Dan Vasile Mihale: Ce puroi scoate la iveală cazul fetiței sechestrate din Baia de Aramă

22 Iunie 2019

Cazul fetiței de opt ani, aflată în plasament într-o familie din Baia de Aramă - județul Mehedinți, adoptată, prin sentință judecătorească definitivă, de către o familie de români stabilită în SUA, redeschide o discuție veche și dureroasă: Legea adopțiilor. Această lege, deși a suferit multe modificări, ascunde încă multe vicii de fond. Stă dovadă cazul Sorinei, un caz similar altor zeci-sute, care a avut parte, din nefericire, de o mediatizare excesivă și irațională.

Fără niciun fel de documentare privind actuala legislație privind adopțiile, o serie de flașnetari din mass media și politică s-au năpustit, precum corbii, asupra acestui caz. Speța este, în principiu, simplă. Nu o să insist prea mult. Pentru cei care nu știu cazul, o să fac un rezumat.

Familia de români din SUA, care a adoptat copilul aflat în plasament în Baia de Aramă, deține o sentință judecătorească definitivă care îi dă dreptul legal să ceară încuviințarea copilului. Și asta a și făcut. Familia la care se afla în plasament copilul a refuzat, însă, să dea curs cererii de încuviințare. În aceste condiții, familia adoptivă a reclamat la Poliție acest lucru, iar Parchetul a emis un mandat de percheziție domicilară pentru reclamația de sechestru. Totul legal, corect.

Lucrurile s-au complicat și au degenerat abia când procurorul de caz și polițiștii au descins în zonă pentru a pune în practică mandatul de percheziție. Comunitatea în care trăiește familia care avea fetița în plasament a orchestrat un protest grotesc față de prezența mascaților care asigurau perimetrul. De ce au fost prezenți mascații? Pentru că zona este considerată de oamenii legii ca una cu potențial infracțional ridicat. S-a acționat așa doar din prudență și a fost justificat.

Treaba procurorului de caz a devenit, însă, imposibilă sub lumina reflectoarelor, iar comentariile și reacțiile față de acest caz au fost iresponsabile. Chiar dacă legea este proastă, procurorul de caz, acuzat că a târât copilul, și-a făcut doar datoria. Copilul, speriat de circul din jurul său, a avut o reacție firească, de revoltă. Toate acestea nu s-ar fi întâmplat dacă asistenții maternali, angajați ai statului, ar fi respectat legea. Respectarea legii presupunea, însă, pierderea unui salariu. Familia la care se afla în plasament Sorina a refuzat, de două ori, să o adopte. Despre ce vorbim? Acești oameni trăiau de pe urma copiilor luați în plasament. Lor nu le păsa de copii, ci de banii pe care îi pierdeau odată cu adopția Sorinei sau a surorii sale.

Despărțirea surorilor poate fi o problemă, dar legea nu stipulează asta. Copiii mari se adoptă greu, iar când de ivesc astfel de ocazii, statul profită. Sistemul este prost gândit și are efecte grave și asupra copilului, și asupra familiei adoptive. Cei care s-au lovit de asta știu că povestea adopțiilor din Românie este foarte tristă. Statul are o singură grijă: să scpape de responsabilitatea acestor copii abandonați. Nu există nicio procedură post-adopție prin care să se urmărească parcursul acestor copii și nici dacă aceștia sunt compatibili cu familiile adoptive. Cunosc multe drame, dar nu mai insist. Vă spun doar un lucru: și eu am fost adoptat și am avut șansa unei vieți mai bune.

Comentariile vectorilor de vomă spre asta trebuie să se îndrepte. Cei 465 de parlamentari leneși și inepți ai României, care legiferează doar în interes personal, trebuie să readucă în discuție Legea adopțiilor și să corecteze erorile.  

 

 

Subiecte pe aceeași temăSursă: REALITATEA.NET

Adaugă părerea ta

  • Connect
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

Comentarii existente

0 0
Daca nu e cu suparare !?
24 Jun 10:09
Se pare ca 2500 de lei lunar ii face pe multi sa innebuneasca ! 2500 de lei nu primesc multi pentru o luna MUNCITA din greu dar o primesc niste nene care au grija de copil ! Tot mai clar se vede ca ''asistentii maternali'' au premeditat si intretinut scandalul ...
Răspunde
0 0
Vasai
24 Jun 07:18
Autorul articolului are o parere tendentioasa. Pentru el este normal si mai importnt sa satisfaci pofta unor procurori sau parinti "adoptivi" decat sa pastrezi un copil roman alaturi de sora sa. Cred ca asta este pretul"dolarului " pentru el. Ma dezgusta asemenea pareri si mai ales asemenea oameni.
Răspunde
0 0
Florin
24 Jun 01:03
Domnule redactor doamna procuror nu este executor judecatoresc. Poate din cauza dolarilor face un pic de excess de Zel! Traim in Romania ( Basescu si-a pus la adapost familia pentru 3 generatii si face comentarii!
Răspunde
0 0
Apar demisii inainte de demiteri,domnule presedinte ?
23 Jun 09:55
Dle autor ,procurorii numiti de dl presedinte au fost invățați să nu răspundă si să domine societaeta cu terorea de inchizitie mediavală.Si e normal,cand încredintezi misiuni de-aldestea unei femei june si nemăritate,cu deficit de judecată si impăunată de laudatori.Eu nu stiu,ca sânt de 63 de ani jurist,ca la executarea silită ,in penal,adică arestarea,sau in civil , la executarea silită să aprticipe procurorul .Am mai uuzit ca procurorii de ranag inalt participă la extrădare .Deci daca sunteti pe bune ,cereti presedintelui meu să pună ordine in sistem,să nu mai participe un procuror la execuții silite,nici daca e vorba de un cetățean american partenerul meu strategic.
Răspunde
0 0
Vocea copilului
23 Jun 05:48
ORICE DECIZIE JUDECATOREASCA CARE NU IA IN CONSIDERARE CE ARE COPILUL DE SPUS SI CARE ESTE DORINTA FETITEI ESTE O DECIZIE DE SUSTINERE A TRAFICULUI DE PERSOANE!
COMISIA EUROPEANA A DREPTURILOR OMULUI TREBUIE SESIZATA IN SCRIS IMEDIAT!
Răspunde
0 0
Vocea copilului
23 Jun 05:47
ORICE DECIZIE JUDECATOREASCA CARE NU IA IN CONSIDERARE CE ARE COPILUL DE SPUS SI CARE ESTE DORINTA FETITEI ESTE O DECIZIE DE SUSTINERE A TRAFICULUI DE PERSOANE!
COMISIA EUROPEANA A DREPTURILOR OMULUI TREBUIE SESIZATA IN SCRIS IMEDIAT!
Răspunde
0 0
Costel
23 Jun 00:37
Familia asistentei maternale a pierdut oricum salariul in luna mai, cand i s-a desfacut contractul de munca. Si totusi nu a dorit sa dea copilul. Si a spus de repetate ori, dar voi nu auziti dect ce vreti: a incercat sa adopte fetita, dar nu i s-a dat voie pentru ca in felul asta urma sa aiba venitul prea mic. Mai mult, dupa ce i s-a refuzat adoptia, asistenta maternala a fost obligata sa semneze refuzul adoptiei, sub sanctiunea luarii fetitei din plasament.
Ma intreb asa, cum de au aparut hartiiile alea cu refuzul adoptiei... nu aveau de ce sa existe. Asistentii maternali nu sunt pusi sa semneze astfel de hartii.
E evident ca nu asistenta maternala a venit cu ideia de intocmi si semna asemenea acte. Le-au facut cei de la protectia copiului si au santajat-o pe asistenta maternala sa le semneze, dupa ce aceasta a cerut si i s-a refuzat adoptia.
Răspunde
0 0
Ipocrizie si coruptie comunistoida !!!
22 Jun 22:15
Barvernet in actiune ! O tara indobitocita dupa bani nemunciti chiar daca nenorocesc un copil, un om, zece, o suta sau o mie ... toti vor un banutz gratuit doar pentru a isi face datoria ... asistentii nu doreau sa infieze copilul ca sa nu piarda alocatia, angajatii statului nu doreau sa supere pe cei care dadeau banul ... totul in jurul banului, nu al legii !
Răspunde
0 0
daniela
22 Jun 19:57
WAW, deci, sa intelegem ca oricine nu este de acord cu aplicarea legii ''cu orice pret '' este vector de voma?!Atunci eu spun ca esti un gunoi!
Răspunde
0 0
marc
22 Jun 16:29
Gata, au apărut ,,spălătorii de morți” de la Realitatea, adepți ai #rezist și implicit ai violențelor și abuzurilor. Păi bă nenorociților, aici nu discutăm de asistenții maternali, care sunt niște escroci, îngrijau această țigăncușă doar pt cei 2.500 lei pe care îi primeau de la stat. Aici e vorba că un copil a fost abuzat de un magistrat care cunoaște legea. Indiferent ce s-ar fi întâmplat nu avea voie să atingă copilul. Nici măcar nu trebuia să se afle acolo. Executarea se face de un executor, nu de procurorul de caz. Dar în România face fiecare cum îl taie capul știind că nu i se întâmplă nimic. Un stat dement.
Răspunde
Afișează mai multe comentarii
print


Iti place noua modalitate de votare pe Realitatea.net?