Dan Vasile Mihale: Și totuși, cine a adus huliganii în Piața Victoriei?

16 August 2018
Protest cu violențe, vineri 10 august / Foto: Inquam Photos / Octav Ganea
Protest cu violențe, vineri 10 august / Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

După șase zile de la "mineriada" Jandarmeriei, autoritățile nu pot să răspundă la câteva întrebări simple. Prima: cine a adus huliganii în stradă? A doua: cine sunt huligani? Și a treia: ce resorturi i-a împins pe aceștia în Piață, în cazul în care nu au fost plantați acolo de nimeni?

Autoritățile statului, patronate de PSD-ALDE, au gestionat prost și acest scandal ale cărui ecouri se aud încă în lumea întreagă. Au trecut șase zile de la violențe și nu avem nicio demisie de onoare. Politicul tace, iar Jandarmeria se afundă în minciuni. Filmul acestor zile este halucinant și grotesc. 

Sâmbătă, la numai o zi după "mineriadă", doi purtători de cuvânt ai Jandarmeriei ies la rampă cu explicați halucinante, confuze și pe alocuri mincinoase. Au exagerat gravitatea rănilor Ștefaniei, tânara lor colegă. Au fost confuzi în ceea ce privește ora la care s-a primit ordinul Prefecturii pentru evacuarea Pieței și au mințit atunci când au spus că intervenția a fost supravegheată de un procuror militar. 

Tot sâmbătă, doamna Carmen Dan o vizitează pe Ștefania și aflăm că starea tinerei este bună. Doamna se declară mulțumită de intervenție și îi felicită pe jandarmi. Ba mai mult, își însușește declarația subalternilor prvind existența unui procuror militar în Piață.

Duminică, liniște mormântală. Doar mesaje de indignare și critici dure la adresa Jandarmeriei.

Luni, apar noi imagini cu violențele săvârșite de jandarmi și se se depun primele plângeri penale. Se înmulțesc discuțiile despre gazele folosite de Jandarmerie la protest și efectul lor asupra populației. 

Marți, iese la rampă primul oficial cu rang înalt din Jandarmerie. Șeful interimar Sebastian Cucoș, botezat de opinia publică "iconarul", trimite mesaje pacifiste celor caftiți și precizează că jandarmii, colegii săi, şi-au făcut datoria. Mai mult, încadrat de icoane și drapele, colonelul Sebastian Cucoş face un apel la calm, menţionând că "prea ne-am învrăjbit unii cu alţii", deși suntem în anul Centenarului. 

Tot marți, apar primele dezvăluiri ale "fantomei în alb" (colonelul Cătălin Paraschiv), cel care a fost identificat de protestatari că ar fi condus intervenția în forță a Jandarmeriei și se înmulțesc controversele despre gazele folosite în Piață. Paraschiv nu prea face lumină în scandal. Admite doar că el este "fantoma în alb" și oferă mai multe indicii despre muniția folosită. 

Miercuri, Sebastian Cucoș, șeful interimar al Jandarmeriei, este înloucuit cu adjunctul său Cătălin Sindile, deoarece interimatul lui Cocoș expira. Sindile este tot interimar până când va fi titularizat, probabil, tot Cucoș, un personaj destul de controversat. 

Joi, explodează bomba, adevăratul coordonator al intervenției se deconspiră. Maiorul Laurențiu Cazan își asumă întrega vină pentru ce s-a întâmplat în Piața Victoriei și își cere scuze pubic pentru violențe. Mult mai coerent și mai logic în explicații, Cazan oferă primele detalii despre momentul culminat al intervenției (identificarea unui automobil cu sticle incendiare) și lasă se înțeleagă că, dacă nu ar fi acționat, situația ar fi degenerat.

Maiorul Cazan este primul care își asumă ceva și își cere scuze. Probabil că este și singurul care va fi sacrificat sau trecut pe linie moartă, până când se liniștesc apele. De când a deschis gura, am intuit că el va fi "Acarul Păun".

Cineva trebuie însă să plătească cu adevărat, iar autoritățile au obligația să răspundă cel puțin la cele trei întrebări enunțate mai sus. Sunt cheia pentru rezolvarea acestui caz care ne face din nou de rușine în fața lumii, la 28 de ani la prima mineriadă orchestrată de pesedistul Iliescu.

Deja devine certitudine că Jandarmeria i-a tolerat pe huliganii din Piața Victoriei și că aceștia au fost folosiți ca pretext pentru intervenția în forță. Fie că au venit singuri, împinși de resorturi tenebroase, fie că au fost aduși, este limpede că Jandarmeria s-a folosit de ei. Dacă au fost plantați de cineva este și mai grav. Pe lângă excesul de zel al Jandameriei, trebuie cercetată și o tenativă de genocid. Sursă: REALITATEA.NET

Adaugă părerea ta

  • Connect
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

Comentarii existente

0 0
Crys
17 Aug 14:00
Tovarășul prezident iohannis si acolitii lui din usr si pnl vor puterea cu orice ..PREȚ... gen ,,,, colectiv,,,, vin alegerile si au nevoie de bani .pentru ei moartea a 50-60 de oameni e echivalentul cu preluarea puterii
Răspunde
0 0
Supernam
16 Aug 21:03
Cred ca io-s de vina
In tinerete eram cam petracaret si am ars-o cu o gramada de boarfe..cine stie?..poate au ramas gravide :D
Răspunde
0 0
Stefan
16 Aug 17:41
Capcana psd-alde
Psd-alde a realizat ca diaspora poate la vot sa schimbe echilibrul, așa ca uu pus la cale un plan prin care sa anihileze diaspora, respectiv au chemat- o in tara si au provocat- o folosind numeroasa jandarmerie ( prea mare pentru anihilarea unor clanuri de romi si a galeriilor, de nejustificat 70000 cat Franța, germania la un loc la fel si cu sri- 10000 , incredibil pe ce sunt cheltuiți banii contribuabilo, un inginer , un medic trăiesc cu câteva sute de euro pe luna!), întârtând pe diaspora muncitoreasca cu gazele in fata. Opoziția a căzut in aceasta plasa, in dorință ca poate cedează guvernul, ca ponta, absurd, nici după mineriade după nimic acest guvern nu cedează. Așa ca diaspora in loc sa vina la astfel de manifestații, sa vina când este votul, daca vrea sa se schimbe ceva, așa cum a procedat cu iohanis!
Răspunde
0 0
Mihalache
16 Aug 14:41
Huliganii au fost aduși de PSD.
Răspunde
Afișează mai multe comentarii
print


Iti place noua modalitate de votare pe Realitatea.net?