Cum răspunde Rusia la prezența NATO în Marea Neagră

14 Aprilie 2019

Scadalul diplomatic între Rusia și Ucraina este folosit de ruși pentru a-și justifica întărirea prezenței militare în Marea Neagră, zonă care, în opinia Moscovei, are o securitate "atacată" de prezența tot mai pregnantă a NATO. 

Rusia va răspunde “proporţional” creşterii prezenţei militare a NATO în Marea Neagră deoarece este atacată securitatea regională, a avertizat sâmbătă adjunctul ministrului de externe rus Alexander Gruşko, informează EFE.

“Bineînţeles, vom lua toate măsurile necesare pentru a neutraliza ameninţările legate de creşterea activităţii NATO în această regiune”, a afirmat Gruşko la o reuniune a Consiliului rus pentru politică externă şi de apărare.

În opinia diplomatului rus, creşterea prezenţei militare a Alianţei în zonă “nu contribuie la consolidarea securităţii acesteia, ci ameninţă stabilitatea regională”.

“Vom reacţiona corespunzător”, a promis Gruşko şi a evidenţiat că securitatea Mării Negre ar trebui să fie garantată de ţările din regiune, relatează Agerpres.Cei 29 de miniştri de externe ai statelor membre NATO au aprobat săptămâna trecută un pachet de măsuri ce urmăreşte creşterea prezenţei militare a Alianţei în Marea Neagră pentru a contracara influenţa Rusiei în această regiune.

Proiectul promovat de SUA vizează pregătirea forţelor maritime şi de coastă ale Georgiei şi Ucrainei, vizite în porturi, exerciţii militare şi intensificarea schimbului de informaţii.

Tensiunile din Marea Neagră au crescut în noiembrie anul trecut, când Moscova a capturat trei nave şi a luat prizonieri 24 de marinari ucraineni în timp ce aceştia încercau să treacă prin strâmtoarea Kerci, care face legătura cu Marea de Azov. Marinarii continuă să se afle în custodia autorităţilor ruse.

Potrivit versiunii Moscovei, navele au fost reţinute în apele ruseşti ale Mării Negre. Kiev susţine însă că această capturare a avut loc în apele internaţionale şi acuză Rusia că obstrucţionează traficul maritim în zonă.

Subiecte pe aceeași temăSursă: REALITATEA.NET

Adaugă părerea ta

  • Connect
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

Comentarii existente

0 0
Simplu ca buna ziua ...
15 Apr 03:35
... a sprijinit partidele lui mustata si horbanica sa ajunga la putere !?
Răspunde
0 0
BRACON Ioan
14 Apr 12:40
Rusia a răspuns întodeauna la prezența NATO, cu mult discernământ. Astfel, a menţinut pacea internaţională.
Răspunde
0 0
BRACON Ioan
14 Apr 12:36
Rusia a răspuns întodeauna prezența NATO, cu mult discernământ. Astfel, a menţinut pacea internaţională.
Răspunde
0 0
Ivan
14 Apr 08:57
Sperăm ca Rusia să aibe soarta URSSului în viitor.
Răspunde
Afișează mai multe comentarii
print


Iti place noua modalitate de votare pe Realitatea.net?