Cristi Danileț: ”Ministrul Justiției nu are ce căuta în numirea șefilor de parchete”

9 Iulie 2018
Cristi Danileţ
Cristi Danileţ
FOTO: Mediafax

Judecătorul Cristin Danileț spune că președintele Klaus Iohannis a luat o decizie pe care nu o putea evita. Dănileț o felicită pe Laura Codruța Kovesi pentru activitatea la șefia DNA și avertizează că Ministrul Justiției nu are ce căuta în numirea șefilor de parchete.

Judecătorul Cristi Danileț scrie pe Facebook că ministrul Justiției nu are ce căuta în numirea șefilor de parchete. ”Și nici în gestionarea carierei magistraților. Pentru aceasta s-a creat în anul 2004 un CSM independent”, spune Danileț, după revocarea șefei DNA.

”1. Președintele României nu avea de ales: deciziile CCR trebuie respectate, indiferent cât ar fi de nepopulare sau neplăcute. Asta înseamnă statul de drept: societatea care se supune legilor, deciziilor CCR date în interpretarea Constituției și hotărârilor judecătorești date în numele legii.
2. Doamna Kovesi nu mai este de azi șeful DNA. Merită felicitări pentru activitatea sa. Ea și toată echipa sa: poliție judiciară, procurori, grefieri, specialiști. Felicitări!
3. Lupta anticorupție, începută de procurorii Daniel Morar și apoi L.C.Kovesi, trebuie să continue. Anticorupția este o politică de stat a oricărei țări civilizate.
4. Ministrul Justiției nu are ce căuta în numirea șefilor de parchete. Și nici în gestionarea carierei magistraților. Pentru aceasta s-a creat în anul 2004 un CSM independent.

5. Populația ar trebui întrebată dacă își dorește procurori controlați politic și subordonați unui ministru, ori procurori independenți. Eu constat că standardul internațional este în favoarea independenței procurorilor, mai ales a celor anticorupție.
6. Pe actuala legislație, ministrul justiției face propuneri, CSM avizează consultativ, iar Președintele țării numește (refuzul poate fi exercitat o dată). Pentru a elimina suspiciunile de politizare, ministrul trebuie să facă o procedură transparentă.
7. Este adevărat că o instituție nu se reduce la o persoană. Dar liderul contează enorm. Așa că voi fi extrem de atent la modul în care va fi selectat următorul șef al DNA”, scrie Danileț pe Facebook. Sursă: REALITATEA.NET

Adaugă părerea ta

  • Connect
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
print


Iti place noua modalitate de votare pe Realitatea.net?