Cum a ajuns una dintre cele mai importante tehnologii militare pe mâna oamenilor de rând

22 Iunie 2017

Fără GPS nu ar exista Waze, Google Earth, servicii de internet personalizate sau automobile autonome. Chiar şi aşa, accesul la această tehnologie extrem de utilă, în care s-au investit peste 12 miliarde de dolari, este gratuit.

Primul satelit GPS, Navstar 1, a fost lansat pe orbită în februarie 1978. Iniţial, GPS a fost folosit exclusiv în scopuri militare, scrie Go4it.

Dar cum a ajuns o tehnologie militară scumpă să poată fi accesată gratuit de atât de mulţi oameni? În septembrie 1983, un avion militar Su-15 sovietic a doborât din greşeală o aeronavă de pasageri Boeing 747 a Korea Air Lines (cursa KAL 007) care zbura pe ruta New York - Seul, via Anchorage, Alaska. Toate cele 269 de persoane aflate la bord au murit.

La scurt timp după aceea, preşedintele american Ronald Reagan a luat decizia ca sistemul GPS să fie pus la dispoziţia civililor, pentru ca astfel de catastrofe să fie evitate în viitor.

 

Sursă: REALITATEA.NET

Adaugă părerea ta

  • Connect
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
print


Iti place noua modalitate de votare pe Realitatea.net?