DACII şi ROMANII se bat pe litoralul românesc

30 August 2014
Dacii şi romanii, la Festivalul Tomis
Dacii şi romanii, la Festivalul Tomis

Festivalul Antic Tomis a început aseară pe litoral, în apropiere de staţiunea Mamaia. Flacăra istoriei a fost aprinsă, iar peste 100 de soldaţi romani şi daci s-au luptat, cum numai la Adamclisi s-a mai întâmplat acum aproape două mii de ani.

Soldaţii romani, dar şi cei daci au purtat costume asemănătoare celor din perioada 105-106. Ele sunt extrem de groase şi cântăresc câteva kilograme bune. Şi asta nu este tot. La ele s-a mai adăugat şi armamentul din dotare.

Festivalul se va încheia duminică, cu o paradă a soldaţilor romani. În tot acest timp vor fi organizate ateliere antice, concursuri de tras cu arcul sau antrenamente militare.Subiecte pe aceeași temăSursă: REALITATEA TV

Adaugă părerea ta

  • Connect
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

Comentarii existente

0 0
Nume*
31 Aug 10:32
Ar fi trebuit sa se informeze ....În sprijinul cercetării făcute de Vasile Rudan au venit şi afirmaţiile altor doi cercetători şi arheologi germani, Adolf Furtwängler, declarând că: „Acest monument nu are nimic comun cu ce se cunoaşte din epoca lui Traian”, precum şi G. Wutzer care a confirmat: „Nu mi s-a întâmplat să văd vreodată ceva asemănător la vreun monument de artă romană sau greacă”.Bărbații, femeile şi copiii figuraţi pe metope (foto 1) nu au aspectul unor captivi. Dimpotrivă, personajele sunt redate în poziţii ralaxate vădind încredere şi demnitate.Simbolurile funerare aparținând monumentului de la Adamclisi, gorgonele și leii funerari (foto 2, 3) atestă fără dubii că monumentul este tip mausoleu, adică funerar şi nicidecum triumfal. Pe friza superioară a monumentului de la Adamclisi sunt simboluri necunoscute, unicat în arhitecura monumentală antică. Romburi preistorice (ce îşi au originea în epipalelotic, conform dicţionaruluiDicţionarului esoterismului elaborat de Pierre Riffard, lucrare de referinţă în domeniu), octogoni şi alte figuri geometrice ce se înlănţuiesc într-o ordine prestabilită, pe care nimeni nu a reuşit să le descifreze până în prezentEste vorba de roata cu opt spiţe. În absența oricăror surse documentare privind originea și destinația monumentul de la Adamclisi, se cuvine să nu omitem informații colaterale ce ne pot ajuta să deslușim informațiile iconografice de pe basoreliefurile componentelor monumentului. Potrivit dicționarului citat, roata cu opt spițe simbolizează Rota mundi (Roata universală). Roata universală reprezintă devenirea lumii în ordinea sa. În budism, roata cu opt spiţe simbolizează Roata legii (Dharmacakra, în limba sanscrită). Istoricii au decis, în absenţa oricărei menţionări documentare, că pe metopa 32 este figurat împăratul Traian, însoţit de doi scutieri. Identificarea lui Traian s-a făcut după capul meduz
Răspunde
1 0
Nume*
31 Aug 10:39
9 Istoricii au decis, în absenţa oricărei menţionări documentare, că pe metopa 32 este figurat împăratul Traian, însoţit de doi scutieri. Identificarea lui Traian s-a făcut după capul meduzei, retuşat pe lorica personajului după o fotografie existentă la Academia Română. Retuşarea emblemei de pe lorica personajului a fost necesară, deoarece nu se vede bine cu ochiul liber în lumina în care este expusă metopa la muzeu.

Să privim cu atenţie foto 3, realizată de mine după componenta originală a metopei nr. 32. Personajul imperial figurat pe metopă este scund, purta barbă (faţa şi barba personajului au fost distruse pe metopă) iar pe lorică are o emblemă formată dintr-o pasăre cu ciocul lung şi drept, încadrată de motive florale de acant. Nu este vorba de vulturul roman, pentru că nu seamănă cu vulturul pe stema romană, păstrată la Biserica Santi Apostoli din Roma (foto 4). Personajul este însoţit de doi lăncieri înalţi, cu bărbi.Prin urmare, nu este vorba de împăratul Traian. Emblema de pe lorica personajului central, redat pe metopa cu numărul de inventar 32, constituie cheia enigmei monumentului de la Adamclisi.Istorici români și străini au contestat, la vremea lor, ipoteza potrivit căreia monumentul de la Adamclisi ar fi fost roman. Nicolae Iorga, referindu-se la data atribuită construirii monumentului, scria că “Baza însăși a vechii argumentații nu se clatină numai, dar ea nu a fost niciodată serios stabilită.” Adolf Furtwängler, arhelog german: ”Acest monument nu are nimic comun cu ce se cunoaște din epoca lui Traian.” G. Wutzer: “Nu mi s-a întâmplat să văd vreodată ceva asemănător la vreun monument de artă romană sau greacă.” Și lista punctelor de vedere contrare originii romane a monumentului de la Adamclisi ar putea continua cu argumente pertinente, imbatabile. Personajele ,prin comparatie cu arcul de triumf Roma ,arata diferit ,au alte haine ,arme ,natii ,cea
4 -1
70%& nicusor
31 Aug 09:01
Scribul scrie ce comanda pharaonul: venit din zei,titan,lumina si alte bazaconii.Acum, cind monumentala demonstratie,se rtrage,carele alegorice se scutura de paiete,multimea de gura casca ar vrea sa stie ce a prezis oracolul.Spectacolul continua?
Răspunde
2 0
hi hi hi
31 Aug 10:15
6 Revine ,revine ,revine ....Zamolxis ,reanvie .......marele regat al dacilor.
Afișează mai multe comentarii
print


Iti place noua modalitate de votare pe Realitatea.net?