CUTREMUR de 4,6 grade în România. Seismul s-a resimţit puternic şi în Capitală!

14 Martie 2018
CUTREMUR de 4,7 grade în România, cu puţin timp în urmă!
CUTREMUR de 4,7 grade în România, cu puţin timp în urmă!

Un cutremur de 4,6 grade pe scara Richter s-a produs, miercuri, la ora 12:24, în România. Seismul s-a resimţit puternic şi la Bucureşti.

Cutremur puternic în România! Un seism cu magnitudinea de 4,6 grade pe scara Richter s-a produs, miercuri, la ora 12:24, în zona seismică Vrancea.

Potrivit Institutului Naţional pentru Fizica Pământului, intensitatea cutremurului în zona epicentrală a fost de III grad(e) Mercalli.

Cutremur în România. Ce anunță cutremurele repetate produse în Vrancea. Anunțul seismologului

Seismul a avut loc la o adâncime de 139 km şi s-a produs în apropierea următoarelor oraşe: Nehoiu (42km), Covasna (45km), Slănic-Moldova (52km), Odobești(55km), Târgu Secuiesc(56km).

Cutremurul s-a resimţit puternic şi la Bucureşti.Gheorghe Mărmureanu, prima reacţie după cel mai puternic seism de la începutul anului

"N-am mai avut demult un astfel de cutremur", a spus Mărmureanu, într-o intervenţie la Realitatea TV. Citeşte AICI continuarea.

Avertismentul seismologilor: "2018 va fi anul unor cutremure majore"

Seismologii avertizează că am putea asista la o creștere semnificativă a numărului de cutremure devastatoare în 2018. Explicația ține de încetinirea periodică a mișcării de rotație a Pământului fenomen care este asociat cu o activitate seismică intensă, mai ales în regiunile tropicale extrem de populate.

GHID CUTREMUR - Ce TREBUIE să faci în timpul cutremurului şi după acesta


În timpul cutremurului:

Nu are importanţă unde vă aflaţi în momentul producerii cutremurului. Adăpostiţi-vă imediat într-un loc sigur şi rămâneţi calm pană la încetarea cutremurului.  

Dacă sunteţi în interiorul unei clădiri, rămâneţi pe loc, nu încercaţi să ieşi afară şi nu vă duceţi pe balcon. Adăpostiţi-vă sub o masă, un birou sau o piesă solidă de mobilier şi ţineţi-vă bine de aceasta.

Dacă sunteţi pe un hol, aşezaţi-vă în poziţie ghemuit lângă un perete interior.  

Protejaţi-vă capul şi faţa.

Îndepărtaţi-vă de ferestre, geamuri, oglinzi, biblioteci, mobile înalte, aparate de iluminat.  

Dacă sunteţi în scaun cu rotile, blocaţi-i rotile şi protejaţi-vă capul şi ceafa.

Dacă sunteţi într-un loc public (de exemplu: un magazin), adăpostiţi-vă în locuri cât mai departe de ferestre ori de raioane cu obiecte grele.

Nu ieşiţi afară unde aţi putea fi rănit. Nu utilizaţi liftul. Dacă sunteţi în lift în timpul producerii cutremurului, apăsaţi butonul de urgenţă. Cand liftul se opreşte, ieşiţi cât mai repede posibil din lift şi adăpostiţi-vă într-un loc sigur.   

ATENŢIE! Pe timpul cutremurului, obiectele pot să se răstoarne sau să alunece, tencuiala din tavan se poate desprinde iar geamurile se pot sparge.  

DACĂ SUNTEŢI ÎN EXTERIORUL CLĂDIRII, adăpostiţi-vă într-un loc sigur, departe de ferestre, clădiri, poduri, cabluri electrice sau stâlpi. Staţi la cel puţin 10 m de cablurile electrice rupte sau căzute.   

DACĂ SUNTEŢI ÎNTR-UN VEHICUL, rămâneţi în autoturism. După încetarea cutremurului, nu ieşiţi din vehicul dacă au căzut în jur cabluri electrice. În acest caz, aşteptaţi forţele de intervenţie. Opriţi-vă într-un loc sigur, fără a bloca drumul, departe de poduri, viaducte şi imobile.   

DACĂ VĂ AFLAŢI PE MUNTE, fiţi atent în jur şi căutaţi un loc sigur unde să vă adăpostiţi. Pe pantele instabile, sunt posibile căderi de pietre sau de copaci ori alunecări de teren.

După cutremur:

Încercaţi în primul rând să rămâneţi calm. Liniştiţi persoanele speriate şi copiii.
    
Verificaţi dacă sunteţi răniţi şi apoi uitaţi-vă şi la persoanele din jur. În cazul în care sunt răniţi, asiguraţi primul ajutor, doar dacă vă pricepeţi.
    
Dacă, în urma producerii unui cutremur, aţi fost surprins sub dărâmături sau în incinte, la anumite intervale de timp, dacă este posibil, trebuie să loviţi cu un obiect tare în partea cea mai compactă a locului în care sunteţi blocaţi, pentru a transmite semnale ce pot fi identificate şi localizate de aparatura specială de căutare-salvare.
    
Nu folosiţi telefonul, decât pentru a semnala o urgenţă.
    
Puneţi-vă încălţăminte şi haine rezistente pentru a evita să fiţi rănit de bucăţile căzute, în special cele de sticlă.
    
Verificaţi dacă locuinţa a suferit pagube.
    
Verificaţi starea instalaţiei de gaz doar cu emulsie de apă şi săpun. În cazul în care se constată emisii de gaz, închideţi robinetul de alimentare cu gaz, îndepărtaţi sursele de foc şi deschideţi fereastra.
   
Dacă alimentarea cu apă curentă este în continuare disponibilă, umpleţi cada şi alte recipiente, pentru cazurile în care aceasta s-ar putea opri ulterior.
    
Dacă trebuie să părăsiţi locuinţa pentru că nu mai este sigură, nu uitaţi să vă luaţi rucsacul de urgenţă.
    
ATENŢIE! Fiţi atenţi la scări. S-ar putea ca mişcarea seismică să fi afectat rezistenţa acestora.
    
Dacă aveţi nevoie de ajutor şi nu mai puteţi ieşi din locuinţă, puneţi la fereastră un afiş pe care scrie cu litere foarte mari: A J U T O R !
    
Ascultaţi la radio instrucţiunile autorităţilor.
    
Nu folosiţi maşina decât în situaţii extreme. Căile de circulaţie trebuie lăsate libere pentru maşinile de intervenţie.
    
În unităţile de învăţământ preşcolar, primar şi gimnazial, profesorii îndrumă copiii şi asigură protecţia acestora până la sosirea unui adult din familie.


Cutremur în România. Când a fost ultimul cutremur cu magnitudinea mai mare de 4.5 grade pe scara Richter

Subiecte pe aceeași temăSursă: REALITATEA.NET

Adaugă părerea ta

  • Connect
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
print


Iti place noua modalitate de votare pe Realitatea.net?