeze contradicțiile din societae si sa le reglementeze,de ex incriminarea huliganismului politic,răspundere judecătorilor ca orice slujbasi al țării,rapartiile ororilor judiciare-nu mă refer la dl Dragnea ,ci la Laios Orban ,care era sa fie condamnat pentru bani,sau dl Ponta,arătat lumii ca un corupt de vărf,asta cum se repară ,cu o clădire noua la judecătorie?Ocoliti cuvântul magic de procuror,care trebuie supus controlului politic,nu pe dosare,ci pe adormirea lor sau abuzul politic al CIA/cazul dnei Kovesi,care se intâlnea prin K2 cu deaidestia ,etc/.Am spus ca nu semnarea minutei unei sentinte face un ministru,ci trebuie să atace problemele spinaose ale acestei națiuni in decădere,unde delațiune e lege si făcătura în sprijinul delțiunii ,la care participă organele statului.
Răspunde
0 0
Ministrul e politicianul care repară si reglementeaza conflictele societășii in derivă
25 Aug 19:06
E ceea ce bănuiam ,un ministru tehnocart,care soluționeaza dosarele primite.Dar ministrul de justiție trebuie sa fie in primul rănd,un om politic-nu o luați in derâdere,nu a fost viata socială fără politică,doar secu s-a crezut in afara politicii, oficiale,că o avea pe a lui secretă..Un om poltic trebuie să sesizeze contradicțiile din societae si sa le reglementeze,de ex incriminarea huliganismului politic,răspundere judecătorilor ca orice slujbasi al țării,rapartiile ororilor judiciare-nu mă refer la dl Dragnea ,ci la Laios Orban ,care era sa fie condamnat pentru bani,sau dl Ponta,arătat lumii ca un corupt de vărf,asta cum se repară ,cu o clădire noua la judecătorie?Ocoliti cuvântul magic de procuror,care trebuie supus controlului politic,nu pe dosare,ci pe adormirea lor sau abuzul politic al CIA/cazul dnei Kovesi,care se intâlnea prin K2 cu deaidestia ,etc/.Am spus ca nu semnarea minutei unei sentinte face un ministru,ci trebuie să atace problemele spinaose ale acestei națiuni in decădere,unde delațiune e lege si făcătura în sprijinul delțiunii ,la care participă organele statului.
Răspunde
0 0
Cornel
25 Aug 18:48
Soluțiile Dragnea pentru problemele din justiție.
Răspunde
Afișează mai multe comentarii
print


Iti place noua modalitate de votare pe Realitatea.net?