Cum se plantează ananasul în ghiveci

9 Ianuarie 2019
Ananas în ghiveci
Ananas în ghiveci

Ananasul este unul dintre cele mai iubite fructe și, deși este considerat exotic prin prisma provenienței sale, acesta nu mai este de foarte mult timp ceva inedit în România și a ajuns să fie plantat chiar și în ghiveci, în casă sau chiar în apartamentul de la bloc. Singurul lucru de care aveți nevoie este un fruct de la care să ”recoltați” și să plantați vârful, iar în decurs de aproximativ un an, acesta se va dezvolta. Până atunci, ananasul va arăta ca o simplă plantă de apartament cu frunze verzi.

Primul pas este cumpărarea unui ananas bun

Aceasta este o problemă, pentru că ananașii copți au o concentrație atât de mare de zahăr, încât intră în fermentație în 24 de ore. Dacă fructul a fost cules când era copt, înseamnă că deja e fermentat când ajunge în magazin. Dacă atunci când îl cumpărați e puțin verde, e mai bine pentru plantat dar nu va avea același gust bun.

Ananas fără frunze, la preţ mic în supermarketuri. Ce îţi ascund, însă, comercianţii

În cazul fericit în care găsiți ananasul perfect pentru cultura la ghiveci, atunci tot ce trebuie să faceți este să îi răsuciți coroana până se rupe. Îndepărtați pulpa fructului pentru că aceasta va putrezi și va ucide planta. Rupeți toate frunzele din partea de jos a coroanei (2-3 cm) – se vor vedea niște noduli mici care cresc în rădăcină. În continuare, trebuie să puneți coroana într-un pahar pe care să îl umpleți cu atâta apă cât să fie acoperită partea de jos.

Așezați paharul într-un loc luminos (dar nu în bătaia directă a soarelui, dacă e vară) și în 4-6 săptămâni vor apărea noile rădăcini. Verificați calitatea și cantitatea apei zilnic! Unele păreri susțin că ananasul absoarbe apa prin coroană, așa că puteți pune apa în așa fel încât să se adune la baza frunzei.

Ananasul, aliatul ideal împotriva răcelilor

După șase săptămâni, rădăcinile au deja 5-6 cm. Este momentul să mutați ananasul într-un pahar mai mare pentru că rădăcinile nu trebuie să fie înghesuite.

În ghiveciul ales și umplut cu pământ negru, fertil, amestecat cu nisip sau pietriș (nu e nevoie de fertilizator), faceți o groapă înaltă de 7-8 cm adâncime și turnați apă. Răsfirați rădăcinile și umpleți ușor cu pământ. Udați bine după ce terminați.

După primul an, planta poate fi pusă într-un ghiveci mai mare, întrucât rădăcinile se vor extinde destul de mult, scrie agrointel.ro.

În videoclipul de mai jos puteți vedea cât de simplu puteți avea un ananas în casa dumneavoastră, cu condiția să plantați vârful cât mai proaspăt și să nu fie frunzele ofilite.

Subiecte pe aceeași temăSursă: REALITATEA.NET

Adaugă părerea ta

  • Connect
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
print


Iti place noua modalitate de votare pe Realitatea.net?